Saygıdeğer Pusula Gazetesi okuyucuları;

Bugün zencefiller ailesinden bir toprak altı yumrusu olan geleneksel Hint ve Çin tıbbında, Ayurvedik tıpta 4 bin yıldır kullanılan doğanın mucizelerinden bir bitkiden bahsedeceğim. Zira artık geleneksel kullanımı bir tarafa, özellikle Almanya ve Amerika'da akademik yayınlarla desteklenen kanserden korunmada ve kanser tedavisine destek olarak yaygın kullanım kazanmıştır. Yıllardır özel hazırlanmış damardan kullanılabilen yoğunlaştırılmış formları Almanya'da kanser tedavilerine çok ciddi katkı yapıyor.

Zerdeçalın aktif maddesi; kurkuminin, kanserin ilk adımı olan DNA hasarından bizi koruyan vücuttaki enzimleri aktive ettiği pek çok çalışmayla gösterilmiştir. Aynı zamanda vücuda alınan toksik ve karsinojenik bileşiklerden dokularımızın korunmasını sağlar. Tüm vücutta zararlı iltihabi süreçleri baskılar. Tıbbi fitoterapide nerelerde kullanılır derseniz, midevi, antienflamatuar, mikrop, mantar, virüs öldürücü, gaz giderici, safra salınımı arttırıcı, vücudu temizleyici, lipid düşürücü, karaciğer koruyucu, tümör önleyici, kanserin yayılımını sağlayan angiogenesis baskılayıcı, kalp ve damar sağlığını destekleyici, bilişsel performansı destekleyici diye uzayıp gidiyor. Aslında bu kadar geniş etki alanında şaşırılacak bir şey yok çünkü günümüzün kronik hastalıklarının ve kanserin ana sebebi kronik inflamasyona karşı antiinflamatuar ve antioksidan yoğun etkileriyle savaşıyor. Peki, bu kadar geniş faydaları olan bu doğal mucize nasıl kullanılmalı? Hindistan'da doğduysanız çok çaba sarfetmeye gerek yok, köri baharatının ana maddesi zerdeçaldır. Ve bebeklikten itibaren düşük dozda kurkumin (zerdeçalın aktif maddesi) sürekli alırlar. Biz nasıl kullanalım? Öncelikle yemeklerimize, özellikle et yemeklerimize damak tadımıza göre az miktarda nohut kadar koyabiliriz. Bunu düzenli olarak yaparsak faydası olur. Ya da toz zerdeçalı yoğurtla, yemeklerde baharat olarak kullanabiliriz. İnternette çayından güzellik maskesine birçok tarif bulabilirsiniz. Ama kısaca siz siz olun zerdeçalı sofranızda sık, ama daha iyi emilmesini sağlayan karabiber ile birlikte kullanın. Köri bileşimindeki baharatlar da daha iyi emilimi sağlıyor. Sık ve düzenli kullanım bizi pek çok illetten korur. Fakat hastalık kapıya dayanmışsa ağızdan doğal formda aldığımız zerdeçaldaki kurkumin emilim oranları ve miktarları yetersiz kalır. O zaman ileri teknoloji ile barsak emilimleri arttırılmış (100 kata kadar arttırılmış formlar var), dozları arttırılmış (tek dozu 3-5 kilogram zerdeçal yemiş kadar)formlarını oral ya da intravenöz olarak kullanmak gerekir. Zaten tıbbi fitoterapi (bitkilerle tıbbı tedavi) kaç mg, ne aralıkta, ne etkide, ne emilimde, ne şekilde yapıldığı takip eden bir bilimdir. Bir tedavi etkinliğini yemeğe koyduğumuz bir miktarla sağlayamayız.

Günün özeti; hasta olmadan zerdeçalı sofranızda sık sık, ama daha iyi emilmesini sağlayan karabiber ile birlikte kullanın. Anti inflamatuar ve antioksidan etkilerinin, doğanın şifasının tadına varın.