Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Öztürk, &[#]8220;kentsel dönüşüm&[#]8221; üzerine tartışmaların gündemde olduğu bir dönemde yaptığı yazılı açıklamayla dikkat çekti.

Öztürk, kentsel dönüşümün ne anlama geldiğini izah etmeye çalışmış.

Yerel yönetimlere çağrıda bulunmuş.

Ama Zonguldak&[#]8217;ta kentsel dönüşümün önünü tıkayanları yazmamış.

Açıklamasının bir bölümünde şöyle diyor;

&[#]8220;Son günlerde sıkça konuşulan kentsel dönüşümü, işin uzmanı olan-olmayan herkes ve her kesim konuşmakta, yazılı ve görsel medyada ya da çeşitli ortamlarda fikirlerini beyan etmektedirler.

Bu konuda bilim adamları ve akademik çevreler neyi tanımlıyor? Sokaktaki işin muhatabı vatandaş ne anlıyor? Konuyu bu yönüyle irdelemek gerekir. Şehirlerin yaşanmaz, çarpık ve riskli yapılaşmaları sonucu hayatımıza yeni giren bazı kavramları da iyi algılayabilmek adına kentsel dönüşümü sıkça anlatmalı, yazmalı, konuşmalı ve tartışmalıyız.&[#]8221;

Hasan Bey&[#]8217;i seviyor, saygı duyuyoruz.

Bu sorularımızı dikkate alacağına inanıyoruz.

Bir

Üç yıldır 34 metre çapında bir helikopter pisti yapamamış Zonguldak&[#]8217;ta, hangi kentsel dönüşümü konuşacağız?

Yaşanan rezaletler ortada.

Bu konudaki işgüzarlığı konuşmak için uzman olmaya gerek var mı?

İki

Zonguldak&[#]8217;ta kamu binalarının kent merkezinden çıkarılması algısı oluşturulmuşken, ne oldu da, zaten kamu binalarıyla doldurulmuş cücük kadar kent merkezinin en önemli yerlerine yeni kamu binaları gündeme geldi.

Üç

Trafik, bu kentin en önemli sorunlarından biri...

Bu kentte yaşayanların trafik sorunundan kurtulmak için yeni yolların açılmasını ve bazı binaların yıkılmasını istemesi için uzmanlık derecesinin ne olması gerekiyor?

Dört

Kentsel dönüşüm anlamında siz gerçekten düşüncelerini uygulayabiliyor musunuz? Yoksa birilerinin direktifleri doğrultusunda yeni kamu binaları için yer mi bakıyor musunuz?

Beş

Zonguldak&[#]8217;ın kentsel dönüşüme ihtiyacı varsa, ki var, bunları kaçamak anlatmaya çalışmaktan öte neden çıkıp açık açık konuşmuyorsunuz? Bu kent zaten tembel&[#]8230; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı&[#]8217;nın ilgili kanunlarını neden Zonguldak&[#]8217;ta tembelleştiriyorsunuz?

Yıllardır temenni dinlemekten bıktık, usandık.

Ne zaman temenniler bölümünden, icraat pozisyonuna geçeceksiniz?

Altı.

Siz kentsel dönüşüm konusunda bunları söylerken, kurumların makam tadilatlarıyla zaman kaybetmesine ne diyorsunuz? Bunlar içinize siniyor mu? Yoksa emir demiri mi kesiyor?

Yedi

Kentsel dönüşüm konusunda radikal kararlar alıp uygulatmak için Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin, Ereğli Belediyesi&[#]8217;nin AK Parti&[#]8217;ye mi geçmesini bekliyorsunuz?

Yoksa sizin Belediye Başkanı olmanızı mı bekleyeceğiz?

Sekiz

Kentsel dönüşüm komisyonu kurulması yolunda bir çalışmanız oldu. Bir toplandınız bir daha toplanamadınız. Ne oldu da bu toplantıları aylardır yapma zahmetine katlanmadınız?

Dokuz

Sayın Öztürk.

Zonguldak, bu anlamda sizi hep bir şans olarak görmüştü.

Ama Ankara&[#]8217;dan geldikten sonra siz de bizimkilere benzemeye başlamışsınız.

Örneğin Kadırga yokuşundaki gümrük binasını kaldırmak varken, Mithatpaşa Tüneli&[#]8217;nin geçeceği İkincimakas&[#]8217;taki rezillikleri kaldırmak ve oradaki roman vatandaşlar için çözüm aramak varken sizde kendiniz için yeni kamu binası sevdasına düştünüz?

Bizi hayal kırıklıklarına uğratmaya devam edecek misiniz etmeyecek misiniz?

On

Ayrıca, bu kentin insanlarının yıllardır nasıl kandırıldığını görerek, yorumlamak ve eleştirmek uzmanlıksa, evet çok haklısınız.

Sizce, bizlerin ve bizler gibi binlerce Zonguldaklının, sizin gibi Zonguldak&[#]8217;ı deney masasına çevirenler yüzünden uzman olma ihtimali yüzde kaçtır?

On buçuk

Siz daha bu kente bir &[#]8220;Heliport&[#]8221; kazandıramamış bir idarenin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü olarak hangi kentsel dönüşümden bahsediyorsunuz?

Bize kalırsa kentin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü olarak önce şu helikopter pisti meselesini bir çözün, sonra bu dönüşüm işlerini konuşalım.

Ne dersiniz?