Değeri 0kurlarım,
Dünya müzecilik haftası kapsamında, 18 Mayıs 2022'de, Zonguldak Maden Müzesinde (ZMM'de), diğer katılımcıların da benim gibi 'İyi ki katılmışım' dediğini sandığım bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Sayın Valimiz Mustafa TUTULMAZ, daire amirleri ve kültürel etkinliklere ilgi duyan vatandaşlar katıldılar.
Etkinliğin gündemi:

  • Eğitim Ocağının, TTK Eğitim Ocağı sorumlusu, sevgili öğrencilerim Ahmet SARIALİOĞLU ile kuruluş sürecinde ZMM' nin danışmanı olan Maden Mühendisi Ekrem Murat ZAMAN 'ın rehberliğinde gezilmesi,
  • Değeli Sanatçı hemşerimiz Semiha İNAM' ın, başta Sayın Valimiz olmak üzere, tüm katılımcıların büyük beğeni ve takdirlerini kazandığını gördüğüm, birbirinden güzel değerli el işi eserlerini içeren sergisi,
  • Sayın Valimizin ve Zonguldak Maden Müzesi Müdürü Seda YILMAZ' ın konuşmaları ile,
  • Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Doç. Dr. F. Gülden EKMEN' İn, Araştırma Görevlisi Ali GÜNEY' in ve Maden Müzesinin banisi Ekrem Murat ZAMAN' ın sunumlarından oluşmaktaydı.

Sayın Vali, etkinlik ile ilgili konuşmalarında:

  • Zonguldak'ın turizm potansiyelinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiği,
  • Bu konuda müzelerin önemli bir işlevinin olduğu, diğer farklı alanlarda da Maden Müzemiz gibi müzelerin oluşturulabileceği,
  • Turizm alanında, turistin talebine uygun otellerin de önemli olduğu; bu konuda Zonguldak'ta eksikliğinin bulunduğu,
  • Özellikle, turizmin alt yapıları konularında, her şeyin devletten beklenilmemesi; diğer birçok ilde olduğu gibi, Zonguldak'ta da kuruluşlara ve kişilere de görevler düştüğü gibi konulara değindiler.

Sayın Vali, doğaçlama konuştukları için olsa gerek, bir hususa değinmeyi unuttuklarını düşünüyorum.
Üniversitedeki uzun yıllar süren görevim esnasında, her üniversitede olduğu gibi, Zonguldak'ta Üniversitemizin, Fakültemizin ve Bölümümüzün düzenlediği etkinliklere konferansçı, konuşmacı, ziyaretçi olarak çok sayıda seçkin konuklarımız gelirdi. Bu konuklarımıza, teşekkür belgesi yanında, küçük hediye paketleri ve poşetleri verilmesi rutin ev sahipliği görevleri olurdu.
Bu, paketlere ve poşetlere koyduğumuz, hediyelik yöresel ürünler de rutin olurdu. Madenci heykeli, Devrek Bastonu, Gürmen Tekstil ürünü kravat ve Üniversitemiz ambleminden başka koyacak bir ürün bulamazdık. Şimdilerde durum nedir bilmiyorum. Bu arada, hediyelik yöresel ürünler olarak, Zonguldak'ta ne alınır, Zonguldak'tan ne götürülür sorularına, yıllar önce poşetlere koyduklarımız dışında, hala bir şey bilmiyorum. Kestane balı diyorlar ama onun için de güvenilir bir adres bilmiyorum. (Üreten, üreteni bilen varsa, kendilerine epeyce müşteri sağlayabilirim!)
Görev zamanımda, Azerbaycanlı, kimya profesörü bir hocamız, kimya derslerini vermek için bölümümüze gelirdi. Lojman komşumuz da olan hocamız, bu gelişlerinde, sıklıkla, ziyaretçim de olurlardı. Gıda maddelerinin raf ömürlerinin uzatılması ile ilgili bir araştırma projesi üzerinde çalıştığını da bildiğim bu hocamıza, bir teklifte bulunmuştum.
Üniversitemize gelen misafirlerimize verilecek yöresel ürün bulma konusundaki sıkıntıdan söz etmiş ve teklifimi söylemiştim. Teklifim; "Eğer, defne sabunu; defne, ıhlamur kolonyası, esansı gibi hediye poşetlerimize konulabilecek bir ürününü üretebilirsen, sana elimden gelen her türlü desteği sağlayacağım. Biliyorsun, ben Bursa'da, Üniversitemiz adına danışmanlık ve kontrollük yapıyorum. Bölüme, Fakülteye çok para getiriyorum. Bu paranın çoğunu da cebe atıyorum (!). Bu paradan seni de desteklerim" şeklindeydi.
Sayın Hocamızın, gıda maddelerinin raf ömürlerinin uzatılması projesinin sonucunun başarılı olduğunu duymamıştım. Ara, sıra hatırlatmalarıma ve her seferinde tamam demesine rağmen, benim teklifimden de bir şey çıkmamıştı. Bu ara da her gelişinde ikram ettiğim Safranbolu lokumları ve sehpanın üzerinde eksik olmayan, kendisinin, kendisine de bol kepçe ikram ettiği limon ve zambak kolonyaları da boşa gitmişti!
Sayın Valimizin turizm konusunda değinmeyi unuttuğunu sandığım konu, bu hediyelik yöresel ürün konusu idi. Konunun uzmanları, turizm alanında, bu konunun da önemli olduğunu söylemektedirler.
Üniversitede, Sayın Kimya profesörü hocamıza yaptığım teklifin benzerlerinin, Üniversitenin ilgili bölümlerindeki hocalarımıza ve müteşebbislerimize de yapılmasının yararlı olabileceğini düşünüyorum.
Bu kapsamda, ilimizdeki yöresel ürünler listesinin üst sırasına değerli yerli sanatçımız Semiha İNAM' ın sergilediği çok güzel dantel motiflerinin, yüzlerce çivi ve metrelerce parlak renkli tellerle, büyük emeklerle ürettiği, bu güne kadar, bir başka yerde hiç görmediğim çok değerli el işlerinin de eklenmesinin ve kendisinin desteklenmesinin yararına da inanıyorum.

Sn. Semiha İNAM'ın eserlerinden iki örnek

Kömür ve Zonguldak tutkunu üretim makinası üretime devam ediyor!
Bugün Zonguldak'ta Zonguldak Maden Müzesi gibi, çok değerli bir tarihi ve kültürel eser mevcut ise, bunu, kömür ve Zonguldak tutkunu, araştırmacı Mühendis Sayın Ekrem Murat ZAMAN'a borçlu olduğumuza hiç kuşkum yoktur. Sanıyorum, konu ile ilgili bilgi sahibi olan, kadir kıymet bilen her Zonguldak'lı da bunda hemfikirdir.
Havzanın ve Zonguldak'ın tarihi ve madencilik geçmişi ile ilgi yazmış olduğu, büyük emek ürünü eserlerinin sekizincisi "TARİHTE ZONGULDAK YEREL BASINI" başlıklı eseridir. Birinci hamur, renkli, çok düzenli sayfaları arasında yapılacak bir gezinti ile bile, büyük emek ürünü olduğu anlaşılmaktadır. Konuya ilgi duyanlar ve kaynak arayanlar için çok değerli eser olduğuna inanıyorum.
Kendileri ve eserin basılmasını sağlayan Zonguldak Turizm Altyapı Hizmetleri Birliği teşekkürü çok hakkediyor.
Şenol Kuşcu, Emekli Öğr. Üyesi.