Zonguldak'ın Filyos ilçesinde kurulması planlanan Türkiye'nin ilk mega endüstri bölgesi olan Filyos Endüstri Bölgesi, güneyindeki Filyos Serbest Bölgesi ve Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olan Filyos Limanı da Filyos Yatırım Havzası'nda yer alan ve Türkiye'nin önemle üzerinde durduğu ulusal bir yatırım projesidir. Projeyle birlikte yeni taşımacılık koridorları oluşturulması, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın trafik yükünün azaltılması, nitelikli üretimin arttırılması, ulusal ve uluslararası taşımacılık ve ticaretin geliştirilmesi planlanmaktadır. Türkiye belirlediği 2023 vizyonuna ulaşabilmek ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmek amacıyla sanayinin rekabet gücünün arttırılması, verimliliğinin yükseltilmesi, yüksek katma değerli ve ileri teknoloji ürünlerin üretilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Bu maksatla üretime ve ticarete yönelik uygun fiziki altyapı ve imkanlar yaratmaya başlamıştır. Projede termik santraller, demir-çelik fabrikaları, petrokimya tesisleri gibi kirli teknoloji ürünü pek çok yatırım bulunuyor.

BÖLGEDEKİ EKOLOJİK DENGE

Filyos Vadisi, Sakarya Irmağı'ndan Kızılırmak Deltası'na kadar Karadeniz'in en değerli ekosistemidir. Gerek bitki çeşitliliği gerekse endemik türler açısından son derece zengindir ve ırmağın denizle buluştuğu delta, göç kuşlarının uğrak noktasıdır. Zonguldak, Bartın ve Filyos civarındaki sahillerde bulunan, dünyada nesli tükenmekte olan veya tehlikeye yakın olarak listelenen nadir türleri barındırması bakımından önemli bir tür zenginliğine sahiptir. Bu sebeple koruma altına alınan Kum zambağı, Kilyos Düğmesi, Su samuru, Tosbağa ve Benekli su kaplumbağası sahillerimizdeki tahribat, kirlilik ve Filyos Vadisi Projesi'nin yapıldığı alanın bu zenginliğe oldukça olumsuz bir şekilde etki etme riski vardır.

KUM ZAMBAĞI

Kum zambağı nergisgiller familyasından soğanlı ve kıyı kumullarında yetişen bir bitki türüdür. Çok yılıktır, görüldüğü gibi şerit şeklinde uzun yaprakları vardır. Yaklaşık 45 santim uzunluğunda ve beyaz çiçekleri olan güzel bir bitkidir. Bu bitki türü Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar kapsamında Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından koruma altına alınmıştır. Zonguldak ilimizin Filyos sahilinde nadiren yetiştiği görülmektedir. Gelin görün ki nadir olarak rastladığımız Kum Zambağı'nın kalan son örnekleri de kirlilik, plansız yapılaşma ve özellikle sahillerdeki hastane atıkları, çöp yığınları diğer taraftan Filyos Vadisi Projesi kapsamında bölgede bulunan inşaat molozları yüzünden bitki örtüsü tehlikede. Kumsalımızda yetişen ve nesli tükenmekte olan bu bitki yaz aylarında bölgeye gelen vatandaşların görüntüsü ve kokusu ile dikkatini çekiyor. Ancak bu ilgi zaman zaman tehlikeye dönüşüyor. Bitkinin koruma altında olduğunu bilmeyen vatandaşlar zambakları koparıyor hatta başka yerde yetiştirmek amacıyla kökünden söküyor. Dolayısı ile zambakların bölgede yaygınlaşması zarar görüyor. Dünya Doğa Koruma Birliği'nce koruma altına alınan kum zambağını koparmanın cezası ise 80 bin TL. Kum zambağını koparıp zarar veren kişilerin güvenlik güçlerine bildirilmesi gerekiyor. (Hazırlayanlar: Kaan Tunç, Yağmur Gümüştaş, Ceyda Altunbay, Alper Kara, Emre Demirci, Furkan Ören, Abdulselim Taşdemir)