Türk-İş Üyesi maden işçileri Bartın&8217;da dün yaptıkları gösteri ile Tekel işçilerine destek verdi. Ak Parti İl Binası önünde toplanan yaklaşık 100 işçi sloganlar eşliğinde hükümete tepki gösterdi. Türk-İş Bartın İl Temsilcisi ve Genel Maden İş Sendikası Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, &8220;Türk-İş Başkanlar Kurulu´nun 23 Aralık 2009 tarihinde almış olduğu karar gereğince; Tek Gıda-İş sendikasına üye tekel işçilerinin haklı eylemlerini desteklemek ve çalışanların sorunlarına karşı duyarsızlığını sürdüren hükümeti uyarmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz&8221; dedi.



Çalışan, çalışmayan, hepsi perişan


Arslan; yaptığı açıklamada; &8220;AKP hükümetinin tekel işçilerine ve İstanbul Belediyesi&8217;ndeki itfaiye işçilerine karşı duyarsızlığı sürüyor. Üreterek ülke ekonomisine katkıda bulunan devletin tüm fabrikaları, tersaneleri, limanları, tarlaları özelleştirmiş yandaşlarına peşkeş çekilmiştir. Eğitim ve sağlıkta olumsuz gelişmeler yaşanmıştır. Bu hükümet ilaç aldığımız eczaneleri dahi hedef almıştır. Ülkemizde gerçekleştirilen bu özelleştirme politikaları sayesinde işsizlik artmış, asgari ücretliler, emekliler, memura tüm çalışan halk kesimleri ve esnafımız perişan durumdadır. Biz çalışanların ve yoksul halkımızın geleceğine sahip çıktığımız için hükümet tüm çalışanlara ve sendikalara karşı olumsuz bakıyor&8221; diye konuştu.


Ocaklarımızı da kapatmak istemişlerdi


Arslan; &8220;Hükümet, tüm kamunun ve çalışanların haklarını yok sayıyor. Bu hükümet de önceki hükümetler gibi uluslararası patronların ve zengin şirketlerin isteklerini yaparak üretim ekonomimizi tahrip ediyor. Biz sendikalar ve diğer sivil toplum örgütleri olarak bu anlayışa karşı uzun zamandır mücadele veriyoruz. Bildiğiniz gibi, bundan tam 19 yıl önce maden ocaklarımız kapatılmak istendiğinde, bizler bölge halkı olarak ayağa kalktık. 36 gün Zonguldak şehir merkezinde ve Amasra´da yürüyüşler yaptık. Ama o dönemin hükümeti bizi dinlemedi ve 4 Ocak 1991 tarihinde 100 binden fazla insanla Ankara´ya yürüyüş başlattık. Kar-kış demeden eşlerimiz ve bizlere destek veren halkımızla, diğer sendikalar ve sivil toplum örgütleri desteği ile 4&8211;8 Ocak 1991 tarihleri arasında Ankara yollarındaydık. Büyük bir mücadele verdik&8221; şeklinde konuştu.


Ülke sanayisine katkıda bulunuyoruz


Tekel işçilerinin 25 günden bu yana eylem yaptıklarını hatırlatan Hakkı Arslan; &8220;İşimize, aşımıza, işyerimize sahip çıktık. Ocaklarımızı kapattırmadık. Şimdi üreterek ülke ekonomisine ve Bartın yöresi ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Ülke sanayisine katkıda bulunuyoruz. Bugün aynı mücadeleyi tekel isçileri veriyor. Bize destek veren tüm emekçiler ve demokrasi güçleri tekel işçisine destek veriyor. Çünkü onlar haklılar. Tekel işçilerinin, hükümetin her türlü baskısına rağmen başlattıkları iş, aş, ekmek vatana sahip çıkma uğrundaki eylemleri 25 gündür devam ediyor. 25 gündür kar-kış hastalık, yoksulluk rahat bir yatak demeden ailelerinden uzakta mücadelelerini sürdürüyorlar. Hükümet hala, dediğim dedik tavrından vazgeçmiyor. Biber gazıyla, copla, tazyikli suyla Ankara´nın kışı ayazında onları havuza ittiler. Türk-İş&8217;in bulunduğu Bayındır Sokağa hapsetti. Tekel işçisi neden 25 gündür eylem yapıyor? Neden kar, kış ortasında, sırtına attığı bir küçük çantasıyla Ankara sokaklarını mesken tuttu?&8221; ifadesini kullandı.


Tekeli yıllarca vergi şampiyonu yaptılar


Türk-İş Bartın İl Temsilcisi ve Genel Maden İş Sendikası Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: &8220;Cevabı çok açık. Tekel isçileri üreterek tekeli yıllarca vergi şampiyonu, gelir şampiyo­nu yaptılar. Bu kadar özverili çalışan tekel isçilerinin tüm direnişlerine rağmen tekeli bu hükümet özelleştirdi, yandaşlarına peşkeş çekti. Şimdi de kapatma kararı aldılar. Tekelde çalışan 12 bine yakın işçi için bulduğu, önerdiği tek çözüm 4/C oldu. 4/C kölelik düzenidir. Hükümet, bundan önce kapatılan işyerlerinin işçilerini tüm özlük haklarıyla başka işyerlerine naklettiği halde, tekel işçisine sadece 4/C kapısını gösterdi. Tekel işçisine dendi ki, fabrikalarınızı kapattığımız yetmiyor, gelirlerinizi de üçte bir seviyeye düşüreceğiz. Artık sosyal haklarınızı, sağlık ve sosyal güvenlik haklarınızı elinizden alıyoruz. Sendikanız da olmayacak denildi. Bu nedenlerden dolayı tekel işçisi direniyor. Çünkü tekel işçisi haklı.


Bugün Tekel işçileriyle yarın bizimle


Kölelik düzeni insan onuruna aykırı olduğu için haklı yasalar ve kurallar gereği haklı. Bu ülkenin yurttaşı olarak, emekçisi olarak adalet istediği için haklı savunmasız, örgütsüz bırakılmayı reddettiği için haklı. Önce işsiz bırakıp, sonra da boş oturmakla suçlandığı için haklı. Yıllarca harcadığı emeğe yapılan büyük nankörlüğü kabul etmediği için haklı. Tekel işçisi oturmak istemiyor, tekel işçisi çalışarak üretip haklarını korumak istiyor. Tekel işçisi kendi arasında yaptığı oylama ile eyleme devam kararı almıştır. Tekel işçisi kendisini köle yerine koyan 4/C uygulamasına razı değildir. Tekel işçileri, özlük hakları verilinceye kadar çoluk çocuğuyla birlikte Ankara´yı terk etmeme kararı almıştır. Tekel işçileriyle kavga eden, yarın bizimle hatta tüm emekçilerle kavga eder.


Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz


Bugün bir kez daha Türk-İş önderliğinde hükümeti uyarıyoruz. İşçilerle, emekçilerle kavga etmek, bizleri yok saymak ve tek taraflı kararlar almak hiçbir hükümete yarar sağlamamış­tır. Türkiye&8217;nin her zamankinden daha fazla barışa ihtiyacı vardır. Türkiye&8217;nin üretime ihtiyacı vardır. Üretmeyen Türkiye kalkınamaz. İşsizine iş bulamaz. Emeklisini, esnafını ve halkını mutlu edemez. Umarız hükümet, Habur sınırından içeriye girenlere gösterdiği şefkati, tekel işçilerine ve tüm çalışanlara gösterir. Uyarılarımız en kısa zamanda dikkate alır. Tekel işçilerine Bartın&8217;dan selam olsun. Onlar yalnız değiller. Onlar 25 gündür vatan bekçiliği yapıyorlar. Onlarının sorunları çözülünceye kadar eylemlerimiz devam edecektir. Hükümetin sesimizi duyması ve haklı taleplerimizi yerine getirmesi için eylemler Türkiye genelinde dalga dalga sürecektir.&8221;
Editör: Pusula Gazetesi