Sorun o kadar çok ki!


Hangi birini sayalım.


Zaman zaman gündeme getirmeye çalışıyoruz.


Katkı sağlamaya özen gösteriyoruz.


Oluyor veya olmuyor.


Kimi yazılar sümen altı ediliyor.


Kimi yazılar Ankara&[#]8217;ya fakslanıyor, postalanıyor.


Kimi alınıyor, kimi seviniyor.


Arada gerçekler kaynıyor.


İşte liste!



Bir


Ulaşım sorunu dağ gibi ortada. Ferhat gibi Zonguldak&[#]8217;ın dağlarını deleceklerini belirten ilgili bakan ile çırakları pek ortalarda yoklar. Şirin&[#]8217;de mi bir problem var yoksa Ferhat&[#]8217;ın mı aşkı bitti? Duble yollar yarım yamalak, ite kaka, Mithatpaşa ve diğer tüneller konusunda açıklamaların ötesinde fazla bir şey yok?



İki


Zonguldak&[#]8217;ta yapılması planlanan hastane yeriyle ilgili tartışmalar hazır askıya alınmışken memleket hala TOKİ&[#]8217;yi bekliyor. Atatürk Devlet Hastanesi&[#]8217;nin Acil Servisi 9 aydır yapılamadı, modern yeni otel hastane ise sanırız tatile çıktı!



Üç


Milli Eğitim&[#]8217;in sorunları bitmiyor. Bitmesi de beklenmiyor. Ancak bu kadar fazla olması da haksızlık değil mi? Bakanlık 24 bin öğretmen alacakmış. Zonguldak&[#]8217;ın bin 500 öğretmen açığı var. Zonguldak&[#]8217;a gönderecekleri en fazla yüz öğretmen. Milli Eğitim&[#]8217;deki sorunlar saymakla bitmez.



Dört


Sportif yatırımlar konusunda Zonguldak samanlıkta iğne arıyor. Tesis ve imkansızlıklar nedeniyle Zonguldak dibe vurdu. Daha dibe inmek için çaba gösteriyor. 20 yıl sonra başlanan ancak ne zaman biteceği belli olmayan spor salonu inşaatının müteahhidi rehavet içinde tepesine binmesi gerekenler ise keramet peşinde!



Beş


Tabi ki Türkiye Taşkömürü Kurumu. Neresinden bakalım? Zarardan kurtulmak için hala yöntem belirlemeye çalışan yönetimlerin al birini vur ötekine. Bu kafayla 900 değil, 9 bin işçi alsan ne yazar. Hantal bizim hantal! Lojman için uğraşan yöneticiler aynı çabayı üretim ve çalışma ahlakı için gösterselerdi yıllardır belki durum farklı olabilirdi. Sanırım bu hantallık siyasi iradenin işine geliyor. Yöneticiler bilerek veya bilmeyerek TTK&[#]8217;ya kilit vurmak isteyenlere hizmet ediyor.



Altı


Sanayileşme palavraları iyi tuttu. Hala tutuyor. Mevcut şartlarda diğer bölgelerdeki sanayicilerle rekabet etme şansı olmayan girişimcilerin hala bölgemize yatırım yapmalarını bekleyecek kadar safız!



Yedi


Kalkınma Ajansı&[#]8217;nın bileşenlerine bakıyoruz. Nerede daire müdürü varsa, nerede hayatında risk almadan makam işgal etmiş birileri varsa orada. Toplandıkça toplanıyorlar. Sonuç hala sıfıra yakın! Temsil etmekle işi bitirmek arasındaki farkı hala göremiyorlar, göremiyoruz.



Sekiz


Yerel yönetimler makyaj yapalım derken önemli detayları atlıyor. Yerel yöneticiler hizmetlerinden çok polemikleri ile öne çıkıyor, yaptıklarından çok yapacaklarını anlatmakla ve bir türlü yapamadıklarıyla hava atıyor. Yerel hizmetlerde zorunlu işler bile milletin kafasına kakılıyor. Millet bunu yiyor!




Dokuz


Tarımsal kalkınma konusunda farklı alternatif fırsatları elinde bulunan Zonguldak&[#]8217;ta ilgili ve siyasi irade üzerine düşeni yapamıyor. Ne öyle bir dünyaları, ne böyle bir dertleri var. Kağıt üzerinde projelerden, toplantı üzerine toplantılardan bıkmamış Zonguldak her alanda olduğu gibi bu alanda da fırsatı tepiyor.



On


Zaman zaman gidişatın kötü olduğunu göstermek, anlatmak için; &[#]8220;Zonguldak balıkçı kasabası olacak&[#]8221; diye hayıflanan çok olur ancak en başta bunları söyleyenler memleketi satar! Her alanda yaşanan kötü gidişatta herkesin tuzu biberi var. Bu kafa ve tembellikle Zonguldak balıkçı kasabası bile olamaz. Kendi çöplüğünde ötmesini bile bilmeyen Zonguldaklı gider balığı da Amasra&[#]8217;da yer! Balıklar bile bu duruma kıçıyla güler!



On bir


Zonguldak&[#]8217;ın her bölgesinde yıllardır söylenen yalanları siyaseten birbirlerine üstünlük sağlamak için alkışlayanlar en az o yalanları söyleyenler kadar suçlu, kusurlu ve günah sahibi! Herkes söyleyecek bir kusur buluyor da kimse kendine kusur bulmuyor. Yani en büyük sorun temsil. Temsil sorunu aşılamadığı ve yaşadıklarımızın normal şeyler olmadığını kabul etmediğimiz sürece bizden bir nane olmaz!



On iki


Zonguldak pek çok memleketlerden çok daha avantajlı.


Hem de çok avantajlı.


Ama sekiz yılda gelişmişlikte 21. sıradan 27. sıraya düştüysek az bile düşmüşüz.


Lütfen herkes biraz olsun utansın!