Zonguldaklıları dikkatli olmaları konusunda uyaran Operatör Doktor Tunç Çelebi şu paylaşımı yaptı: "Sıcak ve nemli havanın insan sağlığını olumsuz etkiler, bazı insanlarda "Çok sıcak ve nemli havalarda 37 dereceye kadar normal kabul edilen vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu da hücrelerde özellikle de beyin hücrelerinde tahribat yapabilir"

Nem oranı yüksek olursa ne olur?
Ter vücuttan ısı alarak buharlaşırken vücudun soğumasına yardım eder. Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır. Bu nedenle nem oranındaki artış vücudun terlemeyle ısı kaybetmesini, dolayısıyla soğumasını engeller.
Yüksek nem nefesinizi kesebilir
Sağlıklı kişilerin bile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yüksek nem oranı astım hastalarının zor bir dönem yaşamasına neden olabilmektedir. Alerjenler ve viral enfeksiyonların yanında aşırı sıcak ve nem astım krizlerini tetikleyebilmektedir. Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor. Havadaki nem akciğerlerden beyne kadar zarar verebiliyor.
Sıcaklardan ve nemden özellikle kalp hastaları, tansiyon hastaları, akciğer hastaları, diyabetliler ve böbrek hastaları çok etkileniyor. Bebekler ve yaşlılar da çok rahatsızlık duyuyorlar.
NEM UYKU KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR
Yüksek sıcaklık ve nem nedeniyle yaz mevsimi kişilerde olumsuz duyguların daha yoğun yaşandığı bir dönem oluyor. Aşırı sıcaklar ve nem artışı kalitesiz veya düzensiz uykuya da beraberinde getirebiliyor.
Oksijenlenme azlığı, aşırı halsizlik ve yorgunluk, isteksizlik, baş dönmeleri, dengesizlikler, genel yorgunluk hali, kişinin sabahları uykudan kalkmakta zorlanması, yaygın kas ağrıları, hazımsızlık, aşırı sinirlilik hali ve cinsel isteksizliğe neden oluyor.
BU SÜRECİ RAHAT ATLATABİLMEK İÇİN...
Mevsime uygun, vücudun sıcaklığını çok yükseltmeyecek, terletmeyecek, açık renkli kıyafetler giyin. Güneşten korunmak için geniş kenarlı şapkalar takın.
Günlük sıvı ihtiyacınızı ihmal etmeyin. 2,5 - 3 litre su ile birlikte, vücudun kaybettiği elektrolitler için mineralli su tüketmeyi unutmayın.
Özellikle 11.00 - 16.00 saatleri arasında güneşlenmeyin. Spor için akşam saatlerini seçin.
Soğuk ya da sıcak su yerine ılık su ile duş almayı tercih edin.
Klimayı 23-24 derece arasında çalıştırın. Klimaların nem alıcı özelliğini devreye sokmak daha sağlıklı olacaktır.
Hijyen kurallarıyla birlikte sindirimi daha kolay besinler tercih edin. Ağır, salçalı ve yağlı yemeklerden uzak durun.
Hem rahatlama hem de vücutta oluşan ödem için el ya da ayaklarınızı buzlu su dolu bir kovanın içine 10-15 dakika batırın.
Tatil planlarınızı nem oranının düşük olduğu bölgelerden seçin.
Sürekli kullanılan ilaçlar için yaz ayarlaması yaptırmayı unutmayın.
Çocuklara gelişigüzel vitamin takviyesi vermek yerine meyve sebze yedirin."