Zonguldak Özel Level Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Faik Mustafaoğlu, sağlığımız için önemli doğal besinler hakkında açıklamalarda bulundu. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Faik Mustafaoğlu, sağlık için probiyotik ve prebiyotikler besinlerin kullanılması gerektiğinin altını çizerek, "Probiyotikler, bağırsaklarımızda yaşayan ve bizimle birlikte ortak bir biyolojik hayat süren canlılardır. Yani faydalı bakterilerdir. Prebiyotikler ise, probiyotiklerden farklıdırlar. Bunlar sindirilmeyen ve bağırsakta iyi ve yararlı bakterilerin sayılarının artmasını sağlayan yiyecek içerikleridir" diye konuştu.

Doç. Dr. Faik Mustafaoğlu, şunları söyledi:

PROBİYOTİK NEDİR?

"Probiyotik besinlerin 'ikinci beynimiz' olan bağırsaklar için ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? Probiyotikler, bağırsaklarımızda yaşayan ve bizimle birlikte ortak bir biyolojik hayat süren canlılardır. Yani faydalı bakterilerdir. Çoğu probiyotik bakteriler, insan bağırsağında normalde bulunan bakterilere benzerler. Özellikle kalın bağırsaklar, çok çeşitli ve hareketli bir mikrofloraya sahiptir. Sağlıklı bir yetişkinin bağırsaklarında bulunan bakteri sayısının, insan vücudundaki hücrelerin sayısından 10 kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Bakterilerin zararlı mikroplar olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, ancak aslında vücudumuzdaki çoğu işlevin iyi şekilde çalışmasına yardımcı olurlar. Bağırsaktaki ortamda zararlı bakterilerin azalmasını, antimikrobiyal bileşikler üretilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarlar. Yapılan çok sayılı araştırmalar bu mikrofloranın hastalıklardan korunmayı ve hatta gelişmesini önlemeyi sağladığını ispatlamışlar. İnsanlar tarih boyunca bakteri kültürleri tarafından fermente edilen yiyecekleri türetti ve sağlık yararları hep biliniyor. Yiyecek-içeceklerimizin içindeki toksik ve zararlı bileşikleri önce onlar temizliyor. Alerjen unsurları bizden önce onlar parçalayıp yok ediyor. Kanserojen faktörleri de bizden önce tanıyıp zararsız hale getiren onlar. Bağışıklığımıza destek olan, şekerimizi, kolesterolümüzü, kilomuzu ayarlamada bile önemli işlevler üstlenen, vitamin üreten, hazmı kolaylaştırıp güçlendiren ve daha pek çok alanda sağlığımıza neredeyse karşılıksız, ama son derece önemli hizmeti aralıksız veren de yine sadık ve faydalı bu bakterilerdir. Bu bakterileri dışardan daha fazla kazanmak, bağırsaklarımızda onlara daha fazla olan açmak, sayılarını mümkün olduğu kadar çoğaltmak için probiyotik zengini besinleri daha bol tüketin.

Probiyotik zengini besinler şunlar: Doğal yoğurt, probiyotikli yoğurt, kefir, ayran, peynir, boza, tarhana, şalgam suyu, bira mayası, turşular, hardaliye, fermante et ürünleri (kavurma ve fermante sucuk, pastırma). Probiyotikler, bağırsaktaki yararlı bakterileri arttırarak, zararlı dengesinin korunmasına ve yenilemesine yardımcı olurlar. Genel olarak bağırsak sağlığı ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduklarını gösteren güçlü bilimsel kanıtlar vardır. Eğer sağlığınız iyiyse ve ağırlıklı olarak bitkisel bazlı bir beslenme uyguluyorsanız, probiyotik kullanmanıza gerek yok. Bağırsak mikroflarınız da sizin yediğiniz yiyecekleri yer. Sebze, meyve ve baklagillerden zengin bir beslenme bağırsak florasının doğal dengesinde olmasını sağlar. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve hastalık oluşturan bakterilere karşı direncin azalmasına neden olan durumlar şunlardır: Hayvansal protein ve yağlardan zengin beslenme tarzı, yetersiz lif içeren beslenme, antibiyotik kullanımı, yaş, stres, inflamatuar durumlar, kötü ve eksik beslenme, sindirim problemleri, bağışıklık durumu. Probiyotikler, geniş bir yelpazede sağlık problemleri ile mücadelede kullanılabilirler. Antibiyotik kullanımın neden olduğu ishal, ırritabl (hassas) bağırsak sendromu, enfeksiyona bağlı ishaller, İnflamatuar bağırsak hastalıkları."

PREBİYOTİK NEDİR?

"Prebiyotikler, probiyotiklerden farklıdırlar. Bunlar, sindirilmeyen ve bağırsakta iyi ve yararlı bakterilerin sayılarının artmasını sağlayan yiyecek içerikleridir. Prebiyotik gıdalar, probiyotik bakterilerin hoşlandığı, zevkle yiyip-içtiği, bağırsaklarımızın dost ve arkadaş bildiği besinlerdir. Bağırsak fonksiyonlarını düzenlemede, hazmı iyileştirme ve gıdalardan azami faydayı temin etmede de çok etkilidirler. Eğer sizde 'daha fazla probiyotik gücüm olsun' istiyorsanız, daha çok prebiyotik besin tüketin. Bunu yapmazsanız, bağırsaklarınızdaki dost bakteriler, yani probiyotikler yeteri hızda çoğalamazlar. Hatta aç kalıp azalırlar. Probiyotik bakterilerin en çok hoşlandığı prebiyotik gıdalar şunlar:

Sebzeler: Pırasa, yerelması, bamya, enginar, kereviz, domates, soğan, sarımsak, hindiba, kuşkonmaz, hardal bitkisi.

Kuru baklagiller: Fasulye, mercimek, bezelye nohut.

Tam tahıllar: Tam buğday, yulaf, karabuğday, arpa, kepekli pirinç.

Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, fındık, ketentohumu.

Meyveler: Zeytin, muz, üzüm, çilek, elma.

Sağlığınıza dikkat edin, sizler bizim için değerlisiniz."

Editör: Pusula Gazetesi