Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle bir program düzenledi.

Orduevi’ndeki kahvaltı programına, basın kuruluşlarından çok sayıda isim katıldı.

Vali Mustafa Tutulmaz, basın mensuplarının sorularına yanıt verirken, iki ayrı konuya değindi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın ilk açıklaması şöyle:

“Haberin doğruluğu çok önemli. Basına güveni arttıracaktır. İtibar ettiği alan olacaktır. Şu an hepimiz Zonguldak’ta yaşıyoruz. Zonguldak’ta yaşayan insanların refahını arttırmaya yönelik, imarına katkı sağlayacak görevler içerisindeyiz. Basında aslında yapılan kamu hizmetlerinin zaman zaman ölçüsü, yapılmayanların eleştirisi olması gerekir. Bunun örneklerini görüyoruz. Kamu olarak da yanlışlar vardır. İnsanların kişilik haklarına, özel hayatlarına, ailelerine fazla girmeden, hiç girmeden işine odaklanarak, yaptığına odaklanarak haber yapılması, o haberin değerini arttırır. Yazılan hususla ilgili de iyiye doğru ilerleme olur. Bizim arzumuz, kamu olarak vatandaşa hizmet için buradayız. Özelde yaptığı iş, kamu ile bağlantılıdır. Kamu görevlisi hem görev alanında hem görev dışında belli davranış içerisinde olmalıdır. Herkes, Zonguldak paydasında birleşmek zorunda. Hepimize, Zonguldak paydasında birleşmek düşüyor.”

Vali Bey, burada kamu görevlilerinin de eleştirilmesini ama özel hayatlarına, özellikle aileye girilmemesini tavsiye ediyor!

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın ikinci açıklaması ise şöyle:

“Belediyeler, bizim doğrudan emrimiz altında olan yerler değil. Belediyelerin üzerinde sadece bizim vesayet denetimimiz var. Hukuka aykırılık varsa, biz ona bakarız. Bunun yanında tabi suç işledikleri yönünde şikayetler ya da ihbarlar varsa, bu konuda da biz valilik olarak ön inceleme yaparız. İlçelerde ve beldelerde ise kaymakamlıklar ön inceleme yapar. Eğer ön incelemeler sonucunda bir suç iddiası, şüphesi varsa, bakanlıktan müfettiş isteriz.  Çünkü bizim belediyeler üzerine, valilikler olarak doğrudan soruşturma yapma yetkimiz yok. Ön inceleme yapabiliriz. Ön incelemeden sonra da müfettiş isteriz. Şu anda dediğiniz belediyelerden biriyle ilgili Ereğli Kaymakamlığı soruşturma başlattı. Ön inceleme yapılıyor. Ön inceleme sonucunda eğer herhangi bir suç şüphesi oluşursa, bunu biz bakanlığa göndereceğiz. Bakanlıktan müfettiş isteyeceğiz. Ondan sonraki bölüm bakanlığın takdiridir.”

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, soruyu soran yayın temsilcisinin gözlerinin içine bakarak,

“Bazen basındaki arkadaşlar bizden şunu bekliyor, onu da ben haklı buluyorum. 'Biz yazdık, kamu niye harekete geçmiyor?' Sakın kimse üzerine alınmasın, sizin yazdıklarınızın, samimi, doğru olduğuna inansam, ben o gün bunların peşine takılırım ama arada ne var? 'Bunu niye yazıyor? Başka bir şey mi var?' demeye başladığımız an, o zaman diyoruz ki: ‘Bakalım, bir olgunlaşsın, bir yazılsın, çizilsin.' Biraz bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Ben, bu iki açıklamanın altına imzamı atıyorum.

Vali Mustafa Tutulmaz’ın sözlerini, yüzlerinde tokat gibi hisseden bir-iki gazeteci, kendilerini kurtarmak için, “İnsanların kişilik haklarına, özel hayatlarına, ailelerine fazla girmeden, hiç girmeden işine odaklanarak, yaptığına odaklanarak haber yapılması, o haberin değerini arttırır” şeklindeki sözleri, “Vali, bu sözlerle Ali Rıza Tığ’ı kastetti” diyerek verdiler. 

Oysa bir il müdürü hakkında, "Sevgilisini, yardımcısı yaptı" diye manşet atan gazeteciler, Vali’nin bu sözlerle Ali Rıza Tığ’ı kastettiğini yazarak, hedef saptırdılar!

Oysa Vali Bey, o habere anında müdahale ettirdi ve siteden kaldırttı. İl müdürü, o yayına dava açtı!

Sonra da çıkıp, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın belediyeler hakkında yapılan yayınlarla ilgili soruya verdiği, “Sizin yazdıklarınızın, samimi, doğru olduğuna inansam, ben o gün bunların peşine takılırım ama arada ne var? 'Bunu niye yazıyor? Başka bir şey mi var?' demeye başladığımız an, o zaman diyoruz ki: ‘Bakalım, bir olgunlaşsın, bir yazılsın, çizilsin.' Biraz bekliyoruz” yanıtından rahatsız oldular.

Vali Mustafa Tutulmaz, ne diyecekti?

"İnsanların özel hayatını yazın! Belediye başkanlarını yazın! Biz, gidip soruşturma açalım! Siz, gidin yolunuzu bulun" mu diyecekti?

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Pusula’da çıkan haberleri ihbar kabul ediyor.

Zaman zaman isimsiz haberlerimize bile inceleme yaptırıyor, soruşturma açtırıyor.

Zaman zaman bilgi-belge istiyor.

Ama bazı insanlar, elinde telefonla Vali Mustafa Tutulmaz’a; gazetesinde, internet sitesinde, televizyonunda yayınlaması gereken görüntüleri gösteriyor!

Elinde bilgi-belge varsa, yayınlayacaksın!

Bak bakalım, ondan sonra soruşturma açılıyor mu, açılmıyor mu?

Vali Mustafa Tutulmaz, “Ben, Zonguldak’ta kimin ne olduğunu öğrendim! Hangi habere inceleme, hangi habere soruşturma açılacağını biliyorum! Sizin hangi haberi, hangi amaçla yaptığınızı da biliyorum” demek istiyor!

Biz, herkesi eleştiriyoruz!

Biri bizi eleştirince, bozuluyoruz!

Bizim de "özeleştiri" yapmamız gerekmiyor mu?