Bu hastalık sık sık hayvanlarda rastlanabilir. Akut ve kronik böbrek yetmezliği olarak iki türe ayrılmaktadır. Bu konu hayvanlarınız için ciddi bir sorun teşkil edebilir. Bu nedenle belirtilere dikkat edilerek acil bir şekilde ilave edilmesi gerekmektedir.

Akut Böbrek Yetmezliği Nedir?

Genel olarak akut böbrek yetmezliği böbrek fonksiyonlarının yani renal fonksiyonlarının kısa süre içerisinde bozulması demektir. Böbrek fonksiyonları kısa süre içerisinde bozulması ile birlikte artık maddeler vücuttan atılmamaya başlar. Bu durumda vücudun dengesi bozulur ve bu denge bozukluğu da sıvı ve elektrolit dengesizliği neden olur. Ayrıca vücut sıvıları asit ve baz dengesi de bozulmaktadır. Bunun getirisi olarak akut üremik kriz ortaya çıkar. Akut böbrek yetmezliğinin tanımı bu şekilde yapılabilir. Böbrek yetmezliğinin getirdiği sorunlar ölüme bile yol açmaktadır Bu nedenle dikkatli bir şekilde tedavi gerçekleştirmesi ve önlem alınması gerekmektedir.

Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri Nelerdir?

Kedi ve köpeklerde ortaya çıkan bu böbrek yetmezliğinin birçok nedeni vardır. Bu nedenle sizlere detaylı bir şekilde sıralayacak olursak;

  • İdrar yolu tıkanıklıkları
  • Sıvı kayıpları
  • Böbrek perfüzyonun azalması
  • Kalp yetmezliği
  • Bazı antibiyotikler
  • Ağır metaller
  • Bazı tarım ilaçları
  • Otoimmun Bazı hastalıklar
  • Böbrek enfeksiyonları
  • Prenenal azotemi
  • Diüretik ilaçlar

Bu gibi nedenlerden dolayı böbrek yetmezliği sorunları ile karşılaşılabilir. Kedi ve köpeklerdeki bu nedenlere dayanarak sizler belirtileri sıkça kontrol etmeli ve erken bir şekilde teşhis edilen böbrek yetmezliğinin tedavisinde kısa bir süre içerisinde başlamalısınız.

Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Akut böbrek yetmezliğinin durumlarında oligüri söz konusudur. Bunu sizleri açıklayacak olursak oligüri vücuttan atılan idrar miktarındaki ciddi azalmadır. Bazı akut böbrek yetmezliği hastaları ise nonoligüriktir. Bu tarz hastalıkların olumlu sonuç alma ihtimallerinin oldukça yüksek olduğunu bilmeniz gereklidir. Bununla birlikte bazı genel belirtiler de görülmektedir. Genel belirtileri sıralayacak olursak;

  • İştahsızlık ve ileri aşamalı kilo kaybı belirtilerin arasındadır.
  • Bulantı ve kusma
  • Karın bölgesindeki ağrı
  • Kalp ile ilgili taşikardi benzeri rahatsızlık
  • Ağız içerisinde yaraların oluşması
  • Böbreklerdeki büyüme
  • Depresyon gibi durumlar ve halsizlik hissi
  • İshal

Genel akut böbrek yetmezliği belirti bu şekilde sıralandırabiliriz. Kedi ve köpeklerin izle gördüğünüzde erken teşhis amacıyla detaylı bir inceleme gerçekleştirerek veterinere götürmeniz şarttır. Önlem aldığınız müddetçe bu konular oldukça hassas bir şekilde halledilebilir.

Böbrek Yetmezliği Tanısı Nasıl Konulur?

Böbrek yetmezliği tanısı genel olarak klinik belirtiler ile şüphe sonucu başlanır. Şüphelerin gittikçe artması sonucunda kedi ve köpek gibi hayvanların sahipleri veterinere götürür. Bir kontrol yaptırmak için en yakın veteriner ile görüşmeniz gerekmektedir. Bu klinik muayenenin ardından sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Akut Böbrek Yetmezliği Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir

Hayvanlardaki akut böbrek tedavisinde erken teşhis oldukça önemlidir. Kaybedilen her dakikanın ciddi bir geri dönüşü vardır ve üzücü sonuçları neden olabilir. Veteriner hekimler tarafından tanı belirtilere göre konulur ve tedaviye hemen başlanır. Tedavi aşamalarında belirli başlı bazı kriterler mevcuttur. Veteriner hekimler tarafından da bu uygulamalar yapılır. Sıvı ve elektrolit dengesizlikleri düzeltmek için sıvı tedavisi de oldukça önemlidir. Çeşitli hesaplamalar yapılarak uygun sıvı uygun miktarda verilir.

Bu miktarlar oldukça önemlidir ve doğru bir şekilde tespit edilmesi de gereklidir. Sıvı uygulamalarda kedi ve köpeklerdeki akut böbrek yetmezliği tedavisinin ana noktasıdır. Aynı zamanda premier nedenine bağlı olarak da farklı bazı ilaçlar ve uygulamalar tedavi aşamasında yapılır. Böbrek yetmezliği sonucunda idrar yollarında herhangi bir şekilde tıkanıklık yoksa diüretik ilaçlar ile idrar çıkışının da artması sağlanabilmektedir. Yine çok yoğun olarak bu uygulama gerçekleştirilmese de diyaliz uygulamaları da kedi ve köpekler için yapılabilir.

Akut Böbrek Yetmezliği Tedavisi Uygulanırken Sahiplere Öneriler

Kedi ve köpeklerdeki böbrek yetmezliği oldukça ciddi bir sorundur. Çok acil bir şekilde belirtileri göze alınmalı ve tedaviye başlanması gerekmektedir. Her saat köpek veya kendiniz için ölümle burun buruna gelmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle özellikle idrar yapımındaki değişikliklere önem vermeli ve kontrol etmenin gerekmektedir. Ortaya çıkan belirtileri göz önüne alınarak da bir veteriner kontrol ne götürmeniz daha sağlıklı olacaktır.

İştahsızlık Ve İleri Aşamalı Kilo Kaybı Belirtisi

Kedi ve köpeğiniz de iştahsızlık ve kilo kaybı görüyorsanız bunun sorunu böbrek yetmezliği olabilir. Bu nedenle iştahsız olduğunda birkaç gün gözlem altına almalı ve kilo kaybında veya herhangi başka bir sorunla karşılaşırsanız veterinere götürmeniz gerekmektedir. İştahsızlık hafife alınacak bir konu değildir. Kedi ve köpeğinizin yeterli bir şekilde besin alması gerekmektedir.

Bulantı Ve Kusma Belirtisi

Kediniz ve köpeğiniz herhangi bir şekilde bulantı ve kusma belirtisi gösteriyorsa önce bunun alerjik bir reaksiyon olup olmadığına bakmanız, daha sonra diğer olanakları göz önüne almanız gerekmektedir. Bulantı ve kusma kedi ve köpeklerin mide rahatsızlığından dolayı da olabilir. Ancak bunun böbrek yetmezliği gibi büyük hastalıklarında belirtisi olduğu gerçeğini değiştirmez.

Karın Bölgesinde Ağrı Belirtisi

Köpeğin veya kedinizin arasında oldukça huzursuz ve huysuz olduğu herhangi bir şekilde ağrısını gösterecek bir tepkisinin olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bunun bir akut böbrek yetmezliği belirtisi olduğunu da bilmeniz gerekmektedir. Başka bir sorundan da kaynaklanabilecek bu ağrılar hafif ve alınmayarak ciddiyetle takip edilmeli ve bir veterinere gözüktürülmesi gerekmektedir.

Kalp İle İlgili Taşikardi Benzeri Rahatsızlık Belirtisi

Kalbin insanlarla olduğu bir ve hayvanlar üzerinde de oldukça büyük bir etkisi ve önemi vardır. Bunun gibi rahatsızlıkların belirtilerini öğrenmek için düzenli bir şekilde veteriner kontrolüne götürülmesi ve dikkatli bir şekilde bakımının yapılması gerekmektedir. Kalp ile ilgili herhangi bir sorunu kedinizin veya köpeğinizin değişik davranış göstermesi ile bağlantı kurabilir ve hemen bir kontrole götürebilirsiniz.

Ağız İçerisinde Yaraların Oluşması Belirtisi

Köpek ve kediler de akut böbrek yetmezliği sorununa karşı bazı yüzeysel belirtileri de gösterildiği söylenebilir. Ağız içerisinde olan yaralar köpeğinizi ve kendinizi huzursuz edecektir. Buna karşı sizlere detaylı bir inceleme yaparak köpeğiniz veya kendinizdeki olan değişikliklere bakmanız gerekmektedir. Ağızda oluşan yaralar de bu değişikliklerden biridir. Ümraniye veteriner tavsiye konusunda oldukça başarılıdır. Tavsiye alabilirsiniz.

Depresyon Veya Halsizlik Belirtisi

Depresyona girmiş köpek veya kedinizin normal halinin dışında ha daha huzursuz daha huysuz ve daha halsiz olduğunu görmeniz mümkündür. Nasıl bir insan depresyona girebiliyorsa bir hayvanda depresyona girebilmektedir. O nedenle iyi bir gözlem ve iyi bir bakım gerekir. Sizler kontrollü bir şekilde kedinizi ve köpeğinize dikkat edip onların sorunlarını anlaya biliyorsanız erken teşhis mümkündür.

Bu şekilde anlayacağınız belirtileri detaylı bir şekilde açıklandık. Genel olarak kedi ve köpeklerdeki akut böbrek yetersizliği hakkında açıklamalarda bulunulur. Sizler de bunlardan yararlanarak kedime köpeğinize daha dikkatli davranabilir ve bu böbrek yetmezliği sorununu erken teşhis ederek tedavisini uygulayabilirsiniz. Ümraniye veteriner bu teşhis konusunda oldukça yeteneklidir.