Değerli okurlarım; kamu hizmetlerinde ve devlet çarkının döndürülmesinde, her alandaki genel müdürlükler ve genel müdürlük makamları büyük değere ve öneme sahiptir. Günümüzde çok az kalsa da, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü gibi kamu iktisadi devlet kuruluşu niteliğinde olanların değerleri ve önemleri de, az-çok devam ediyor.

Bakanlıklarda, yönetim kademelerinin, bakan, bakan yardımcısı, müsteşar ve genel müdür olarak sıralanması; il protokol listelerinde, genel olarak, o ildeki rektör ya da rektörlerden hemen sonra, genel müdür ya da genel müdürlerin gelmesi gibi hususların bu önemin ve değerin göstergeleri olarak değerlendirilmesi mümkündür. (Bundan sonra, Zonguldak il merkezi protokolünde, TTK Genel Müdüründen sonra bir genel müdürün daha sıraya dahil olacağı, ya da olması gerekeceği anlaşılıyor!)

Özellikle ekonomisi zorda olan Zonguldak gibi bir ilde, herhalde, yeni bir genel müdürlüğün kurulmuş, faaliyete başlamış olmasından daha önemli yazılıp-çizilecek, konuşulacak bir haber düşünülemez. İlimizde yeni kurulan genel müdürlük, "Zonguldak Teknopark Genel Müdürlüğü"dür!

Genel müdürlüklere yüklenen anlama uygun olarak da, 19 Aralık 2018 tarihli yerel basın ortamında; "Teknopark açıldı... Teknopark ailesine yeni fert... Zonguldak'ta Teknopark resmen açıldı... Zonguldak için milat... Teknopark açıldı... Üniversite, sanayi ile burada buluşacak..." gibi başlıklarla çok sayıda görüntülü haberler yer aldı.

Bu haberlere konu olan açılışın, Teknopark Genel Müdürlüğü'nün açılışı için mi, yoksa Teknopark Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilen binanın açılışı için mi olduğu ise pek anlaşılamıyordu. Teknopark Genel Müdürlüğü, 8 ay önce, 30 Nisan 2018 tarihinde resmen faaliyete başladığına göre, haberlere konu olan açılış, Genel Müdürlüğe tahsis edilen ve bakım-onarımı yapılan binanın kullanıma açılması ile ilgili olmalıydı.

Sayın Valinin, açılıştaki , "... Önemli olan bina değil, içinde nasıl çalışıldığıdır...", Sayın Rektörün de, "... İleride daha geniş binayla yolumuza devam ederiz..." sözlerinden de, açılışın Teknopark Genel Müdürlüğü binası için olduğu anlaşılıyor.

[*] [*] [*] [*]

Değerli okurlarım; ilimizde faaliyete geçen bu genel müdürlüğün, bünyesinde yüzlerce yönetici, binlerce çalışanı olanlar gibi bir genel müdürlük olduğu sanılmamalıdır. Bu genel müdürlük, bir mayadır. Üreticilerden bolca süt gelirse, gelen sütleri robot işçiler işlerse; bu maya ile bolca ucuz ve kaliteli peynir ve yoğurt üretilmesi mümkün olabilecektir. Bu nedenle, kapısında "genel müdürlük" yazan binaya gelenler; önünde üç-beş araç, içinde de üç-beş çalışan olduğunu görünce, "Bu nasıl genel müdürlük, yanlış adrese mi geldim acaba?" diye düşünmemelidir.

[*] [*] [*] [*]

Değerli okurlarım; her konuda bir buluşmanın olabilmesi için, buluşmanın taraflarının bu buluşma için istekli; buluşmayı sağlayacak organizatörün de gayretli olması gerekir. Üniversitemizin AR-GE kadroları ile yenilik isteklisi müteşebbislerin buluşmalarında da bu durum geçerlidir. Organizasyon eksikliğinden olsa gerek; basında yer alan görüntülerden, kuruluşun başlangıç noktaları olan, gerek 10 Nisan'da, gerekse 18 Aralık'ta yapılan açılış buluşmalarında, gerek süt, gerekse robot üreticilerinin birlikteliklerini, istek ve arzularını görmek pek mümkün olamamıştır.

Bu başlangıç birlikteliklerinde, il protokolünün üst sıralarındaki sayın yöneticilerimizin yanı sıra, Sayın Genel Müdürün, üniversitenin Ar-GE kadrosundan oluşturacağı muhtemel çalışma ekibinden bazı isimlerin ve ilimizden birkaç yenilik isteklisi bazı müteşebbislerin aynı karelerde yer alan görüntüleri herhalde çok uygun olurdu.

Genel Müdürlüğün üniversite ayağında, başta Mühendislik Fakültesi olmak üzere, tüm fakültelerin, oluşumun ana direklerini oluşturduğu biliniyor. Bu nedenle, bu tür birlikteliklerde, fakültelerimizin sayın dekanlarının yer almaları da onların ilgi ve desteklerinin yansıması olacaktır.

Bu arada, Genel Müdürlüğün mevcut internet sitesinde de, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olan Sayın Rektörün; Yönetim Kurulu üyeleri, Sayın İl Özel İdaresi Genel Sekreterinin ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanın; Teknopark Genel Müdürünün ve yardımcısının fotoğraflarından başka bir görüntünün olmadığı da görülüyor.

Zonguldak'ın havasının, suyunun, özellikle müteşebbisler yetiştirme, yaşatma ve ekonomik faaliyetler sürdürme konularında uygun olmadığı bir gerçektir. Bu nedenle, bu tür ekonomik içerikli faaliyetlere teşebbüs edenlerin işinin, başka illere nazaran daha zor olduğu da bilinmelidir. Yöreden bir öğretim üyesi ve çalışkan ve başarılı bir öğrencim de olan Sayın Genel Müdürün bu olumsuzlukların bilincinde olduğundan ve başarılı olmak için elinden geleni yapacağından eminim.

[*] [*] [*] [*]

BİR ÖNERİ...

Değerli okurlarım; dünyanın her yerinde "genel müdürlük, genel müdür" denildiğinde, yüzlerce-binlerce çalışanı olan büyük kuruluşlar, önemli makamlar akla gelir. Genelde, organizasyon şemasında on-on beş kadrosu olan; faaliyetlerini üç-beş çalışan ile sürdüren Teknoparkların genel müdürlükler olarak tanımlanması, kanımca uygun değildir. Bu nitelendirmenin "küçük bir bedene, çok büyük beden elbise giydirmeye" benzetmek mümkündür.

Bu nedenle, ilgili bakanlık bünyesinde Teknoparkların faaliyetlerinin denetimi, değerlendirilmesi, gerektiğinde kapatılmasına karar verilmesi gibi konularla görevli, dar kadrolu bir genel müdürlüğün kurulmasının; Teknoparkların ise "Teknopark Müdürlükleri" olarak adlandırılmalarının ve yapılandırılmalarının düşünülmesinde yarar görüyorum.

[*] [*] [*] [*]

Değerli okurlarım; Allah kısmet ederse, Zonguldak Teknopark Genel Müdürlüğü'nün faaliyetlerini sizler adına izlemek ve başarılarını bir yıl sonra yine sizlerle paylaşmak arzusundayım.

Zonguldak Teknopark Genel Müdürlüğü'nün Zonguldak ve ülkemiz için hayırlı olması ve yöneticilerine başarı dileklerimi arz ederim.

Bu arada, siz değerli okurlarıma, yeni yılda, sağlık, başarı ve mutluluklar dilerim.

[*] [*] [*] [*]

Not: Pusula Gazetesi'nin 25 Temmuz 2018 tarihli nüshasında, "Zonguldak Ekonomisi İçin, Çok Yararlı Olabilecek Bir Park!" başlıklı yazımda, Teknopark ile ilgili bazı bilgileri, değerlendirmelerimi ve dileklerimi yine sizlerle paylaşmıştım.