Kişisel olarak ya da bir firma aracılığı ile kamu ihale danışmanı ya da ihale takibi adı altında ihale uzmanlığı hizmeti verilememektedir. Belli sınav aşamalarından geçtikten sonra Kamu İhale Kurumu'ndan ilk olarak uzman yardımcılığı görevinde bulunan kişiler, daha sonra farklı şartları da karşılamaları halinde ihale danışmanı veya uzmanı olarak görev yaparlar.

İlk olarak Herhangi bir üniversitenin Kamu Yönetimi bölümünden ya da Hukuk Fakülteleri'nden mezun olan kişilerin başvurabildiğini belirtelim. Kamu İhale Kurumu bünyesinde yapılan ihalelerin denetlenmesi aşamasında görev yapacak olan kişilerin hukuka ve kamuya hakim olmaları gerektiği için böyle bir mezuniyet şartı aranıyor. Bu fakülte ve bölümlerden mezun olan kişiler ilk aşamada KPSS'ye girmeleri ve bu sınavdan 80 ve üzeri bir puan almaları halinde yapılacak asıl sınava girmeye hak kazanırlar.

İkinci aşamada Kamu İhale Kurumu biraz da uzmanlık gerektiren bir yazılı sınav açar. KPSS'den 80 ve üzeri puan alanlar haricen belirtilen şartları da karşılamaları halinde bu sınava girmeye hak kazanırlar. Bu sınavdan başarılı olanlar da son olarak sözlü sınav denilen bir mülakata tabi tutulur. Bu mülakat sonucunda başarılı olan adaylar Kamu İhale Kurumu'nda Uzman Yardımcılığı görevine atanırlar.

Bilindiği üzere 4734 sayılı kanunda kamu ihalelerine ilişkin ayrıntılı düzenlemeler bulunuyor. Kanunda belirtilen şartları taşıyan ihaleler için ayrıca farklı bir denetim mekanizması öngörülüyor. Bu denetim mekanizmasına göre İhale sürecinde çeşitli aşamalarda yanlış yapıldığını düşünen, hakkının yendiğine inanan ve dava açmak isteyen kişiler ilk olarak kanunda belirtilen belli prosedürleri yerine getirmelidir. Bu prosedürlerin başında ihaleyi düzenleyen kuruma yapılacak şikayet başvurusu gelir. Bu başvuruya kanunda belirtilen süre içerisinde cevap verilmediği ya da şikayete red cevabı verildiği takdirde ilgililer bu sefer de Kamu İhale Kurumu'na itirazen şikayet yoluna başvurur. Bu itirazen şikayet sonucu Kamu İhale Kurumu'nda görev yapan ihale uzmanları ve yardımcıları tarafından araştırmalar yapılarak söz konusu ihalenin kanuna ve yönetmeliklere uygun olarak yapılıp yapılmadığı denetlenir. Daha sonra bir rapor hazırlanarak son kararı verecek merciiye gönderilir. Genelde verilen rapor doğrultusunda itirazen şikayet karara bağlanır. Kişilerin başvuracağı bu kanun yolları vatandaşı idareye karşı korumak amacı ile getirilmiştir. Hak kaybı olmaması için denetim mekanizması şikayet ve itirazen şikayet yolları ile değerlendirilir.

Görüldüğü üzere bir kariyer mesleği olan İhale uzmanlığı, ihalelerin dava aşamasına varmadan önce etkili bir şekilde çözüme kavuşturulabileceği bir idari sürecin en etkili görevlileridir. Bu sayede işlemlerin uzaması ve sürecin sekteye uğraması önlenmiş olur. Karışık, dinamik ve devamlı değişen bir alan olduğu için, bu alanda görev yapacak kişilerin donanımlı, disiplinli ve araştırmayı seven kişiler olması son derece önemlidir.