Değerli okurlarım…

Ülkemizin her noktasını 14 Mayıs genel seçim atmosferinin sardığı bu günlerde, özellikle Zonguldaklı olmayanlar için, aşağıdaki yazı, herhalde ilginç olmayacaktır.

Ama ülkemizde, bölgemizde yaşananlar, sadece seçimlerle ilgili değildir.

Denizin, karıncaların su içebileceği kadar sakin olduğu zamanlarda, kaptanlık yapmak için fazla bilgi ve beceriye gerek olmaz.

Ancak, kötü havalarda, Karadeniz’de olduğu gibi hırçın dalgalı denizlerde, iyi kaptan olmak da yeterli olmaz.

Hem kaptanın, hem de gemisinin iyi olması gerekir.

Hele bir de, geminiz, sakin sularda gitmekte bile zorlanan, eski ve bakımsız bir gemi ise, önce mürettebatınız, sonra da Allah yardımcınız olsun!

Sayın Kazım Eroğlu, 2017 yılından bu yana; geçtiğimiz günlerde, emekli olup ayrılana kadar geçen beş yıllık süreçte, suyun üzerinde kalmakta bile zorlanan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) adlı eski ve bakımsız geminin kaptanlığını yapmaya çalışmıştır.

Bu dönemde, kendisinden beklenilen de, her halde, geminin yola devamını değil, limanda kalıp tamamen batmadan su yüzünde kalmasını sağlamak olmalı idi.

O da, patronunun kendisine sağladığı imkanlar ve tanınan yetki sınırları içinde, elinden gelenleri yaparak bunu sağlamaya çalışmıştır.

Her kaptan gibi onun da, içinde bulunduğu koşullarda, bunun ötesinde, yapabileceği fazla bir şeyin olamayacağı da bilinmekte idi.

Bu zaman zarfında; arkasında, geminin limandan çıkmasını sağlayacak yeterli bir rüzgarın olmaması ve son yaşanan Amasra maden faciası gibi olumsuzlukların onun işini daha da zorlaştıran faktörler olduğu da bilinmektedir.

Sevgili öğrencimiz Sayın Eroğlu’nun emeklilik yaşamını sağlıklı ve güzel günlerde geçirmesini dilerim.

Onun yerine de, (henüz geçici mi, kalıcı mı olduğunu bilmediğimiz), duyanların, bilenlerin “Neredeeen nereye!” diyerek, takdirle söz ettikleri yeni bir kaptan atanmıştır:

Makine Mühendisi Sayın Muharrem Kiraz.

Sayın Kiraz’ın atanması, 8 Mart 2023 tarihli Pusula gazetesinde, “Çıraklık kursundan Genel Müdürlük koltuğuna” başlığı ve “Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’ne vekaleten atanan Muharrem Kiraz , TTK Çıraklık Kursu’ndan yükselerek Genel Müdürlük koltuğuna oturdu. TTK Genel Müdür Vekili Muharrem Kiraz’ın bu başarı öyküsü takdir topladı. Çocukların ebeveynlerinden harçlık istediği 14 yaşında, babasıyla aynı maaşı alan Kiraz, hem çalıştı hem okudu. 34 yıl kesintisiz çalıştıktan sonra genel müdür yardımcılığına kadar yükselen Muharrem Kiraz, bugün genel müdür koltuğuna oturarak çalışma hayatının başında olan gençlere ilham verecek bir başarıya imza attı” sunusu ile yer almıştı.

Liyakat ise, bir kurum için, herhalde bundan daha iyisi olamaz.

Bundan sonrasının, kendisine bu görevi ve sorumluluğu verenlerin, verecekleri desteğe ve dışarıdan müdahalelerin olmamasına bağlı olacağı aşikardır.

Değerli Devrekli hemşehrimiz sayın Kiraz’a, kurumuna ve Zonguldak’a hayırlı olmasını ve başarılarının devamını dileriz.

Ayrıca, bu kadar zor bir görevi üslenme cesaretini gösterdiği için de tebrik ederiz.

Eğer geminin sefere çıkması, yük ve yolcu taşıması isteniyorsa; sadece kaptanın liyakatli olmasının yeterli olamayacağı bilinmektedir.

Zira, kendisinden önceki zamanlarda bu görevi yapan birçok liyakatli genel müdürlerin, dönemlerinde yeterli olamadığı görülmüştür.

Bunun için kurum içindeki ve dışarıdaki bilenlerin yazdığı reçetelerin uygulanmasının zorunlu olduğu da ifade edilmektedir.

Bunun olmaması durumunda, sayın Kiraz’ın da, kömür çıkarmaktan çok, geminin daha da batmasını geciktirmekten ve deprem afetlerinde çok takdir gören arama ve kurtarma ekipleri sağlayan bir kurum olmaktan öte, yapabileceği fazla bir şeyin olamayacağını söylemeye de gerek yoktur.

Gerçekten de her felakette olduğu gibi, son yaşanan, Maraş depremi faciasında da, Zonguldaklı madencilerin, arama, kurtarma çalışmalarında gösterdikleri üstün başarıları, başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, tüm milletimizin ve yöneticilerimizin sevgisini ve takdirini kazanmıştır.

Bu değerli hizmetleri de, iktidarın seçim kampanyası kapsamında, kuruma bin işçi alınması ile ödüllendirilmiştir!

Bu da, herhalde, sayın yeni genel müdür vekiline can suyu ve arkasına aldığı ilk rüzgar olacaktır.

Bu takdir ve mükafatlandırmalar, inşallah, üretim ve kurum zararlarını azaltma başarıları ile de olur!

Bilindiği üzere, E.K.İ ve TTK Genel Müdürlüklerinin ülkenin en önemli kurumlarından birisi olduğu ve “Zonguldak demek E.K.İ; TTK demektir” denilen yıllar 30-40 yıl gerilerde kalmıştır.

Kurumun, günümüzde, ülke boyutunda ekonomik bir önemi kalmasa da, (yerine yeni ekonomik kapılar açılamadığı için) ilimiz ve il merkezimiz için, ekonomik ve sosyal açıdan halen önemini koruduğu bilinmektedir.

Bu önemi nedeniyle de, TTK Genel Müdürlüğü ve genel müdürlük makamına yapılan atamalar, ilimiz geneli ve kentimiz için; vali ve rektör atamaları gibi diğer üst düzey kamu yöneticilerinin atanmalarından daha fazla ilgi gösterilen atamalar olagelmiştir.

Ancak, bu durumun; kurumun geçmişteki gibi paylaşılacak, aktarılacak imkanlarının çok az olması (zararların paylaşılmasının da olamaması!) nedeniyle olsa gerek, gün geçtikçe azaldığı görülmektedir.

* * * *

SİSTEMDEN KAYNAKLANAN YANSIMALAR

Bilindiği üzere, yürürlükteki Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminde, yürütme yetkisi, en az %50+1 oy ile seçilen sayın cumhurbaşkanlarına verildiği için, millete hesabı cumhurbaşkanlarının vermesi öngörülmektedir.

Bunun gereği olarak da, görev verilen tüm üst düzey atanmışların, ilgili mevzuat yanında, sayın Cumhurbaşkanının belirlediği hedefler ve sınırlar içinde, verdiği talimatlar doğrultusunda icraat yapmalarının istendiği bilinmektedir.

Görev alanların da bunu baştan bilmeleri ve kabul etmiş olmaları gerekmektedir.

Durum böyle olunca, çoğu zaman, başarıların sayın Cumhurbaşkanının, başarısızlıkların da atananların üzerine kaldığının örnekleri çok görülmektedir.

Bu nedenle, yürürlükteki cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminde, atanan üst düzey bürokratların başarı ve başarısızlık durumlarının değerlendirilmesi zorlaşmaktadır.

Bunun sonuçları da ortadadır.

Takdir milletindir.

TTK Genel Müdürlüğü gibi çok zor bir görevin vekaleten sürdürülmesinin olumsuzluklarını en iyi bilenlerin, atamayı yapan makamlar olduğuna kuşku yoktur.

Eğer kalıcı olacaksa, sayın Kiraz’ın atamasının en kısa zamanda asalete dönüşmesini, görev döneminde kazaların yaşanmamasını; kurumun, ilimiz ve ülkemiz için yararlı bir kurum olması için bilenlerin reçetelerini uygulama fırsatları verilmesini dilerim.

14 Mayıs genel seçim döneminin kardeşliğe, birlikteliğe zarar vermeden sürdürülmesi ve vatanımız, milletimiz için hayırlı sonuçlar vermesi de en büyük dileğimizdir.