İŞKUR İl Müdürü Gönül Demirsu, MHP İl Başkanı Varol Demirköse'nin 'İŞKUR' kuralarında yapılan şaibelerle ilgili iddialarına istinaden bir açıklama yaptı.

Demirsu'nun açıklaması şöyle;

"Toplum Yararına Programı (TYP) genelgesi gereği işe alımlarda üç yol uygulanabiliyor.

Birincisi kura yöntemi; Başvuranların içerisinden işe alınacakların tamamını noter huzurunda çekilen kura yöntemiyle belirliyoruz. Örnek olarak 10 bin başvuru olup 500 kişi alınacaksa, bu kişiler noter huzurunda çekilen kurayla belirleniyor. Akabinde yüklenici kuruma noter kurasında çıkan 500 kişinin ismini gönderiyoruz.

İkincisi ise, liste yöntemi; Liste yönteminde de tüm başvuruların içerisinden alınacak kişileri başvuru listesinden kurum olarak tek tek belirleme yetkimiz var.

Üçüncü yöntemde % 20 liste, % 80 kura usulü uygulanabiliyor.

Zonguldak İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak genellikle noter kurası yöntemini uyguluyoruz. Burada TYP genelgesine göre başvuruların içerisinden sadece asil çalışacak adayların isimleri kurayla belirleniyor, kalan kişilerin tamamı yedek listede yer alıyor. Tekrar örnek verecek olursak 10 bin başvurudan 500 kişi alınacaksa asiller kurayla belirleniyor kalan 9 bin 500 kişi yedek olmuş oluyor.

Genelge gereği kurum olarak yedekleri kurayla belirleme yetkimiz bulunmamaktadır.

Noter huzurunda gerçekleştirilen kura çekiminin ardından yüklenici kurumlar asil adayların belgelerini talep ediyor. Yüklenici kurumlar gelir düzeyi başta olmak üzere diğer kriterlerin incelenmesinin ardından uygun olanları işe başlatıyor, uygun olmayanları Kurumumuza bildiriyor.

İşbaşı yaptırılmayan sayılar oranında yedekler belirlenip kurumlara yönlendiriliyor. Yedekleri ise mağduriyet ve ihtiyaç durumuna göre tespit ediyoruz.

Zonguldak'ta maddi anlamda zor durumda olduğunu kurumumuza ileten herkesin taleplerini değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu isimler bizlere geldiğinde mağduriyet ve ihtiyaç durumuna göre değerlendirerek işe yerleştirebiliyoruz.

TYP'de torpil olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Demirsu "Kamuoyunda torpil döndüğü söylenebilir. Bu konuda Zonguldak'ta bürokrat ya da siyasetçiler durumu kötü olanları bize yolluyorlar. Biz de diğer kişilerle aralarında değerlendirme yapıyoruz, hangisinin durumu daha kötü ise ona göre işe alıyoruz" dedi.