Geçenlerde bu köşede "Tonya´ya Madenci Feneri" başlıklı bir yorum yapmıştık.
Demiştik ki "Madem öyle madene şehit veren her il, ilçe ve beldeye bir Madenci Feneri yapılsın."
TTK Genel Müdürü Sayın Rıfat Dağdelen, duyarlılık göstermiş, İdari ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mustafa Kar aracılığıyla bir açıklama yollamış.
Önce açıklamayı okuyalım:
"Sayın Ali Rıza TIĞ
30.09.2009 tarihli gazetenizin Çuvaldız adlı köşenizde yayımlanan "Tonya´ya Madenci Feneri" başlıklı köşe yazınız incelenmiş olup, Kurumumuzca aşağıdaki açıklama yapılmıştır.
Tonya Devlet Hastanesi Başhekimi Doktor Dilaver YILDIRIM´ın Zonguldak´ta yayın yapan bir televizyon kuruluşunda Trabzonlular Derneğinin yöneticilerinin de hazır bulunduğu bir programda canlı yayına bağlanarak duygusal bir konuşmayla" Tonya Ekonomisine Zonguldak´a giden Tonyalıların çok ciddi katkılarının olduğunu ve bir çok Tonyalının madende şehit olduğunu da" vurgulayarak Dernek yöneticilerinden "Tonya´ya bir madenci anıtı yapılması" hususunda yardım istemesi neticesinde Tonya´ya Madenci anıtı yapılması çalışmalarının başlangıcı olmuştur. Nitekim Trabzon Kültür Yardımlaşma Derneği,Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı yöneticilerinin bu çağrıya duyarlılık göstermeleri üzerine Yardım Sandığı Başkanı Sayın Ahmet BAYRAK imzası ile 13.05.2009 tarihinde Kurumumuza başvurarak verdikleri dilekçe ile "Dernek adına TTK madenlerinde çalışıp şehit olan Tonyalılar anısına yapılması uygun gördüğümüz Madenci Fenerinin saç aksamının ücreti mukabilinde yapılmasını" talep etmişlerdir.
Madenci anıtı, bu talep üzerine Kurumumuzun Maden Makineleri İşletme Müdürlüğünde imal edilmiş, dernek adına faturası kesilip ücret tutarı olan 722.16 TL. tahsil edilerek yöneticilere teslim edilmiştir.
Tonya´da açılışı yapılan Madenci Anıtının öyküsü, yukarıda belirtilen açıklamalardan ibaret olup, TTK Genel Müdürü sıfatıyla Zonguldaklı Madencileri temsilen bu Anıtın açılışına katılımından daha doğal bir şey olamaz. TT. Genel Müdürlüğü ülkenin taş kömürü üreten tek kurumu olup, Genel Müdüründen çalışanlarına kadar herkesi başta Zonguldaklılar olmak üzere, ülkeye hizmet vermekte ve kucaklamaktadır. Şehitlerimiz Zonguldak´ın olduğu kadar ülkemizin de şehitleridir.
Madencinin Feneri Zonguldak´ta olduğu gibi ülkenin hiçbir yerinde asla sönmemeli ve yaşatılmalıdır. Tek hedefimiz budur."
O halde en çok maden şehidi veren Zonguldak´ın ilçelerine de Madenci Feneri dikmemiz gerekmiyor mu?
Mesele 722 lira 16 kuruş mu?
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılınçarslan, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu 722 lira 16 kuruş veremiyorlar mı?
Versinler, ilçelerine birer Madenci Feneri diksinler. Madenci Feneri en çok bu ilçelerin ve beldelerinin hakkı değil mi?
Öyle değil mi Sayın Genel Müdür?