Çok konuşuldu&[#]8230;

Çok yazıldı&[#]8230;

Genelin dışına çıkalım.

Bir de bu açıdan bakalım.

Daha doğrusu hatırlayalım.

Büyükanam (babaannem), on iki çeşit gıda maddesinden yapardı aşureyi&[#]8230;

On iki imamlar aşkına&[#]8230;

Hz. Hüseyin&[#]8217;in yüzü suyu hürmetine&[#]8230;

Neler bulunurdu?

Mısır, buğday, nohut, fasulye&[#]8230;

Kuru incir, kuru üzüm, kestane&[#]8230;

Kuru ya da mevsimine göre&[#]8230;

Ceviz, fındık&[#]8230;

Birkaç çeşit meyve kurusu&[#]8230;

Elma, armut, ayva&[#]8230;

Vesaire&[#]8230;

İşin özeti; mevsime ve imkana göre mutlaka on iki çeşit tamamlanırdı.

Sonra eline bir tencere ya da bakraç alır, başlardı dağıtmaya&[#]8230;

En yakın komşudan, yetişebildiği kadarına&[#]8230;

Yine mümkünse, en az on iki aileye ikram eder&[#]8230;

Önceden aşure böyle yapılır, dağıtılırdı.

[*] [*] [*] [*]

Şimdilerde hazır malzemesi satılıyor.

Bütçenize göre&[#]8230;

Zenginin ayrı, fakirin ayrı&[#]8230;

Belediyeler işin içine girdi.

Siyasetçiler ayrı telden çalıyor.

Muhtarlar, dernekler bile aşure dağıtıyor.

Bazen köylüler, kendi aralarında organizasyon yapıyorlar.

Aşurenin rengi değişti.

Çeşidi çoğaldı.

Malzemesi zenginleşti.

Her şey çok süper&[#]8230;

Daha geniş kitlelere ulaşılıyor.

Bir tek eski tadı yok.

[*] [*] [*] [*]

Neden?

Biraz da siz kafa yorun.

Başkasında beğenmediğiniz davranışları kendinize yakıştırmayın.

Kestane çizim teknikleri&[#]8230;

Zamanında toplanır.

Döküleni toplanır.

Yeni nesil, acımasızlar(!) gibi&[#]8230;

Bir an önce doymak isteyenler gibi&[#]8230;

Zorla, sopa ile dökmeyiz kestaneyi...

Biliriz ki, kestane ağaçları hasta&[#]8230;

Kırılan her dal yara&[#]8230;

Her yara enfeksiyon sebebi&[#]8230;

Hastalığın ilerlemesine yol açar.

Onun için biz kestane ağaçlarını zorlamayız.

Ne zaman dökülür&[#]8230;

O zaman toplarız.

Poturu ile saklarız.

Kuma gömeriz.

Toprağa gömeriz.

Kış mevsiminde çıkartır, kuzinenin fırınına (çörekliğine) sürer, afiyetle yeriz.

Tabi bundan önce yapılması gereken en önemli iş, kestanenin çizilmesi&[#]8230;

Önce büyük bir kaba konur&[#]8230;

Tek tek bıyıklarının altı çizilir.

Yeni nesil kestaneciler, farklı bir kesim tekniği daha geliştirmiş.

Kestaneyi yüzükoyun yatırıp, kambur yerine kocaman bir artı işareti yapıyorlar.

Ardından fırına sürülür.

Böylece yemesi daha kolay&[#]8230;

Kabuğundan ayırması kolay&[#]8230;

Ancak suda pişirilirken artı işi dezavantaj&[#]8230;

Dağılır.

Suda pişirirken, en güzel yöntemi bıyık altına yapılan derin çizik.

İnanmıyorsanız deneyin.

Biz denedik.

Oldu.

Deneyecek kestane bulamayanlara adres veriyorum.

Akköy Köyü Şalgamyeri Mahallesi&[#]8230;

Evin önünde iki adet kestane ağacı var.

Buyurun, gelin...

Toplayın&[#]8230;

Kimse bizden daha fazlasını beklemesin.

Közde, fırında veya suda pişirmek isteyene evimiz açık.

Bu hizmeti veririz.

Hatta bir demlik çay ikram ederiz.

Semaver tercih edenleri boş çevirmeyiz.

Bizden bu kadar&[#]8230;

Gerisini bir zahmet sezon geçmeden siz gerçekleştirin.

Ya da bu kestane sevdasından vazgeçin.

Gelene, gıybetsiz sohbet edene, hatır bilene, Allah selamet versin.

Muhabbetimiz daim olsun.