Türkiye, 19 yaşındaki Fenerbahçeli taraftar Burak Yıldırım&[#]8217;ın, henüz 20 yaşındaki Galatasaraylı taraftar Yusuf Ortak tarafından öldürülmesinin ardından futbolda şiddeti konuşuyor.

Ve hepimiz, bunlar sanki ilk defa oluyormuşçasına şoklardayız.

Günaydın!

Ne tesadüf ki, olayın yankıları devam ederken, Pusula&[#]8217;nın spor manşetinde başka bir Burak Yıldırım&[#]8217;ın başarı haberi vardı.

Şöyle diyordu haberin spotunda:

&[#]8220;Bölgesel Amatör Lig&[#]8217;de sezonun en golcü isimleri açıklandı.

Tüm gruplarda 28 golle Bodrum Belediyespor&[#]8217;dan Nedir Burak Yıldırım&[#]8217;ın krallık tacını taktığı ligde, Kozlu Belediyespor&[#]8217;dan Fatih Arslan 19 golle 9&[#]8217;uncu sırada, 14 golle Güven ise 31&[#]8217;inci sırada yer aldı.&[#]8221;

[*] [*] [*] [*]

Kamera kayıtlarının incelenmesi sonucunda katil zanlısının 20 yaşındaki Yusuf Ortak olduğunu belirleyen polis, Ortak&[#]8217;ın memleketine gitmek için otobüse bindiğini tespit etti.

Yusuf Ortak, Kırşehir&[#]8217;de bir dinlenme tesisinde yakalandı.

Zanlı suçunu itiraf etti.

Dün çıkarıldığı mahkeme de ise tutuklandı.

Ne oldu yani şimdi, iş bitti mi?

Sorun çözüldü mü?

[*] [*] [*] [*]

Ve başka bir haber:

&[#]8220;Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde birbirlerini boğazlayan Volkan ve Sabri&[#]8217;nin Milli Takım kariyerleri bitti. Yıldırım Demirören ile Abdullah Avcı, iki isim için &[#]8216;Milli veto&[#]8217; kararı aldı.

Kamuoyunun da büyük tepkisini çeken bu futbolcular ile ilgili olarak Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı ile bir görüşme yaptı. Bu görüşmede Demirören&[#]8217;in, &[#]8216;Son derece üzgünüm. Milli takım forması giyecek kişilerin herkese örnek olması gerekir. Her iki futbolcunun da milli takıma alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Ama yetkili ve sorumlu sizsiniz. Kararı da siz verin&[#]8217; dediği öğrenildi.&[#]8221;

Bitti mi?

Ne oldu, çözüldü mü tüm sorun?

Sporda şiddet sona mı erecek şimdi?

[*] [*] [*] [*]

&[#]8220;Sporda şiddet&[#]8221; deyince, Zonguldak&[#]8217;ta yıllardan beri yaşananlar gözümüzün önüne geldi.

Zonguldak, bu konuda oldukça sabıkalı bir kent&[#]8230;

Daha üç hafta önce, Spor Toto 3&[#]8217;üncü Lig&[#]8217;e çıkma şansını kendi saha ve 15 bin seyircisi önünde uzatma dakikalarında Ankara Adliyespor&[#]8217;a kaptıran Zonguldak Kömürspor&[#]8217;un son maçında yaşanan şiddet olaylarını hatırladık.

Çok eskiden beri, kulüp başkanlarının, futbolcuların, seyircilerin yarattığı ve yaşattığı; valilerin, emniyet müdürlerinin, siyasilerin ve biz gazetecilerin alet olduğu, ortak olduğu veya sessiz kaldığı şiddet olaylarını hatırladık.

Okul maçlarında öğretmenlerin yanında öğrenciler tarafından edilen tezahüratları ve küfürleri, atılan bozuk paraları ve kol-bacak hareketlerini hatırladık.

Hepimizin bir parça kusurlu olduğunu hatırladık.

Korkarız ki, üç gün sonra yine unutacağız.

[*] [*] [*] [*]

Bu konuda paylaşmak istediklerimizi, yıllardır devam ettirdiği duruşu ve çizgisiyle beğenerek izlediğimiz değerli spor yorumcusu Göktuğ Sevinçli dile getirmiş.

Şöyle diyor Sevinçli:

&[#]8220;Burak mezarda&[#]8230;

Genç bir fidan büyüyemeden soldu&[#]8230;

Katili kim?

Bana göre ne yaptığının farkında bile olmayan, yaptığını anlayınca, panik halinde kaçmaya çalışan başka bir kaybeden!

Peki, suçlu kim?

[*] [*] [*] [*]

Herkes haykırıyor!

Yöneticiler!

Basın!

Yorumcular!

Futbolcular! vs&[#]8230; vs&[#]8230;

Aristo mantığında haklısınız. Ama gözden kaçırdığınız bir nokta var. Bunlar nasıl bu hale geldi? İşte burada esas suçluyu gözden kaçırmayın. Devleti bugüne kadar yönetenler en büyük suçlular.

Onlar ki, oy uğruna İstanbul&[#]8217;un kapılarını ardına kadar açıp nüfusu beşe katlayanlar.

Onlar ki, İstanbul&[#]8217;a getirdikleri insanları gecekondulara tıkıp &[#]8216;yaşayın burada, biraz yemek, biraz iş, gerisi öbür dünyada&[#]8217; diye uyutanlar.

&[#]8216;Eğitim&[#]8217; diye okullara yollayıp üniversite sınavında sıfır çekecek kadar aciz gençler yetiştirenler.

Okullarda sporun &[#]8216;s&[#]8217;sini vermeyip onları sokaklara atanlar.

İstanbul&[#]8217;da yaşayıp, denizi görmeden ölenler olduğu, bir şehir efsanesidir. İstanbul&[#]8217;da öyle yerler gördüm ki, inanın gece veya yalnız başıma kesinlikle gitmem.

Size iddia ediyorum, katil zanlısı, hayatında hiç bir kitap okumamıştır. Hiç takım sporu yapmamıştır.

[*] [*] [*] [*]

Anadolu&[#]8217;nun ücra köşelerinden hiç bir sosyal hak sağlamadan getirilen ve bir köşede unutulan bu insanların tek kimliği; takımı, forması&[#]8230; Çünkü o forma çıkınca, maalesef geriye bir şey kalmıyor.

Yıllardır gençliğin kötüye gittiğini, spor, sanat gibi unsurların geri plana atıldığını, çocukların kişisel gelişiminin önemsenmediğini yazar dururum. Eğitim sistemi baştan aşağı değişmediği sürece, çocuklar erken yaşlarda spor, kitap ve sanatla yoğrulmadığı sürece, biz çok Buraklar, Yusuflar yazarız.

Şimdi size soruyorum:

Bu olayda suçlu kim?&[#]8221;

[*][*][*]

Mesajlar net.

Birkaç cümle eklemek gerekirse;

Burak Yıldırım&[#]8217;ın öldürülmesi, futbolcusuyla, medyasıyla, siyasetçisiyle sporda şiddeti körükleyen, alet olan veya sessiz kalan kim varsa hepimizin gündeminde olmalı.

O maça Zonguldak&[#]8217;tan da dostlarımız, arkadaşlarımız gitti.

Bu olay, onlardan birinin başına da gelebilirdi.

Bu kentte toplum önderi olmak için yola çıkmış; siyasette, yerel yönetimlerde, bürokraside, sporda bu kente karşı sorumlulukları olan herkesin bu konuda yapmaları gerekenler var.

Suçlu bizleriz!