Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı ve Kadın Kolları MYK Üyesi Merve Kır, bugün Çaycuma'da eşi tarafından öldürülen Şahizer Ayçelebi ile ilgili açıklamada bulundu.

Kadın cinayetlerini önlemek için yasaların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Merve Kır "2021 yılında 193'ü şüpheli ölüm olmak üzere en az 468 kız kardeşimiz katledildi" dedi.

Merve Kır'ın açıklaması şöyle:
"Bugün güne "Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Ahmet Ayçelebi, uyuyan karısı Şahizer Ayçelebi'nin kafasın çekiçle vurarak öldürdü" haberleriyle başladık ne yazık ki.

Türkiye'de kadına şiddet, tabi sadece fiziksel değil ekonomik ve psikolojik şiddette dahil, kadın cinayetleri olanca hızıyla devam ediyor. Özellikle AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tek imza ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekildikten sonra, kadına uygulanan şiddetin ve kadın ölümlerinin arttığı yayınlanan istatistiklerden de görülüyor.
2021 yılında 193'ü şüpheli ölüm olmak üzere en az 468 kız kardeşimiz katledildi.
Yani bu demek oluyor ki; her gün en az 1-2 kadın cinayeti işlemiyor. Ve en sonuncusunda bugün Zonguldak'ta işlendi.

Kadınlar evlerinde, sokakta, otobüste her yerde şiddete uğruyor. Her gün bir başka kadının cinayete kurban gittiği haberini alıyoruz.

Ve maalesef şiddeti uygulayan fail, yaptığı şiddetle ilgili ceza almadığı müddetçe kadın cinayetleri artacaktır. Bu vahşetin artık son bulması için de İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 sayılı yasanın eksiksiz uygulanması gerekiyor. Ancak bu sadece faillerin en ağır cezayı almasıyla da son bulacak bir durum da değildir. Ağır cezanın yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri de verilmelidir. Nasıl tarif ederseniz edin, bu konudaki anlayışın, yaklaşımın, kültürün değişmesi için samimi çalışmalar yapmak gerekir. Ancak mevcut iktidarın bu konuda bir şey yapmadığı ortadadır. Konu sıradan açıklamalarla geçiştirilemeyecek kadar önemli ve ciddidir.

Kadınlar olarak mücadelemiz; bizlerin anne ve kız kardeş olduğumuzu beyinlerine kazıyıncaya, erkek egemen toplumu değiştirinceye, kadına şiddet ve kadın cinayetleri bitinceye kadar sürecek.
Çünkü ailede ve toplumda eşit, özgür ve çağdaş yaşamak istiyoruz

Eminim; kadının fendi sandıkta bu zihniyeti yenecektir."