Değerli okurlarım,

Sayın Muharrem Akman, Devrek’in Akçasu Köyü’nden, emekli maden emekçisi bir yerli şair hemşerimizdir. Zonguldaklı şair ve yazarları bir araya getirecek bir kültür, sanat etkinliği yapılmasının uygun olacağını düşünmüş.

Bu düşüncesini, Zonguldak Kent Konseyi (KK) Başkanlığına iletmiş. Onlar da faaliyetin kendilerinin öncülüğünde gerçekleştirilebileceğini ve bu konuda mümkün olan her türlü desteğin verileceğini bildirmişler. Böylece, memleket, kültür-sanat tutkunu yerel şairimizin düşüncesi, gerçekleşme yoluna girmiş.

Böyle sofralarda, az-çok paylaşabileceği ürünleri olan, Zonguldaklı bir yerli yazar olarak, bu etkinlikten ben de haberdar edildim. Bunun üzerine katılım arzumu ilettim. Süreci yakından izlemeye çalıştım. KK’nin bu alkışlanacak örnek etkinliği ile ilgili bazı izlenimlerimi ve gördüklerimi burada kısaca paylaşmak isterim.

İşe, KK Başkanı Sayın Mustafa Bilge başkanlığında bir organizasyon ekibi oluşturmakla başlanmıştır. Ekip; Sayın Bilgen’den başka, KK Kültür Sanat Kolu sorumlusu Sayın Melih Kibaroğlu’ndan ve gönüllü yerel şair ve yazarlar Sayın Gülden Işık, Muharrem Akman ve Selma Aydından oluşmuştur. “Zonguldaklı şair ve yazarlar buluşması” olarak Eylül 2023 başlarında yola çıkılmıştır. Gerekli duyuru ve paylaşımlar için, bir WhatsApp iletişim gurubu oluşturulmuştur.

Buradan, katılımın ücretsiz olacağı; katılacakların, Zonguldak’lı ya da Zonguldak ile bağı olan şair ve yazarlar olmaları gerektiği, kendi imkânları ile katılabilecekleri gibi bilgiler paylaşılmıştır.

Oluşturulan gurupta bilgilendirmeler, sorular yanıtlanmaya başlar başlamaz da yoğun bir ilgi seli ile karşılaşılmıştır. İlk bir iki günde, 25 şair ve yazarın katılma isteğinde bulunduğu görülmüştür. Bu sayı bir iki hafta içinde 60’a yaklaşmış; beklentileri çok aşmıştır. Bu kez de uygun mekân sorunu ortaya çıkmıştır.

Sonunda, etkinliğin , “Zonguldak Kültür Sanat Günleri “ adı ile Zonguldak KK’nin ve Zonguldak Belediyesi’nin ortak etkinliği olarak, 17,18 ve 19 Kasım 2023 tarihlerine yayılarak, Belediye Kültür Merkezi (BKM)’de gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.

Organizasyon ekibi, ilgililer ve istekliler arasında, iki aylık bir süreç boyunca, gece, gündüz devam eden yorucu iletişim trafiği ile guruplar ve etkinlik programı oluşturulmuş, afişleri asılmıştır.

Zonguldak Kültür Sanat Günleri Edebiyat Etkinliği

Belirlenen programa uygun olarak, sonunda, bir tarafta, yine yöresel ustaların, sunu, söyleşi ve müzik paylaşımları; diğer tarafta, üzerlerinde eserlerini sergiledikleri masaların başında, okuyucuları ile buluşan 40 yerel şair ve yazar olmak üzere, üç gün boyunca, hoş bir ortamda etkinlik gerçekleştirilmiştir. (Bu arada, Organizasyonun gönüllü emekçileri ile katılmak isteyen yerli şair ve yazarlar arasında, WhatsApp’da iki ay boyunca sürdürülen yoğun iletişim trafiği, harcanan emek ve zaman yoğunluğunu da yansıtmaktadır.)

Bu süreçte, aktif olarak etkinliğin içinde olamasam da, harcanan emekleri ve etkinlikte, eserlerini paylaşan şair, yazar hemşerilerimin yazma, paylaşma tutkularını ve katılım arzularını yakından görenlerden oldum.

Yaşanmakta olan çok elverişsiz kış günlerinde, çoğu emekli ya da emekliliği çoktan hak etmiş değerli şair, yazar hemşerilerimizin, ilçelerimizden, Karabük, Bartın ve İstanbul, İzmit gibi uzak kentlerden gelerek böyle bir etkinliğe katılma arzuları ve heyecanları görülmeye değerdi. Mutlaka çok cüz’i olduğunu bildiğim, gördüğüm çok küçük maddi kazanç için olması da düşünülemezdi.

Bunun nedenini, çok okuyan, çok yazan bildik şair ve yazar hemşerilerime de sordum. Asıl amacın, yazma, yazdıklarını okurları ile buluşturma, okumayı, yazmayı seven kişilerle birlikte olma tutkusu olduğunu ifade etmektedirler.

Ben de katılıyorum. Zira benim de, (gerektiğinde, diğer birçok yazarlarımız gibi, kargo ücretini de ödeyerek) bir kitabımı bir sevdiğime hediye ettiğimde; okuyucularımdan “Hocam kitabınızı, gazetedeki yazınızı okudum. Kalemine, yüreğine sağlık.” gibi yazılı, sözlü dönüşler almak en büyük mükâfatım olmaktadır.

Başka kentlerde olduğu gibi, kentimizde de, bu tür uğraşların içinde olan kültür, sanat gönüllülerimizin ve onların yol arkadaşlarının en büyük ortak paydalarının; kültür, sanat, bilim, cumhuriyet, ATATÜRK severlik gibi nitelikler olduğunu da yakından bilenlerdenim. Etkinlik sürecine, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. 29 Ekiminin ve Atamızın aramızdan ayrılışının 85. 10 Kasımının da denk gelmesi, katılım atmosferinin ısınmasına ve safların sıklaştırılmasına da katkı sağlamıştır.

Bu noktada, hava felaket düzeyinde kötü olduğu için, Kozlu-Ilıksu’dan katılamadığım etkinliğin son gününde, Kocaali- İzmit’ten gelerek etkinliğe katılan, değerli (başı kapalı kalbi, beyni çok aydınlık) şair hemşerimiz, sosyolog Bahriye Gürpınar Geredeli kardeşimizin 10 Kasım dolayısı ile gurupta paylaşmış olduğu şiirinin bir dörtlüğünü de burada paylaşmak isterim

“…

Sen hiç ölmedin ki Atam.

Koskoca vatan bıraktın

Kadir kıymet bilenlere

Ne mutlu Türküm diyenlere.”

Kurulan kültür-sanat sofrasına ürünlerini koyanların ve bu ürünleri tadanların büyük hoşnutlukları ve son akşamı kurulan mütevazı bir tabldot sofrası birlikteliği ile etkinlik sonlanmıştır. Yerli Şair ve yazarlarımız, kese kazancından çok daha önemli olan yeni dost ve okuyucu kazanma mutluluğu ile geldikleri yerlere dönmüşlerdir.

Şimdi sıra, özenle imzalanan, güzel dilekler yazılan eserlerin okunmasına ve üretenlere dönüşler yapılarak daha da mutlu edilmelerine gelmiştir.

Diğer yandan, bu etkinlik sürecinde, Zonguldak ile ilgili, kitap, kültür, sanat içerikli iki güzel etkinlik daha gerçekleştirilmiştir. Bunlardan birisi, 9-12 Kasım tarihleri arasında, Zonguldak Dernekler Federasyonu ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından İstanbul’da düzenlenen 3. Zonguldak Günleridir.

Diğeri ise, 20-29 Kasım tarihleri arasında, Zonguldak Belediyesi tarafından, Zonguldak Demirpark’ta düzenlenen, çok sayıda yayın evinin stant açtığı Kitap Günleri /Fuarıdır. Yerli, yazar ve şairlerimize katılma ve imza günleri yapmalarına da imkân sağlanan bu etkinlikleri organize edenlere, emeği geçenlere de tebrik ve teşekkürlerimi, tekrarı dileklerimi arz ederim.

Başta, Gülden Işık, Muharrem Akman ve Kent Konseyi Kültür Sanat Gurubu olmak üzere Organizasyona emeği geçen kardeşlerimize, katılımcı şair ve yazarlarımıza, katılımları ile onurlandıran kültür-sanat seven hemşerilerimize kalbî teşekkür ve tebriklerimi arz ederim. Bir maddi imkâna sahip olmadığı bilinse de kentin arkasında olması gereken KK’mize de başarılar ve anlatımda, aktarımda hatalarım ve eksikliklerim olmuş ise bağışlanmamı dilerim.