Çatalağzı-Muslu Hattı, enerji yatırımlarının gerçekleştiği, elektrik santrallerinin giderek çoğaldığı bir hattır. Bu hatta, kamulaştırmalar sonrasında enerji yatırımlarına başlanıldı. Hammadde depolama bölgeleri yapıldı. Liman ve termik santraller inşaatları gerçekleştirildi yada gerçekleştiriliyor.



Santrallerin, deniz ortamına ve havaya yaydığı atıkların, insan ve çevre sağlığını tehdit eder ve zarar verici sonuçlar doğurdukları ortadadır. Kanser vakalarının artış göstermesinde bu tür işletmelerinin yaydıkları atıklarının &[#]8220;rol oynadığı&[#]8221; iddiasının peşinden gidilmesi gerekiyor. Bu iddianın doğru olup olmadığının bilimsel araştırmalara konu edilmesinde fayda vardır.



Gerek bölgemiz halkı, gerekse işletmelerin imtiyaz sahipleri, bu iddianın iki tarafını oluşturuyor. Elbette &[#]8220;ekonomik ve sosyal gelişim için enerji yatırımlarına evet diyeceğiz&[#]8221; ancak, göz göre göre insan sağlığının hiçe sayılmasına da dur dememiz gerekiyor. Bu nokta, bıçak sırtıdır.



Bence, havaya salınan, denize bırakılan, çevreye atılan atıkların insan sağlığı için normal karşılanabilecek düzeylerde olup olmadığının ilan edilmesi gerekir. Bu incelemelerin ilgili Bakanlıklar tarafından sürekli yapıldığı açıklamalar arasında yerini alıyor.



Bu incelemelerin Zonguldak&[#]8217;ta bir &[#]8220;bilgi barında&[#]8221; (internet sitesinde, Valilik Binasında, Belediyelerde v.b.) yayınlanması, çevre bilincinin yerleşmesi ve insan sağlığının korunması açısından önemli bir bilgi eksikliğini kapatacaktır. Araştırdığım kadarıyla böyle bir sistem yok.



İnsan sağlığının korunması, temiz ve yaşanabilir bir çevre için, bu salınımların, atıkların veya çöplerin normal değerleri aşıp aşmadığının bilinmesi çok önemlidir.



Normal değer neymiş; bu hafta veya bu ay salınan veya bırakılan atık miktarı-değeri neymiş görebilmeliyiz.



Bilgi akışını sağlayacak bir sistemin kurulması, takibinin kolaylaştırılması, objektif ve şeffaf bir insan-çevre ilişkisinin kurulması adına önemli katkı sağlayacaktır. Bu bilgi akışı sadece bu işletmeleri kapsamamalı, geniş bir yelpazede ele alınmalıdır.