Zonguldak´ın Ereğli ilçesi Göktepe köyünde böbreklerinin fonksiyonunu yitirmesi sonucu altı aydır diyaliz cihazına bağlı olarak yaşamını sürdüren Kader Karayiğit (11) kendisine uzanacak yardım eli bekliyor.

Akarca Mahallesi´nde yaşayan Karayiğit, doğuştan geçirdiği konjental hastalıklar nedeniyle yeterince gelişme göstermemesinden dolayı böbrek fonksiyonlarını yitirdi.

Diyalize bağlanmadan önce babasını kaybeden Karayiğit, 5 yaşındaki bir çocuk görünümünde olduğu için yaşıtları ile birlikte okula gidemiyor.

Duygu Sağlık Tıp Merkezi bünyesindeki Diyaliz Merkezi´nin en küçük hastası olan Karayiğit, 6 aydan beri diyaliz ünitesinde haftada 3 kez 4 saat süre ile diyalize giriyor.

Kader Karayiğit´in annesi Emine Karayiğit, "Kader´in doğumu ile birlikte doktorlar bel kısmında bir açık yara tespit etti. Yara içindeki organlar görülebilecek bir şekilde idi. Doktorlar bu yarayı yapılan bir operasyonla kapatarak dikti. Doğumundan 4 yaşına kadar hiçbir problemle karşılaşmadık. Ama 4 yaşına kadar bezlediğimiz için idrarını damla, damla yaptığı ve büyük idrarında sorun yaşadığını tespit edemedik. Dört yaşından sonra idrar yapmakta sorunları yaşadık, tekrar hastaneye götürdük. Şimdiye kadar toplam 5 kez ameliyat geçirdi. Bu süre zarfında ilaçla tedavi edildi. Babası Adem Karayiğit kızımızın bu durumuna çok üzülürdü. O sıralarda kendisine yüksek tansiyon teşhisi kondu. Üç sene önce çalıştığı tersanede geçirdiği kalp kriz sonucu eşimi kaybettim." diye konuştu.

Babasının ölümünün Kader´i çok etkilediğini, rahatsızlığının arttığını ifade eden Emine Karayiğit, "Bu sürede her ay Ankara Ulus´taki Çocuk Hastanesi´ne götürdük. Burada belli bir müddet tedavisi sürdü. Kızım bu süre zarfında hastalığı nedeni ile yeterince gelişim gösteremedi. En son altı ay önce tekrar hastaneye götürdük. Bana Kader´in böbrek fonksiyonlarını tamamen kaybettiğini ve diyalize bağlanması gerektiği belirtildi. Son altı aydır haftada üç kez 4 saat süre diyalize giriyor. Devamlı altı bezleniyor. Bünyesinin yeterince gelişememesi için zaman, zaman nefes almakta zorlanıyor. Kalbi sıkışıyor. Geçtiğimiz ay tekrar Ankara´ya hastaneye götürdüm. Üroloji laboratuarında tahlil yaptılar. Şu anda tahlil sonuçlarını bekliyoruz. Tahlil sonuçlarında böbrek naklinin yapılıp yapılamayacağına doktorlar karar verecek. Böbreğimin tekini kızıma seve, seve vermeye hazırım. Yeter ki kızım sağlına kavuşsun." şeklinde konuştu.

Ekonomik durumları iyi olmadığı için, kızının gözleri önünde her geçen gün eridiğini belirten Karayiğit, şunları söyledi: "Babamız öldükten sonra çalıştığı sigorta günlerini toplattık. Daha önce Bağ-Kur´a 10 yıl ödemede bulunmuş, tüm bunları toplattık emekli olmasını sağladık. Şu anda 500 TL emekli maaşı alıyorum. Kader´in haricinde 3 kızım daha var. En küçük kızım Kader, diğer kızlarım okulda okuduğu için onların ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyorum. Kader´in diyaliz masraflarını devlet karşılıyor. Ama Ankara´ya gidiş geliş masraflarını karşılamakta zorlanıyorum. Önümüzde kış ayı var. Daha evime kömür bile alamadım. Bu kışı nasıl geçireceğiz kara, kara düşünüyorum."

Editör: Pusula Gazetesi