Gebelik sürecinde bebekte olabilecek herhangi bir anomalinin tanısında önemli yer alır. Gebelik sürecinin 18. ve 21. haftalar arasında yapılan ayrıntılı ultrason yaptırmak şart değildir ancak yapılmasında fayda vardır.

Ayrıntılı Ultrason incelemesi öncesi herhangi bir ön hazırlık süreci yoktur. Anne adaylarının aç olmasına da gerek yoktur. Tok karnına yapılmasında fayda vardır.

Ayrıntılı Ultrason İncelemesi Nasıl Yapılır?

Muayene öncesinde, gebenin karın bölgesini açabilecek düzeyde rahat kıyafetler giymesinde fayda vardır. Gebe muayene masasına sırt üstü uzanır, sonra karın bölgesine ultrason jeli sürüldükten sonra ultrason probu karın bölgesinde gezdirilerek ekranda ultrason görüntüleri elde edilir.

Ayrıntılı Ultrasonda Nelere Bakılır?

Bu incelemede bebeğin tüm gelişim süreci detaylı olarak incelenir.

Kısaca;

  • Omurga ve iskelet yapıları
  • Baş, boyun, kafa tası,
  • Beyin ve beyincik yapıları
  • Ense kalınlığı ölçümü ve burun kemik yapısı
  • Kol ve bacak uzunlukları, el ve ayak parmak sayıları
  • Kalp ve akciğer yapıları
  • Tüm içi organlar detaylı incelenir.

Ayrıntılı Ultrason Ne kadar sürer?

Bu inceleme bebeğin anne karnında duruş pozisyonuna göre değişebilmekle beraber yaklaşık 30-45 dakika aralığında tamamlanır. Bazı durumlarda anne adayının kalkıp yürüyerek hareket etmesi de istenebilir.

Ayrıntılı Ultrason ile 4 Boyutlu Ultrason Aynı İnceleme midir?

Bu 2 kavram birbirinden farklıdır. 4 boyutlu ultrason daha çok gebeliğin ilerleyen haftalarında bebeğin özellikle yüz bölgesi gibi tüm vücudunun 4 boyutlu olarak görüntüsünün incelenme sürecidir. Ayrıntılı Ultrason ise 18. ve 21. Haftalar arasında bebek gelişimi ve olabilecek anomali tanılarının belirlenmesinde önemli yer alır.

Ayrıntılı Ultrason zararlı mıdır?

Ultrason cihazı bilindiği üzere ses dalgaları ile çalıştığından dolayı, bu inceleme ile anne ve bebeğe herhangi bir zararı yoktur.

Uzm. Dr. Gülhiz KARATAŞ