Bir süre önce, Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Kampüsü'nün (İbni Sina) bulunduğu Kozlu Esenköy (Rant!) Mahallesi'nde, EnerjiSA isimli elektrik dağıtım şirketi tarafından, mahalledeki elektrik hatlarının yeraltına alınması çalışmaları yapıldı. Yapılan bu çalışmalarla, düzensiz bir şekilde, rastgele yerlere dikilen ahşap direkler üzerinden zikzaklar çizerek geçen elektrik hatları ve evsel bağlantılar, 1-1.5 metre derinliğinde açılan kanalların içine alındı. Üzerleri de düzgün bir şekilde betonla kaplandı.

Yapılan bu çalışma ile, özellikle yağışlı ve rüzgarlı havalarda, mahallede sık-sık yaşanmakta olan elektrik arızalarının önlenmesinin yanında, havadan geçen hatların görünmemesi, metal direklerin uygun yerlere dikilmesi ve yapılan aydınlatmalarla; yol ve sokaklar estetik bir görünüm de kazanmıştır.

Kanallar, yolların olabildiğince dışından açılmış ve üzerleri de betonla kaplanmıştır. Bu sayede, çok dar ve yetersiz olan (tamamına yakını mahallenin köy olduğu dönemden kalma!) mevcut yolların, yer-yer 1-2 metre kadar genişlemesi de sağlanmıştır. Daha önceleri, genellikle, yollardaki derin çukurları gölcükler haline getirerek akan ve etrafı bataklık yapan kanalizasyon suları; şimdilerde, daha çok bu beton kaplamalı bölümler üzerinden akmaktadır. (Aşağıdaki fotoğraflar, çalışmalarla ilgili iyi ve iyi olmayan durumları yansıtmaktadır.)

Şimdilerde bu kanalizasyon akıntıları, yolların beton kaplı bölümleri üzerinden olduğundan, yollardaki gölcüklerin ve yol boyu bataklık alanların azalması; EnerjiSA'nın yaptığı hizmetin bir başka yararlı yan ürünü olmuştur! Özellikle vasıtaların tekerleklerinin, oluşan organik su (!) gölcüklerine ani düşmeleriyle, kanalizasyon sularının, yayalar üzerine ve etrafa saçılması gibi üzücü manzaraların azalması da ayrıca, vatandaşların memnuniyetine neden olmaktadır!

Değerli okurlarım; EnerjiSA'ya bağlı bir alt firma tarafından, tamamen EnejiSA'nın kontrol ve denetiminde yapılan çalışmalar sırasında, her türlü emniyet önlemleri alınmış; su ve haberleşme hatları gibi, çevredeki başka altyapı tesislerine, vatandaşlara ve özel alanlara zarar verilmemesi gibi konularda büyük özen ve duyarlık gösterilmiştir. Başka kurumlar tarafından yapılan benzer çalışmalarda görmeye alışkın olmadığımız bu durumlar; mahalle sakinlerinin takdir ve teşekkürlerini (hatta su, çay- kahve gibi ikramlarını da!) kazanmış; "Ah keşke, diğer kurumlar da böyle çalışsa!" gibi temennilere neden olmuştur!

Ancak, ender de olsa (!), Belediyemiz tarafından yapılan benzer altyapı çalışmalarında EnerjiSA'nın gösterdiği ilginin, özenin görülmemesi; başka yerlerde olduğu gibi, mahallemizde de vatandaşların devamlı şikayetlerine ve tepkilerine rağmen değişen bir şeyin olmaması da üzüntü verici bir durumdur.

Bu tür olumsuz durumlara, Belediyenin mahalledeki su arızalarını onarım için yaptığı çalışmalar iyi bir 'kötü durum örneği' oluşturmaktadır. Mahallemizde, nereden geçtiği tam bilinmeyen su hatlarında çok sıklıkla arızalar, boru patlamaları olmaktadır. Bu arızaların, gerek kesin yerlerinin bulunması, gerekse bulunan arızaların onarılması için arıza bölgelerinde, kepçe genişliği 1.5 metreyi geçen büyük yükleyicilerle geniş çukurlar açılmakta; arıza bölgesinin altı üstüne getirilmektedir.

Bu esnada, zaten bozuk ve dar olan yollar, sokaklar daha da bozulmakta, EnerjiSA tarafından yapılan beton kaplamalar da tahrip edilmektedir. Onarım sonrasında, bozulan yerleri, bırakınız eski haline getirmeyi, oluşturulan çukurlar bile (alttaki fotoğrafta görüldüğü gibi) doğru dürüst kapatılmamaktadır da.

SAYIN MÜHENDİS BAŞKANIMIZIN KULAKLARI ÇINLASIN!

Bu arada, Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesi'nden emekli olan mahalle sakini bir komşumuzun; "Ben, yıllarca Kozlu'daki Çakmakkaya ocaklarında çalıştım. Mühendislerimiz dünyadaki en zor madenciliğin yeraltı kömür madenciliği olduğunu ve dünyada, yeraltı kömür madenciliğinin en zor olduğu havzalardan birisinin de Zonguldak Kömür Havzası (ZKH) olduğunu söylerlerdi. ZKH'da da, en zor madenciliğin, Kozlu'daki, Çakmakkaya Kılıç (dik) damarlarında yapıldığı konuşulurdu. Benim orada çalıştığım yıllarda, ocak mühendisimiz; daha önceki yıllarda iki dönem ve şimdilerde Kozlu Belediye Başkanı olan, Maden Mühendisi Sayın Ali Bektaş idi. O, herkesin sevip saydığı, çok başarılı bir mühendisimiz idi. Onun başkanı olduğu bir belediyede, bu kadar iyi olmayan hizmetlerin olmasını anlayamıyorum..." mealindeki sözlerini de burada sizlerle paylaşmadan geçemiyorum.

Sevgili Başkanımız, Bülent Ecevit Üniversitemizin başlangıcını oluşturan, Zonguldak Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi dönemi öğrencilerindendir ve benim de öğrencim olmuştur. Kendisi, öğrencilik döneminde; okulun futbol takımının en iyi oyuncusu ve sosyal faaliyetlerde çok aktif bir öğrenci idi. Ancak spora ve sosyal faaliyetlere olan fazla ilgisi dolayısı ile olsa gerek; derslerinde, sahadaki kadar başarılı değildi. Bu durum nedeniyle benim de kendisine, bir gün; "Ya, sana hak veriyorum. Hem top koşturuyorsun, hem ders koşturuyorsun! Herhalde ikisi birlikte bu kadar olabiliyor!" mealinde bir şeyler söylediğimi de hatırlıyorum.

EnerjiSA'nın bu nitelikli çalışmalarının devamını ve benzer hizmetler sunan diğer kurumların da EnerjiSA gibi olmasını dileriz. Belediye Başkanımız Sayın Ali Bektaş'ın Çakmakkaya ocaklarında ve okulun futbol takımında gösterdiği başarılarının, şimdiki belediye başkanlığı görevinde de devamını dileriz.

Bu arada; gerçek öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü en içten dileklerle kutlarım. Kendilerine çağdaş nesiller yetiştirme yolunda başarılar dilerim.