Evin altında olurdu.

Pinnik...

Pinek&[#]8230;

Tavuk evi&[#]8230;

Yöreye göre değişik isimleri vardır.

Bizdeki isimleri böyle&[#]8230;

Genelde iki katlı&[#]8230;

Ortasında bir ızgara&[#]8230;

Bir köşesinde folluk (yumurtlayacakları yer).

Bir eve yeteri kadar sayıda olurdu.

Tabiri caizse, yumurta sorunu yaşamazdık.

Bola döke yerdik.

Haşlaması ayrı&[#]8230;

Tavada tereyağlı ayrı&[#]8230;

Kavurmalısı başka...

Peynirlisi, keşlisi daha başka&[#]8230;

Damak tadımıza göre, canımızın istediği gibi pişirirdik yumurtayı...

Ballı-pekmezli yumurtayı herkes bilmez.

Tavada yaparsan, lezzetinden yenmez.

Rafadan pek sevmem.

Sabah kalkınca, ballı sütün içine yumurta kırıp içersem başka şey yemem.

[*] [*] [*] [*]

Ağzım sulandı.

Silip konuyu değiştiriyorum.

Tavuklara yem verilmez.

Verilirse de, suni yem verilmez.

Bilinen, mısır buğday, arpa vesaire...

Doğal yem&[#]8230;

Onlar da kış mevsiminde&[#]8230;

Yazda yem yok.

Sabah tavukların kapısı açılır&[#]8230;

Doğaya bırakılır.

Onlar artık ne bulurlarsa&[#]8230;

Evin önündeki günlük hayvan gübrelerini karıştırıp solucan bulurlar.

Bahçede yeşillik&[#]8230;

Mancar, marul vesaire...

Toprağı karıştırıp altında börtü-böcek&[#]8230;

Karınlarını doyururlar.

Gün bitimine doğru da folluğa girip mutlaka doğal yumurta bırakırlar.

Sabah folluğa bakılır.

Yumurtalar toplanır.

Geriye bir tane bırakılır.

Sabah kahvaltıda tavada yapılır.

Çobanın öğle yemeği için çaydanlıkta haşlanır.

Geriye kalanları da pazarda satılır.

Yumurta işi böyle&[#]8230;

[*] [*] [*] [*]

Tavuklara gelince&[#]8230;

İlkbaharda külk olanlar yatırılır.

Altına 13-17 yumurta bırakılır.

Yirmi bir günde yumurtalardan civcivler çıkartılır.

Civcivlere ül (un hafif nemlendirilerek minik topaklar) yapılır.

Böylece tavuklar çoğaltılır.

Bir-iki aya civcivler biraz büyür.

Üç-beş aya ferik olurlar.

Altı ayda yumruk kadar olurlar.

Önümüzdeki sene yumurtlamaya başlarlar.

[*] [*] [*] [*]

Haftada bir tavuk kesilir.

Tüyleri yolunup, temizlenir.

Ocak ateşinde ütülenir (İnce tüylerin yanması için büyük ateşe tutulur).

Büyük tencerelerde patates, havuç, soğan ile pişirilir.

Adına &[#]8220;tavuk yahni&[#]8221; denir.

Suyu ayrı, eti ayrı yenir.

Bizde tavuk işi böyle bilinir.

[*] [*] [*] [*]

Komşu hasta olduğunda ziyarete gidilir.

Gitmeden önce bir tavuk kesilir.

Hastalar, tavuk suyu ile beslenir.

Çabucak iyileşir.

[*] [*] [*] [*]

Tüm bunlar geleneklere göre beslenen tavuklar için geçerlidir.

Şimdilerde kimse kendini kandırmasın.

Yumurtalar suni yolla döllenir.

Makinalar yolu ile civciv üretilir.

Çiftliklerde hormonlu yem ile beslenir.

Kırk beş günde şişirilir.

Bunu hemen hemen herkes bilir.

Adına da &[#]8220;tavuk&[#]8221; denir.

Makinalar ile kesilir.

Bir buçuk-iki kilo gelir.

[*] [*] [*] [*]

Sonuç;

Bu bir tespittir.

İster paranızla hastalık satın alın&[#]8230;

İster doğal beslenin&[#]8230;

Tercih sizin.

Bizden hatırlatması&[#]8230;

[*] [*] [*] [*]

İşin esprisi;

Eskiden hastalar; tavuk suyu içer, ayağa kalkardı.

Şimdilerde sağlam insana tavuk suyu içirsen, yatağa düşer.

[*] [*] [*] [*]

Kalın sağlıcakla&[#]8230;