İki kasa salatalık.

Boy boy...

Dizmişler...

Hepsi birbirinden güzel...

Büyükanamın deyimiyle;

- Kalem gibiler...

Birinci kasaya baktım güzel.

İkinci kasaya baktım.

Üzerinde iki adet farklı salatalık...

Belleri eğrilmiş...

Muhtemelen susuz kalmışlar.

Uçları tomurcuk olmuş.

Sapına doğru ciddi derece inceliyor.

Kabukları buruş buruş...

Dalından koparılmışlar.

Sanki bir-iki gün yoğun güneşte kalmışlar.

Görüntü öyle.

Onları kasanın üzerinden aldım.

Bunlardan "bi cacık" olmaz...

[*] [*] [*] [*]

Cacık olmanın şartları var.

Öyle her önüne gelen hıyardan cacık olmaz.

Suyunu iyi almış olacak.

Suyunu iyi almazsa, acı olur.

Yenmez...

Hazır yoğurdu da ziyan edersin.

Diri olacak.

Çekirdekleri az olacak.

Çıtır çıtır olacak.

Diri olacak.

[*] [*] [*] [*]

Yoğurdun içine rendeleyeceksin.

Kaşıktan kaçmayacak.

Kaşığı ağzına attığınızda, çıtır çıtır ses gelecek.

[*] [*] [*] [*]

Baktım iki hıyarda bu özellikler yok.

Onları ayırdım.

Artık bir salatada araya kaynarlar.

Biri fark ederse, tabağın dibinde kalırlar.

Domatesi, soğanı yenir.

Suyuna ekmek banılır.

Solgun salatalıklar kalır.

Köydeyse...

İnek yalına...

Şehirde ise, çöpe...

[*] [*] [*] [*]

Sözün özü...

"Bi cacık olmak"...

Veya bir cacığa hıyar olmak...

Öyle kolay iş değil...

[*] [*] [*] [*]

Buradan bakalım hayata...

İnsanlar cacık yapacakları hıyarı bile dikkatli seçiyor.

Ya...

Bırakıyorum.

Gerisini siz tamamlarsınız.

Cacık nasıl yapılır?

Üç su bardağı yoğurt...

Bir buçuk su bardağı soğuk su...

Dört adet orta boy salatalık...

İki diş sarımsak...

Bir çay kaşığı tuz...

Biraz dereotu...

Servisi için;

İki yemek kaşığı zeytinyağı...

Bir tatlı kaşığı sirke...

Bir tatlı kaşığı kuru nane...

[*] [*] [*] [*]

Püf noktası...

Damak tadınıza göre...

Cacık çok sulu olmamalı.

Salatalıkların kabuklarını tamamen soymayın.

Organikse...

Hiç soymayın.

Bol suda yıkayın.

[*] [*] [*] [*]

Nasıl yapacağız?

Salatalıkların sap kısmını ucundan azıcık kesin.

Kabuklarını doğramayın.

Ya da alacalı doğrayın.

Hepsini soymayın.

Küp halinde kesin.

Ya da rendenin kalın tarafıyla doğrayın.

Sarımsakları havanda ezin.

Dereotunu incecik kıyın.

Yoğurdu kıvamına göre sulandırın.

Hazırladıklarınızı içine atın.

İlave sirke...

Kuru nane...

Kekik...

Zeytinyağı...

Bundan sonrası damak tadınıza kalmış.

Hadi afiyet olsun.

[*] [*] [*] [*]

Faydaları nedir?

Vücudun su ihtiyacını karşılar.

Kalsiyum içerir.

Kemikleri güçlendirir.

Sindirim sistemini çalıştırır.

Kanı temizler.

Uyku sorununu ortadan kaldırır.

Kilo almanızı önler...

Vesaire...

[*] [*] [*] [*]

Cacık yapmanızı ve yemenizi öneririz.

Kalın sağlıcakla...