Günümüzde infertiliteçiftler sayısı, alkol ve sigara alışkanlığı, yaşam koşullarının stresli olması, sağlıksız beslenme gibi sebeplere bağlı olarak arttığı gözlenmektedir. İnfertilite; 35 yaş altı bir çiftin 1 yıl, 35 yaş üstü bir çiftin ise 6 ay süresince korunmadan, düzenli olarak ilişkiye girdiği halde gebe kalmama durumu kısırlık olarak tanımlanmaktadır.

İnfertilite nedenleri arasında anne adayı ve baba adayına ait sebepler olabilmekle beraber bazen her iki adayın da önemli bir sorunu bulunamadığı halde gebelik elde edilmez. Bu sebeple sağlık bir gebelik ve sonrasında sağlıklı çocuklar elde edebilmek için infertilite sorunu yaşayan çiftlerde altta yatan sebep çok iyi tespit edilmeli.

Normal doğuran annelerde, normal sıklıkta cinsel ilişki durumunda aylık gebe kalma oranı %25 ve 30 arasıdır. Bu oran 1 yılın sonunda %85 ve %90 arası, 2. Yılda ise %90'nın üstündedir.

İnfertilite birçok terimde kullanılır. Primer infertilite: Hiç gebe kalmayan anne adaylarında, sekonder infertilite: daha önce gebelik olmuş fakat son 1 yıldır korunma yolları olmadan düzenli ilişkiye rağmen gebelik görülmemesidir. Ve bu terimler gibi birçok terim vardır.

Linki tıklayarak Preimplantasyon Genetik Tanı hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Gebelik hem anne adayı hem de baba adayına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bu sebeple gebe kalınamadığı durumlarda hem anne adayının hem de baba adayının değerlendirilmesi gerekir. Anne adayı ve baba adayına bağlı birçok neden ötürü hamile kalmak güçleştirilebilir.