Yaralanma, hastalık ya da sakatlıktan etkilendiğinde hareket ve işlevi geri kazanmaya yardımcı olan fizyoterapi İstanbul ve diğer illerimizde sıklıkla uygulanan bir tedavi prosedürüdür. Fizyoterapi aynı zamanda hastalıkları ve sakatlıkları değerlendiren, teşhis ve tedavi ederek önlemeye odaklanan sağlık alanında bir meslek grubudur. Fizyoterapistler, insanların maksimum hareket ve işlevsel yeteneklerini geliştiren, sürdüren ve eski haline getiren hizmetler sunar. Yaşlanma, yaralanma, hastalıklar, bozukluklar, koşullar veya çevresel faktörler tarafından hareket ve işlev tehdit edildiğinde, yaşamın herhangi bir aşamasında insanlara yardımcı olabilirler.

Fizyoterapistler hastalarıyla ortaklaşa çalışan hareket ve işlev uzmanlarıdır. Fizyoterapistler ayrıca hedefleri ve tedavi sonuçlarını belirlemek de dahil olmak üzere, herhangi bir bireysel durum için en uygun tedaviyi planlamak üzere birlikte çalışarak, hastaların ihtiyaçlarını ve beklentilerini dinleyerek daha fazla yaralanmayı önlemeye yardımcı olabilir.

Fizyoterapistler bilgilerini ve becerilerini aşağıdaki gibi çok çeşitli durumları değerlendirmek, teşhis ve tedavi etmek için kullanabilirler:

  • Nöromuskuloskeletal - bel ağrısı, subakromiyal sıkışma, spor yaralanmaları örneğin ACL rüptürü, osteoartrit, tenisçi dirseği
  • Nörolojik -felç, Parkinson, omurilik yaralanmaları, Multipl Skleroz
  • Kardiyovasküler - kronik kalp hastalığı, kalp krizi sonrası rehabilitasyon
  • Solunum - astım, kistik fibroz, kronik obstrüktif akciğer hastalığı

Fizyoterapi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Fizik tedavi İstanbul ilinde pek çok merkezde uygulanır ve fizik tedavi hizmetleri sunan birinci basamak sağlık uzmanları fizyoterapist olarak adlandırılır. Fizyoterapinin rolü rehabilitasyonu, sağlığı geliştirmeyi, yaralanmayı önlemeyi ve yaralanma ve hastalığın tedavisini içerir. Fizyoterapistler, vücut ve nasıl çalıştığı hakkında yıllarca eğitim almış ve derinlemesine bilgi sahibidir. Yaralanma, hastalık veya sakatlık semptomlarını değerlendirmek, teşhis etmek ve tedavi etmek için uygulamalı klinik becerilerini kullanırlar.

Fizyoterapi, hareket bilimine odaklanan tedavi yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Fiziksel gücü, işlevi, hareketi ve genel sağlığı eski haline getirmek, sürdürmek ve en üst düzeye çıkarmak fizyoterapinin odak noktalarıdır.

Bir fizyoterapist, yeteneklerini ve fonksiyonel ihtiyaçlarını keşfetmek ve güncel yaklaşımları ve teknikleri içeren bir tedavi planı oluşturmak için hastalarıyla birlikte çalışır. Bir randevuda, bir fizyoterapistin şunları yapması beklenebilir:

  • Hastanın tıbbi geçmişi hakkında bilgi edinmek
  • Hastanın durumunu ve ihtiyaçlarını değerlendirip teşhis etmek
  • Hastanın fiziksel hedeflerini belirlemek ve bunlara ulaşmasına yardımcı olmak
  • Hastanın sağlığını, yaşam tarzını ve aktivitelerini dikkate alan özelleştirilmiş bir tedavi planı oluşturmak
  • Hastanın yapmak istediği egzersizleri reçete etmek

Fizyoterapistler, size en iyi tedavi hizmetlerini sunmak için genellikle diğer sağlık uzmanlarıyla birlikte çalışır. Bir doktor, bir yaralanma, araba kazası, bir ameliyat (kalça protezi gibi), kalp krizi veya felç sonrasında fizyoterapi hizmetlerini önerebilir.

Fizyoterapi tedavileri şunları içerebilir:

  • Gücü, hareket açıklığını ve işlevi geliştirmek için tasarlanmış, kişiselleştirilmiş egzersiz programları
  • Motorlu taşıt kazalarından sonra iyileşmeyle başa çıkmak için özel tedavi planı
  • Masaj
  • Ağrının ve sertliğin azaltılması için eklem mobilizasyonu ve manipülasyonu
  • Ağrıyı gidermek, şişliği azaltmak, iyileşme sürecini hızlandırmak, hareketi ve işlevi iyileştirmek için sıcak ve soğuk uygulamalar
  • Pelvik taban yeniden eğitimi dahil inkontinans yönetimi
  • Fonksiyonel aktivite ve tolerans testi ve eğitimi
  • İş ve mesleki yeniden eğitim ve işe dönüş planlaması
  • İşlevselliğin önündeki engellerin kaldırılmasına odaklanan çevresel değişim

Fizyoterapide Kullanılan Teknikler

Fizyoterapistler, vücudun nasıl çalıştığı hakkında derinlemesine bilgi sahibi olan ve yaralanma ve sakatlığı değerlendirmek, teşhis etmek ve tedavi etmek için özel uygulamalı klinik becerilere sahip yardımcı sağlık uzmanlarıdır. Yaralanmaların ve diğer rahatsızlıkların temel nedenini saptamak üzere eğitilmiş bir fizyoterapist, iyileşmenize yardımcı olmak için yapabileceğiniz ve yapmanız gereken hareket ve egzersiz türlerini belirlemeden önce bireysel ihtiyaçlar, koşullar ve hareketlilik gibi birçok faktörü göz önünde bulundurarak, bütünsel sağlığınızı ve esenliğinizi değerlendirecektir. Bir fizyoterapistin durumunuzu tedavi etmek ve yönetmek için kullanabileceği, hareket ve egzersiz, manuel terapi ve hidroterapi dahil olmak üzere çeşitli yaklaşımlar vardır.

Fizyoterapistler mümkün olduğunca benzersiz yaralanma ve ihtiyaçlara uyacak şekilde en modern ve güncel teknikleri uygular. Bazı yaygın fizyoterapi teknikleri şunları içerir:

  • Manuel manipülasyon: Eklemler ve yumuşak doku dolaşımı iyileştirmek, vücuttaki sıvıyı boşaltmak ve spazmlarla kasları gevşetmek için manipüle edilir.
  • Eklem gücünü ve hareket aralığını iyileştirmek için egzersiz reçetesi
  • Elektriksel sinir uyarımı: Küçük elektrik akımlarıyla kasların uyarılması, merkezi sinir sistemine ağrı sinyallerinin baskılanmasını ve bloke edilmesini sağlayabilir.
  • Akupunktur: İğneler sinir sistemini uyarır ve ağrıyı dindirmek, kasları gevşetmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve çeşitli vücut fonksiyonlarını düzenlemek için çalışır.
  • Uygun hareket tekniklerinin gösterilmesi, hastaların kendilerini iyileştirmelerine daha iyi yardımcı olmalarını sağlar.
  • Fonksiyonel test: Bir hastanın fiziksel yeteneklerini değerlendirmek için test edilmesidir.
  • Cihaz temini: Yardımcı, uyarlanabilir, destekleyici ve koruyucu cihaz ve ekipmanların reçetelenmesi, imalatı ve uygulanması.

Fizyoterapi her yaş için uygundur ve hayatınızın her anında size fayda sağlayabilir. Genellikle kas-iskelet sistemi sorunları ile ilişkili olsa da, fizyoterapinin size fayda sağlaması için yaralanmanız gerekmez. Fizyoterapi bunun ötesine geçer ve astım gibi uzun vadeli tıbbi durumların yönetilmesine, bir spor etkinliğine hazırlanmaya ve hatta doğuma yardımcı olabilir. Siz de Çifte Havuzlar Fizik Tedavi ile iletişime geçerek yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.