Karayolu taşımacılığı nedir diye merak ediyorsanız; malların bir yerden başka bir yere karayolu ile taşınması denilebilir. Kara taşımacılığının şehir içi, yurt içi ve uluslararası yolcu ve yük taşıması şeklinde türleri vardır. Uluslararası karayolu taşımacılığı, çeşitli ülkelere mal taşımacılığının karayolunun kullanılarak yapılmasıdır. Karayolu taşımacılığı kısa mesafeler arasında hızlı teslimat ve uygun fiyat gibi avantajlarından dolayı Türkiye'de yaygın olarak tercih edilmektedir. Karayolu taşıma belgesi, paket postası makbuzu, tır karnesi, FİATA tesellüm belgeleri ve nakliyeci makbuzu gibi belgeler Türkiye'de karayolu taşımacılığında kullanılan evraklar arasında yer alır.

Türkiye'de Karayolu Taşımacılığı

Küreselleşmeyle birlikte taşımacılık sektörünün önemi daha da artırmıştır. Taşımacılık sektörü dünyada ve Türkiye'de en hızlı gelişen sektörler arasında yer alır. Türkiye coğrafi, kültürel ve ekonomik açıdan Avrupa ile Asya arasında bir köprü görevi görmektedir. Türkiye'de ulaşım sistemindeki yatırımlar kara taşımacılığı altyapısında yoğunlaşmıştır ve ülkemiz Avrupa'nın en büyük kara ulaşım filolarından birini geliştirmiştir. Türkiye'de yolcu ve eşya taşımacılığının önemli bir kısmı kara taşımacılığı ile gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de nakliye şirketleri, talebe bağlı olarak tarifeli teslimat günleri ve hatta ertesi gün teslimat hizmeti de vermektedir.

Karayolu Taşımacılığının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

  • Daha Az Sermaye Harcaması: Demiryolları ve hava taşımacılığı gibi çok daha maliyetli olan diğer ulaşım türlerine kıyasla, kara taşımacılığında nispeten daha düşük maliyetli olan altyapı yatırımı gereklidir.
  • Kapıdan Kapıya Hizmet: Kara taşımacılığını taşımacılık sektörünün can damarı yapan en büyük avantajı, kaynaktan varış noktasına, antrepodan antrepoya, kapıdan kapıya hizmet sunabilmesidir.
  • Kırsal Alanlarda Hizmet: Kara taşımacılığı, demiryolu, denizyolu veya hava taşımacılığının hizmet etmediği kırsal alanlara ve kırsal alanlardan mal ve insan taşımak için en uygundur.
  • Esnek Hizmet: Karayolu taşımacılığında, rotalar ve zamanlamalar bireysel gereksinimlere kolaylıkla uyacak şekilde ayarlanabilir ve değiştirilebilir.
  • Kısa Mesafeye Uygun: Kara taşımacılığı, kısa mesafeler için ekonomik ve diğer açılardan geçerli olan tek taşımacılıktır.
  • Taşımada Daha Az Hasar Riski: Yükleme ve boşaltma işlemi sırasında kolayca hasar görme veya kırılma riski olan porselen ve cam eşya gibi kırılgan malların taşınması için kara taşımacılığı en uygundur.
  • Sezon ve Hava Etkilerine Karşı Hassas: Karayolu ulaşım altyapısı ve seyahat, hava değişimlerine ve mevsimlere karşı savunmasızdır. Örneğin, yağmur veya sel sırasında yollar uygunsuz ve kullanım için güvensiz hale gelir.
  • Kaza ve Arıza Riski: Kara taşımacılığında kaza ve arıza riski her zaman vardır. Bu, demiryolu taşımacılığına kıyasla motorlu taşımacılığı çok öngörülebilir veya güvenli bir seçenek haline getirmez.
  • Uzun Mesafe ve Ağır Yükler için En İyi Seçenek Değil: Kara taşımacılığı, pahalı olduğu için düşük fiyatlı ve ağır yüklerin uzun mesafelerde taşınması için pek uygun değildir.
  • Yavaş Hız: Kara taşımacılığının hava veya demiryolu taşımacılığı kadar hızlı değildir. Bu nedenle, karayolu taşımacılığının yavaş hızı bir dezavantajdır.
  • Çevreye zarar vermesi: Kara taşımacılığı araçlarının çevreye zarar veren yüksek düzeylerde karbon emisyonu üretmesi durumu söz konusudur. Ayrıca çevreye vermiş olduğu zarar diğer taşımacılık çeşitlerine göre de fazladır.

Karayolu Taşımacılığında Yılların Tecrübesi

SerTrans; müşteri odaklı çözümleri, müşteri ilişkileri yönetimine önem veren ekibi ile şeffaf, kaliteli ve güvenilir bir hizmet sunmaktadır. Yılları aşan tecrübesi, alanında uzman kadrosu ve etkin çözümleme sistemleri sayesinde başarılı karayolu taşımacılığı hizmeti sunan Sertrans'ı tercih ederek güvenilir bir işbirliği yapabilirsiniz. Sertrans ile hemen iletişime geçebilir, güvenli ve hızlı teslimat gibi ayrıcalıklardan faydalanabilirsiniz.