Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun, MAKZON Projesiyle ilgili açıklama yaparak önerilerde bulunarak projedeki yanlışları dile getirdi.

Sanayi Sitesi için yanlış bir yer seçildiğini ifade eden Coşgun "Zonguldak Valiliği bu çok açık yanlıştan bir an önce dönmeli, kurmayı planladığı küçük sanayi sitesi için daha uygun bir yer bulmalıdır. Kentin kültürel kimliğine yapılan bir saldırı olarak gördüğümüz bu yaklaşımdan derhal vazgeçilmelidir" dedi.

"KÜMELENME PROJESİ GELİŞTİRDİĞİNİ GAZETELERDEN ÖĞRENMİŞ BULUNUYORUZ"

Başkan Coşgun, açıklamasında şunları söyledi; "Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı kurulduğu günden bu yana, havza tarihi, çevre sorunları, kentin imarı, endüstri mirası, mimari değerleri gibi meseleler hakkında çalışmalar yapmış, bu çalışmalar sırasında ortaya çıkan görüşleri kamuoyunun bilgisine sunmuştur. Kentin ortak aklını üretmek gibi bir ilkeyi kendine rehber edinen ZOKEV, kentsel sorunların toplumun her kesimden insanın bir araya gelmesini sağlayacak platformlarda tartışılmasın savunmuş, kısa sürede oldubittilerle yapılan ve sonrasında tam bir sorunlar yumağı haline dönüşen yaklaşımları reddetmiştir. Zonguldak Valiliğinin, kentin önemli endüstri mirasını oluşturan tarihi Kok Fabrikası bacası ile Üzülmez eski Müessese Müdürlüğü binası arasında kalan alanda maden makinaları üretimine yönelik bir kümelenme projesi geliştirdiğini gazetelerden öğrenmiş bulunuyoruz. Bir küçük sanayi sitesi olarak planlanan MAKZON adlı proje ile sektörde faaliyet gösteren işletme ve atölyelerin bir merkezde toplanacağını yine gazetelerden öğrenmiş bulunuyoruz."

"PLANLANAN BU SANAYİ SİTESİNİN YER TERCİHİ SON DERECE YANLIŞTIR"

"İki yüz yıla yakındır bir maden ve sanayi kenti olan Zonguldak'ta, sektörün asli ya da yan unsurlarının geliştirilmesi, ekonomiye kazandırılması son derece doğal ve gerçekçi bir yaklaşımdır. Kentin bu alandaki uzun yıllara dayalı bilgi ve teknik birikimi de, kuşkusuz bu proje için en büyük avantajıdır. Öteden beri savunduğumuz gibi, kentlerin ekonomik ve sosyal geleceğini ilgilendiren bu tür projeler, kentimizde sıkça rastlandığı gibi 'ben yaptım, oldu' mantığıyla değil, çağdaş kentleşmenin ilke ve politikaları çerçevesinde ele alınmalıdır. Kentimizin gelecekteki kültürel/turistik hareketliliğine önemli bir katkı sağlayacağına inandığımız Üzülmez Kültür Vadisi'nin hemen bitişik parselinde, yapımı TOKİ tarafından tamamlanma aşamasına gelen ve çok yakın bir gelecekte binlerce kişinin yaşaması beklenen toplu konutlarının hemen dibinde planlanan bu sanayi sitesinin yer tercihi son derece yanlıştır."

"SAĞLIKLI VE YAŞANABİLİR KENTLERİN İNSANLAR İÇİN YAŞAMSAL ÖNEM TAŞIDIĞI YÖNÜNDEDİR"

"Geçtiğimiz dönem içinde birçok kamu kurumu çok yerinde bir kararla Üzülmez Vadisi'ne taşınmış, böylelikle kent merkezine bir nebze olsun nefes alma olanağı sunulmuştur. Yine yakın bir geçmişte TTK'ya ait eğitim ocağının olduğu bölgeye kurulan Zonguldak Maden Müzesi, her geçen gün bulunduğu alana marka değeri kazandırmaktadır. İçeriği ve işlevselliğiyle kentimiz için önemli bir cazibe noktası olacağını düşündüğümüz Üzülmez Kültür Vadisi ve yeni yüzüyle çok yakında hizmete açılacak olan Gökgöl Mağarası, gelecekte kültür ve turizm faaliyetleri için bölgenin önemine ve değerine işaret etmektedir. Kentin yeni yüzünü temsil eden bu noktaların şimdiden gelişme alanlarının da düşünülmesi ve buna yönelik uzun vadeli planlama faaliyetleri yapılması beklenirken, adeta yapılan tüm olumlu projeleri baltalarcasına, bu alana bir sanayi sitesi yapılmasındaki mantığı anlamakta güçlük çekiyoruz. Tüm dünyayı tehdit eden pandemi süreci boyunca edindiğimiz en önemli derslerden biri, sağlıklı ve yaşanabilir kentlerin insanlar için yaşamsal önem taşıdığı yönündedir. Parklara, bahçelere, yeşil alanlara her zamankinden daha fazla gereksinim duyduğumuz bugünlerde, Valilik tarafından ortaya konulan bu proje herkeste şaşkınlık yaratmıştır."

"KENTİN KÜLTÜREL KİMLİĞİNE YAPILAN BİR SALDIRI OLARAK GÖRDÜĞÜMÜZ BU YAKLAŞIMDAN DERHAL VAZGEÇİLMELİ"

"Çevre kirliliği ve mesleki hastalıklardan kaynaklı kırılganlığı nedeniyle, salgın süreci boyunca "Ve Zonguldak" diye anılan kentin önemli soluklanma merkezi olarak öngörülen bu bölgesine, kirlilik ve gürültüden başka hiçbir şey vaat etmeyen bir proje düşünülmesi, çağdaş kentleşme değerleriyle de ters düşmektedir. Zonguldak Valiliği bu çok açık yanlıştan bir an önce dönmeli, kurmayı planladığı küçük sanayi sitesi için daha uygun bir yer bulmalıdır. Kentin kültürel kimliğine yapılan bir saldırı olarak gördüğümüz bu yaklaşımdan derhal vazgeçilmelidir. Zonguldaklıların temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına, kentin dokusuna ve belleğine yönelik bu faaliyetlerin durdurulmasını talep ediyoruz. İleride telafisiz mümkün olmayan kayıpların yaşanmaması için kent yöneticilerini aklıselime davet ediyoruz."