Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, firmanın sözleşmeye uygun davranmadığını belirterek "Firma 'ben buraya kömür çıkartmaya diye santral kurmaya geldim' diye açıkça söylüyor zaten" dedi. Genel Başkan Yeşil, TTK'nın Amasra'daki sahası ile ilgili şu açıklamayı yaptı: "Amasra B sahamız 17 yıldır atıl durumda bekliyor. Devlet desteğiyle yetkili firmaya gerekli imkanların tamamı sağlanarak, krediler sağlandı. Televizyonlarda yıllık 7 milyon ton kömür çıkaracağını açıklayan firma bugüne kadar bir kürek kömür bile üretmedi. Bunlar bizim kayıplarımız.

Amasra B sahası, TTK'nın en zengin rezervlerinden bir tanesi ama yetkili firma, 'Ben kömür çıkarmaya gelmedim santral kurmaya geldim. Santral izni almadan da buradan bir kürek kömür çıkartmayacağım' diyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Firmanın sözleşme tarihleri var, çektikleri kredilerin geri ödeme günleri geldi. Bu kadar ucuz olmamalı. Biz, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nda da bunları anlatıyoruz. Biran önce altın değerindeki kömürün yer altından çıkarılması ve o işletmenin faal hale gelmesi konusunda baskılarımız var.

HEMA, 17 yıldır bir kürek kömür çıkarmamış sadece santral için bölgeye geldiğini herkes biliyor. Sözleşmenin tarihleri var ve o tarihler bir gün gelecek. Kimsenin 'aldım ama yapamadım' deme lüksü yok. Devlet o sahayı kömür üretmek için kiraya verdi. 10 bin kişinin çalışacağı söylendi ancak bugüne kadar bir arpa boyu yol alınmadı. Hem savaş, hem de yaşanan ekonomik ve tedarik krizini aşmak için sahanın üretime kazandırılması gerekiyor. Kömür üretiminde derinliği inildikçe maliyetler artıyor, redevansçı arkadaşlarımız da bu anlamda zorluk yaşıyor. Amasra B sahasında bakir olduğu için kömür yüzeyde, maliyeti düşük ve kömür çıkarmak kolay olduğu için üretim yapılarak, ekonomiye kazandırılması gerekiyor."