Değerli okurlarım;
Bilindiği üzere ülkemizde üniversite öncesi dönemlerin en büyük, en zor, en önemli ve de en son sınavı olan Yüksek Öğretim (YÖ) Kurumları (YÖK) Sınavları (YKS), 26-27 Haziran 2021 tarihlerinde yapılmıştır.
2 milyon 300 bin kadar aday bu sınavlara katılmış ve sınav sonuçları da 4 Ağustos günü de açıklanmıştır.
Bu günlerde, bu sınav sürecinin, aldıkları puan türüne ve puana uygun bir YÖ kurumuna kayıt yaptırma hakkına sahip olan adaylar için en hayati aşama olan tercih başvurularını yapmaları aşamasına gelinmiştir.
Şüphesiz tercih başvurusu yapacak olan adayların, öncelikle seçecekleri meslek türünün ne olacağına, iyi araştırma ve soruşturmalarla karar vermiş olmaları gerekmektedir.
Bu konuda ve doğru tercih yapma konusunda, internet ortamında, kütüphanelerde ve kitapçılarda yararlanabilecekleri sayısız kaynak bulunmaktadır.
Adayların bu kaynaklardan, ilgili kişilerden ve kurumlardan yararlanarak, aldıkları puan türüne ve puana göre, YÖ kurumlarının girebilecekleri en fazla 24 bölümünü ya da programını içeren tercih başvurularını, uzatılan 20 Ağustos 2021 tarihine kadar, gerekli prosedüre uygun olarak yapacaklardır.
Bu satırların yazarından da, üniversitedeki kırk yılı bulan öğretim üyeliği ve yönetim görevleri sırasında ve halen de, yakın ve uzak çevresinden, özellikle de sevgili Karayolcu kardeşlerinden, bu tercihi yapacak çocukları olan ailelerin bu konularda yardım talepleri olmuş ve bu taleplerini elinden geldiğince karşılamaya çalışmıştır.
Üniversitede uzun yıllar öğretim üyeliği ve yöneticilik yapmış, uygulamadan gelmiş, bilgi birikimine sahip bir kişi olarak, ben de, bu günlerde tercih yapacak olan ailelere ve adaylara, bu konularda yararlı olacağına inandığım ve önemli gördüğüm, (bazılarına ilgili kaynaklarda pek rastlamadığım!) hususları aşağıda bilgilerine sunuyorum:
[*] İsteğine uygun, severek yapabileceği bir mesleği belirleme ve okuyacağı bölüme karar vermede en büyük görev ve sorumluluğun tercih yapacak adayda olduğu bilinmelidir.
[*] Günümüzde, öğrenmek isteyenlerin, nerede olurlarsa olsunlar, bilgisayarın ve internetin sağladığı imkanlarla istedikleri bilgilere kolayca ulaşmaları mümkün olmaktadır. Öğrenme arzusu olan iyi bir öğrenci olmak, iyi bir okulda okumaktan ve iyi öğretmenlerden dersler almaktan çok daha önemli olduğu bilinmelidir.
[*] Öğrencinin yeteneklerini ve bilgi düzeyini en iyi bilenlerin başında, öğrencinin sınıf öğretmeni gelir. Bu nedenle, tercihler yapılırken, mutlaka adayın mezun olduğu okuldaki sınıf öğretmeninin görüşü de alınmalıdır.
[*] Meslek seçimi yapılırken, özellikle çevredeki o meslekte başarılı olmuş kişilerle de o meslekle ilgili olarak görüşülmesinin yararlı olacağı bilinmelidir.
[*] Sabancı Üniversitesi gibi bazı üniversitelerin fakültelerinde ilk iki yılın ortak olması, meslekle ilgili bölümün 5. yarıyıl başında belirlenmesi gibi YÖ kurumları bazındaki farklı uygulamaların varlığı da göz önünde bulundurulmalıdır.
[*] Seçilen meslekle ilgili tüm üniversitelerin ilgili bölümlerinin verdiği diplomalar aynı yasal haklara sahiptir. Bunun için, aynı alanda kolayca ulaşılabilecek rahatça ve az masrafla okunabilecek bir bölüm, program varken, daha iyi olduğuna inandıkları çok uzaklardaki şehirleri ve üniversiteleri tercih etmenin pek de doğru olmayacağı da düşünülmelidir.
[*] Kazandığı iki yıllık ön lisans ve dört yıl ve üzeri lisans programlarında okuyan başarılı öğrencilerin yatay geçişlerle kendilerine uygun başka üniversitelerin bölümlerine ve programlarına; ön lisans mezunlarının kendi alanlarındaki lisans bölümlerine (üniversiteye giriş sınavları ile girmekten oldukça daha kolay olan!) dikey geçiş yolu ile geçme imkanlarının olduğu da bilinmelidir.
[*] Lisans mezunlarından isteyenlerin, mezun olduğu üniversiteden daha iyi olduğuna inanıp girmek isteyip de giremedikleri bir üniversitede ve imkanları olanların yurtdışında yüksek lisans yapma ve o üniversitenin diplomasına sahip olma imkanlarının olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır.
[*] Evinde eşinden, işyerinde işinden memnun olanların hayatta mutlu ve başarılı oldukları bilinmelidir.
[*] İstenmeyen ya da kayıt yaptırılmayacak bir bölümün tercih listesine dahil edilmesinin doğru olmadığı da, ilgili tüm kaynaklarda yazılmaktadır.
[*] Severek, isteyerek çalışanlar ve emsallerinden daha iyi yapılan her meslekte iş bulmanın ve sağladığı imkanlarla iyi yaşamanın mümkün olduğu da bilinmelidir.
[*] [*] [*] [*]
Bu arada bu dönemde bir üniversiteye girme hakkı kazanamayan ya da puanı yeterli olmayan adayların da;
[*] Fazla üzülmemelerine gerek olmadığı; gelecek döneme daha iyi hazırlanmaları,
[*] Maddi ve manevi sıkıntılarla iki ya da dört yıl okuyup mezun olduktan sonra, işsiz ya da mesleği ile ilgili bir işte çalışmasının zor olduğu bilinen bir bölümde, okuyup işe yaramayacak bir diplomaya sahip olmanın da kaynak ve zaman israfı olacağından, YÖ yerine, değişik yollarla bir meslek sahibi olmaya çalışmanın daha doğru olabileceği,
hususları da mutlaka değerlendirilmelidir.

BOŞ KALAN KONTENJANLAR; HİÇ YA DA ÇOK AZ TERCİH EDİLEN BÖLÜMLER, PROGRAMLAR
Üniversite Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin 2021 Yılı YKS sınav sonuçları verilerinden ve bu verileri değerlendiren uzmanların paylaştığı bilgilerden;
[*] Dört yıl ve üzeri lisans programlarının tercih edebilmeleri için, geçen yıl 170 olan taban alan yeterlik test (AYT) puanın bu yıl 180 puana; iki yıllık ön lisans programlarını tercih edebilmeleri için geçen yıl, Temel Yeterlik Testinde (TYT) 140 olan taban puanın da bu yıl 150 puana yükseltilmesi,
[*] Bu yılki sınav sorularının daha zor olması ve salgının olumsuz etkileri gibi nedenlerle; bu yıl bu hakları kazanan öğrencilerin sayılarında büyük azalmalar olduğu,
[*] Bu nedenlerle ve bölümler ve programlar bazındaki sınırlamalar nedeniyle, 2021-2022 öğretim yılında devlet ve vakıf üniversitelerinin kontenjanlardaki doluluk oranlarının daha az; tercih edilmeyen ya da az tercih edilen bölümlerin ve programların da daha fazla olacağı,
[*] Bu durumdan da en çok, yeni kurulan ve gelişmekte olan devlet ve vakıf üniversitelerin fakülte ve bölümlerinin; büyük, küçük hemen hemen tüm ilçelerde açılmış olan Meslek Yüksek Okullarının ve programlarının olumsuz etkileneceği; bu üniversitelerin ve meslek yüksek okullarının öğrenci bulmakta zorlanacakları,
[*] Bu sınav döneminde, adayların aldıkları puanların, genelde beklentilerinin üzerinde olduğu için, istedikleri bölümlere girme konusunda daha şanslı oldukları,
anlaşılmakta, söylenmekte ve yazılmaktadır.
Yukarıda belirtilen dorumların da göz önünde bulundurularak bu baraj puanların geçen yıldaki düzeye çekilmesi benim de katıldığım bir beklentidir.
Sevgili adayların, arzu ettikleri bölümlere ve programlara girmelerini, mezun olduklarında kolaylıkla iş bulmalarını; oldukça düşündürücü olan sınav sonuçlarının ve boş kalan kontenjan durumlarının iyiye evrilmesi ile ilgili gerekenlerin yapılmasını dilerim.
Ayrıca, ormanlarımızla birlikte, vatanını seven, insanım diyen herkesin üzüntülerle kavrulduğu, katlanılması zor acıların yaşandığı son günlerdeki orman yangınlarında canını kaybedenlere Allah'tan rahmet, malı canı zarar görenlere geçmiş olsun dileklerimi ve yangınla canı pahasına savaş verenlere de şükranlarımı arz ederim; olmaması, olması durumlarına da hazırlıklı olunmasını dilerim.