İYİ Parti Zonguldak İl Başkanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı düzenlenen 'Uygur Türk Kadınları'na yapılan zulme dikkat çekmek amacıyla 8 dakikalık sessizlik eylemi Zonguldak Madenci Anıtı önünde yapıldı.

Eyleme Zonguldak İYİ Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen, Merkez İlçe Başkanı Dilay Küçük, Kadın Politikaları Başkanı Dilek Demirel ve yönetim kurulu üyeleri katılım sağladı.

Sessizlik eylemi öncesinde açıklama yapan Kadın Politikaları Başkanı Dilek Demirel, şunları söyledi; " 1857 yılında 129 kadının bir fabrikada haklı davalarının peşindeyken öldürülmeleriyle simge haline gelmiş bugünde, aradan geçen 165 yıla rağmen 21. yüzyılda, hala kadına yönelik şiddetin ve kadın ölümlerinin önüne geçilememiş bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Hemen hemen her gün hayattan koparılan bir kadın haberiyle sarsılmakta ve temel hak olan 'yaşama hakkını' elimizden alan engelleyemediğimiz her olay sonucunda üzüntümüz bir kat daha artmaktadır. Ülkemizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kabul edilen yasalarla kadınlara tanınmış olan haklar zaman içinde hep geriye gitmiş, erkeği kadından üstün gören anlayış ve bu anlayışı temel alan politikalar sonucunda kadınlar günden güne yoksullaşmıştır. Yıllardır kadınların yaşadığı yoksulluk, şiddet ve cinayetler, kadın istihdamı ve siyasette eşit olmayan temsil gibi sorunların kökeninde, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve bu eşitsizliği üreten cinsiyetçi politikalar olduğu bilinen bir gerçektir.
"6284 SAYILI YASA ETKİN BİR ŞEKİLDE UYGULANACAK"
Tüm bu sorunların çözümü; eşitliği temel alan, kapsayıcı ve uzun vadeli politikaları özümsemiş bir siyasi iradenin varlığı ile mümkün olabilir. Toplumsal cinsiyet odaklı politika ve uygulamaların oluşturulması ve tüm kurumların bu mücadelede koordineli çalışması büyük önem taşımaktadır. Kadınlar adına, kadınları dahil etmeden ama 'kadınlar için' yapılan politikaların kadınların hayatlarına dokunan, dönüştüren sonuçlar yaratmadığı gibi eşitlik, özgürlük, umudu da taşımadığı önemli bir gerçektir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında mevcut yasalar ve kurumlar, uluslararası sözleşmeler, tavsiye kararları, izleme ve denetleme mekanizmaları etkin bir şekilde uygulanmalıdır. İİYİ Parti iktidarında ilk işimiz, İstanbul Sözleşmesi'nden devlet olarak çekilmemize ilişkin Cumhurbaşkanı kararının hukuken yok hükmünde olduğunu ilan etmek ve sözleşmenin yükümlülüklerini en kısa sürede yerine getirmek olacaktır. Ayrıca 6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulanacaktır.
"KADINLARIN SİYASETE EŞİT KATILIMI VE TEMSİLİ İÇİN YASALARDA GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILACAK"
Evlenme yaşı her koşulda iki cins için de 18 olarak belirlenecek, çocuk evliliklere Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne uygun olarak izin verilmeyecek, mahkeme kararı ile izin hakkı tamamıyla yürürlükten kaldırılacaktır. Kadın istihdamını arttırmak amacıyla işgücü piyasasında iş ve aile yaşamı dengesini sağlayacak şekilde, kadınlar ve erkekler için eşit koşullar ve teşvikler içerecek düzenlenmeler yapılacaktır. Türkiye'nin demokratik bir ülke olabilmesi, kadınların siyasal yaşama eşit bir biçimde katılmasıyla doğrudan orantılıdır. İYİ Parti iktidarında kadınların siyasete eşit katılımı ve temsili için yasalarda gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize çizdiği yolda ve Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener önderliğinde, sadece dayanışma ve mücadele günlerinde değil; girdiğimiz her ortamda ve platformda, yılın 365 günü, kadınları yok sayan politikalara, kadınlara yönelik her türlü baskı ve ayrımcılığa, kadını yoksullaştıran güvencesiz çalışmaya karşı dayanışmanın bir parçası olmaya, toplumsal cinsiyet eşitliğinin her alanda sağlanması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun."