Bu köşede sık sık bölgesel konulara değiniyoruz.


Yaklaşık bir aydır Bartın´dayım.


Bartın´da Filyos Vadi Projesi ile ilgili bir heyecan, bir hareket görememiştim.


Konuyu köşeme taşıdım ve "Filyos Vadi Projesinin hayata geçmesi halinde bu işten en çok nemalanacak ilin Bartın olacağına inanıyorum" dedim.


Dün sabah Bartın Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu´ndan Cumhur Ak arkadaşımız aradı ve Bartın Valisi Sayın İsa Küçük´ün 2007 yılında konuyla ilgili yaptığı açıklamanın yer aldığı haber küpürünü bize yolladı.


Önce o küpüre bakalım:


"Bartın Valisi İsa Küçük, Filyos Vadisi´ne yapılacak 40&8211;50 bin kişiye istihdam sağlayacak dev yatırımın ciddi olarak Zonguldak´tan ziyade Bartın´ı etkileyeceğini doğruladı. Rusya´nın en büyük demir çelik şirketi Novolipetsk Steel´in Filyos´4 milyon ton kapasiteli demir çelik fabrikası yapmak istemesi Zonguldaklılardan ziyade Bartınlıları da umutlandırdı. Yatırım yapılacak olan Filyos Vadisi´nin ulaşım açısından Zonguldak´tan daha çok Bartın´a yakın olduğunu ve bununda önemli bir etken olduğunu dile getiren Vali İsa Küçük "Çaycuma´ya yapılan havaalanı gibi ulaşım açısından yakınlığı dolayısı ile Filyos Vadisine yapılması planlanan ciddi yatırım ve gelişmeler Zonguldak´tan ziyade Bartın´ı etkileyecektir. İstihdama yönelik en ciddi firmalardan biri olduğu belirtilen yatırım ile 8-10 bin dönüm gibi çok geniş bir alanda binlerce kişiye istihdam imkanı doğacaktır. Bartın, Çaycuma ve hatta Devrek dahi bu yatırımdan önemli alanda etkilenecektir. Bunun dışında ek ihtiyaçlar da doğacaktır. Filyos´taki bütün gelişmeler kentleşme açısından ilimizi de ilgilendirmektedir. Hatta turizm açısından Amasra ilçemiz dahi bu tür ciddi yatırımlardan nasibini fazlası ile alacaktır. O vadiden Bartın´a kadar olan bölümde yer alan her türlü gelişme bizim için önem taşımaktadır. Bu anlamda Bartın ve bölge olarak her kes büyük düşünmek zorundadır. Adımlarımızı büyük atmak zorundayız. Buna göre Filyos´un Projesi Zonguldak´tan daha çok Bartın´ın projesidir" şeklinde açıklamalarda bulundu.


TBMM Başkanı Köksal Toptan geçtiğimiz günlerde ilimizi ziyareti sırasında Zonguldak Filyos´a yeni bir yatırım müracaatı olduğunu ve bu projenin Zonguldak´tan daha çok Bartın´ı ilgilendirdiğini söylemişti. Toptan, "Zonguldak Filyos´a yeni bir müracaat var. Buraya yatırım yapacak olan firma bir Rus firması. Dünyanın ciddi bir firması. 2008 yılında bölgemizde başta Filyos projesi olmak üzere önemli gelişmelere adım atılacaktır. Bu proje Zonguldak´tan daha çok Bartın´ı ilgilendirmektedir. Orada ilk etapta istihdam yaratacak iki önemli alan vardır. Biri tersane bölgesi biri demir çelik bölgesidir. Bin dönüm yer istiyorlar ve şu an elimizin altında hemen tahsis edebileceğimiz 8 bin dönüm bir alan var. Havalını da orada açtık. Almanya´daki arkadaşlarla da beni ziyarete gelecekler o zaman bu işi ayrıntılı olarak konuşacağız. Almanya Türkiye seferlerini nasıl yapabiliriz diye konuşma imkanı bulacağız. Bartın bizim borçlu olduğumuz yerlerdir. Ne yapsak Bartın´ın hakkını ödeyemeyiz. Ve Bartın ile ilgili söylenen her şey bizim için ev ödevi niteliğindedir. Elimizin gücümüzün yettiği kadar bölge insanımız için çalışacağız" açıklamalarında bulunmuştu.


O tarihlerde TBMM Başkanı olan Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan´ın bu sözleri hepimizi umutlandırmıştı.


2008 için ´umut yılı´ ifadesi kullanılmış.


Yıl 2009.


Hala umudumuzu taşıyoruz.


Duyarlılığınız için teşekkürler Sayın Vali&8230;