Müzenin açılışına; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Kazılar Daire Başkanı Umut Görgülü, İl jandarma Komutanı Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Sahil Güvenlik Komutanı Hayrettin Selimoğlu, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özerölçer, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, Zonguldak Baro Başkanı Türker Kapkaç İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Ömer Gülay, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Varol Demirköse, Cumhuriyet Halk Partisi İl yönetim üyeleri, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Türkiye'nin ilk taş kömürü müzesi olan 'Zonguldak Maden Müzesi' madencilerin hayatını yaşatıyor. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program açılışında madenci korosu konser verdi ardından halk oyunları gösterisi yapıldı. Konuşmaların ardından Zonguldak Valisi Mustafa tutulmaz ve protokol üyeleri - 300 koduna inerek maden ocağında üretim yerlerini incelediler. Protokol aynı zamanda 'Kanunsuz Topraklar' dizisinin çekildiği alanı da incelediler.

Kültür ve Turizim Bakanlığı Kültür Varlıkları Genel Müdürü Yahya Coşkun "Zonguldak'ın diğer alanlarında yürütmüş olduğumuz kazı çalışmaları arkeolojik kazı çalışmaları ve müzecilik faaliyetleri ile önümüzdeki günlerde emeğin ve alın terinin şehri kültür ve turizm ile isminden çok söz ettiren bir şehir haline gelecek" dedi.
TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu'nun konuşması şöyle;
"Malum olduğu üzere yerleşke maden şehitleri yerleşkesi. Hepsini rahmet ve minnetle anıyoruz. Tüm ülkemiz için şehitleri de rahmet ve minnetle anıyoruz. Toplumsal olarak Madencilik havzalarının yapılan iş ve işlem hem kültürel biçimde etkilemiştir. Hem yaşam içinde etkilemiştir Hafızamız bilindiği üzere 1800'lü yılların başından itibaren Madencilik faaliyetleri Türkiye'deki ana orijini olmuş ve buna bağlı olarak demokratik yanı da Türkiye'nin değişik yerlerinden de bu tarafa göçler, bu taraftaki iş gücü demografik yapı da buna bağlı olarak şekillenmiştir. İçinde bulunduğumuz ziyaret edilecek olduğumuz müze iş yaşamında kullanılan ekipmanlar, yaşam alanları, endüstriyel mirası bulunuyor. Tabii bunlar ilaveten buradan başlayıp kültür vadisine kadar devam eden Rombaki Konağı olarak yaptığımız şu anda bakanlık gerekli izinler almaya çalıştığımız müzemiz açılacak. Burası artık tamamen bir ekosistem oluşturdu."

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ise konuşmasında şunları söyledi:
"Esas endüstri mirasımız var alternatifleri var. Kültürel değerlerimizi alternatifleri var ama mirasımızın alternatifleri yok. Maden müzesi ve maden müzesi ile bağlantılı bir Deneyim Ocağı çok az yerde var. Dünyada olmayan bir özellik, şehrimizde oluşan maden; en önemli gelir kaynağı olmakla birlikte zaman içerisinde küreselleşmenin etkisiyle madende üretimin de daha derinlere gidildi. Dolayısıyla maliyetin artması ile üretimde azalmalar söz konusu oldu. Bu da ilimizde ekonomik hayata etkisi 30-40 yıl öncesi kıyasladığımızda çok azaldı. Bu durumda maddenin turizme ekonomik değer olarak görerek öne çıkartmamız gerekiyor. Kültürel mirasımız bu yönüyle önem taşıyor. Kömürü kullanabilmek herkesin deneyimleyebildiği bir şey değil. Biz eğer bunu iyi işleyebilirsek burayı turizm alanında ilgiyi artırarak devam ettirebiliriz. Sadece buraya girmek için Türkiye'nin bir çok yerinden insanlar burayı tercih edecekler ama biz insanları buraya getirdiğimizde sadece burası ile kalmaması ile gerekiyor. Bunun dışında diğer alanlarda da çalışmalarımızı yapmamız gerekiyor. Turizmin en önemli ayağının tanıtım olduğunu düşüncesinden hareketle turizim tanıtım ofisini kurduk. Biz değerlerimizi iyi bir şekilde piyasaya sürdükçe insanların ilgisini buraya çekerek rağbeti arttırabiliriz. Turizim haftasının ilimizde hayırlı olmasını diliyorum, turizm haftası bizim için bu yıl çok önemli. Farklı etkinliklerle bunu kutlayacağız. Zonguldak'ta önümüzdeki süreçte turizim adına çok önemli gelişmeler olacak."
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Akçay, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz'a günün anısına hatıra biletini takdim etti.
Yer üstünde başlayan açılış programı yeraltında eğitim ocağının gezisi ile sona erdi.