Fakat yapılan araştırmalar, İngilizce konuşmanın önündeki en büyük engellerin, kaygı ve utanma duygusu olduğunu gösterdi. Okulda belli bir seviyede yabancı dil eğitimi almış kişiler bile, kaygı ve utanma nedeniyle kendini ifade etmekte zorlanıyor. Peki İngilizce konuşurken nasıl rahat olunur?

Özgüveni yüksek olanlar kendini daha iyi ifade ediyor

Online İngilizce konuşma platformu Preply tarafından  son araştırmada, 150’den fazla öğrenciyle yapmış olduğu araştırmayla İngilizce konuşurken insanların, yaşadığı kaygı ve utanma duygusunun sebepleri incelendi ve bu doğrultuda neler yapılabilir araştırıldı. Araştırmaya göre öğrencilerin en çok kaygı yaşadığı kişiler yüzde 70’le, yabancılar olurken bunu karşı cins, bilgi otoriteleri, rol otoriteleri takip etti.

Araştırmada göze çarpan bazı hususlar;

●       Kız öğrenciler erkek öğrencilere oranla daha yüksek düzeyde İngilizce konuşma kaygısı taşıyor.

●       Öğrencilerin eğitim aldıkları okul türlerinin İngilizce konuşma kaygı düzeylerini etkilemediği belirlendi.

●       Yabancı dil ile ilgili destek alan öğrencilerin bu konuda destek almayan öğrencilere oranla İngilizce konuşma kaygı düzeylerinin daha düşük olduğu gözlendi.

●       Öğrencilerin yabancı dile yönelik tutumlarını etkileyen faktörlerin demografik özellikleri, eğitimcilerin tutumu, uygulanan yöntem ve teknikler olduğu anlaşıldı.

●       Yabancı dil eğitimcilerinin ders işleyişinde kullandığı yöntem ve teknikleri seçerken, öğrenci merkezli yaklaşımı tercih etmeliler. Öğrencilerin derse aktif katılımı sağlanmalı.

İngilizce Konuşma Sırasında Nasıl Rahat Olunur?

Rahatlıkla ve özgüvenle İngilizce konuşmak, dil becerilerinizi geliştirmenin ve iletişim becerilerinizi artırmanın kritik bir yoludur. Stresi azaltmak, kendine güveni artırmak ve doğal bir iletişim ortamı yaratmak için pratik yapmak büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda Preply analistlerinin bazı tavsiyeleri şu şekildedir;

●       Hazırlıklı Olun: Konuşmadan önce kendinizi hazırlayın. Konuşacağınız konu hakkında bilgi edinin ve önemli kelimeleri veya ifadeleri önceden gözden geçirin. Bu, konuşma sırasında daha güvenli hissetmenize yardımcı olacaktır.

●       Hata Yapmaktan Korkmayın: İngilizce konuşurken hata yapmaktan korkmayın. Hatalar normaldir ve dil öğrenme sürecinin bir parçasıdır. Hata yapmaktan çekinmek yerine, hatalarınızdan öğrenmeye odaklanın.

●       Dinleyin ve Anlayın: İngilizce konuşma sırasında karşınızdakini dikkatlice dinleyin ve ne söylediklerini anlamaya çalışın. İletişim kurduğunuz kişiyi anlamak, kendinizi daha rahat hissetmenize ve doğal bir şekilde yanıt vermenize yardımcı olabilir.

●       Esnek Olun: Konuşma sırasında beklenmedik durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumlara esnek bir şekilde yanıt verin ve konuşmayı doğal bir akışta devam ettirmeye çalışın.

●       Pratik Yapın: İngilizce konuşma pratiği yaparak, zamanla kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Düzenli olarak pratik yapmak, dil becerilerinizi geliştirecek ve konuşma sırasında daha güvenli olmanıza yardımcı olacaktır.

●       Okumalarınızı Yüksek Sesle Yapın: İngilizcenizi geliştirmek için aldığınız dergi, kitap ya da gazeteleri sesli okuyun. Bir şeyler okumak yabancı dil öğrenmenin en harika yollarından biridir. Ancak bu okumayı yüksek bir sesle yaparsanız İngilizce konuşmaya daha hızlı alışacaksınız.

●       Sesli Kitap Dinleyin: Okumak kadar dinlemek de önemlidir. Sesli kitap dinleyerek dinleme becerinizi de geliştirebilirsiniz.

IP Telefon ve VoIP Sistemleri Arasındaki Farklar Nelerdir? IP Telefon ve VoIP Sistemleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bu ipuçlarını uygulayarak, İngilizce konuşma sırasında daha rahat ve kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz. Unutmayın, pratik yapmak ve kendinize olan güveninizi artırmak için sürekli çaba göstermek önemlidir.

Kaynak: Haber Merkezi