Hayvan Severler Derneği Başkanı ve Hayvan Hakları Federasyonu Bartın Temsilcisi Nevaz Küçükekşi, Bartın&8217;da son zamanlarda yine kedi ve köpeklerin zehirlenerek öldürüldüğünü belirterek, hayvanların yaşam haklarının yok edilmemesi gerektiğini söyledi. Çıkarılan kanunlara rağmen hayvanların öldürülmeye devam edildiğini ifade eden Küçük Ekşi, &8220;Çok sayıda havyana bakan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız hayvanlarının öldürüldüğünü söylüyor. Bu hayvanları istemeyenler yaşamalarına izin vermiyor. Bunların çok fazla cezası var&8221; dedi. Küçükekşi vatandaşları uyarırken, geçen yıl Bartın&8217;da köpeğini arabasının arkasına bağlayarak giden bir kişiye kesilen para cezasını hatırlattı.



Okullara kitapçıklar dağıtılacak


Küçükekşi &8220;Biz hayvanlara insanlara zarar vermeyecek şekilde yaşama hakkı vermeye çalışıyoruz. Ülkemizde bilindiği gibi Hayvan Hakları Federasyonu da kuruldu. Aynı zaman da ben bu federasyonun da Bartın temsilcisiyim. Federasyonun geçen ay içinde toplantısı oldu. Bu toplantıya ben de katıldım. Burada eğitimler verildi ve iletişim konularında bilgiler verildi. Hayvan haklarını kavga dövüş etmeden kanun yoluyla çözüyoruz. İlköğretim okulu 4. ve 5. sınıf öğrencilerine dağıtılmak üzere kitapçıklar da aldık. Bunları fotokopi yaptırarak bütün okullara dağıtacağız. Çocukları hayvanlarla yaşamaya alıştıracağız. Havyan sevgisi ile büyüyen bir çocuk kesinlikle insanlara zarar vermiyor. Bu test edilmiş bir şeydir&8221; dedi.



Aşıla, kısırlaştır ve yaşat programı


Uzun bir süredir dernek olarak yaptıkları çalışmaların meyvelerini yavaş yavaş almaya başladıklarını fakat imkansızlıklar nedeniyle tam olarak faaliyet gösteremediklerini belirten Küçükekşi, &8220;Fethiye Hayvan Dostları Derneği Başkanı bir bayan arkadaşımız var ve o arkadaşımız Türkiye&8217;de bu işi tam anlamıyla yapabildi. Aşıla, kısırlaştır ve yaşat diye bir program başlattı. Bunu Fethiye&8217;de uyguladı. Tabi bu arkadaşımıza Avrupa&8217;dan da çok destek geldi. Burada da bizim bir veteriner arkadaşımız var. Kendisi günde 20 hayvanı ameliyat yaparak kısırlaştırabiliyor&8221; diye konuştu.



Sokak hayvanları için çok ideal


Küçükekşi, &8220;Bu, sokak hayvanları için çok ideal bir şey. Şu anda barınağımız, yeni adıyla bakımevimiz de çok güzel ve temiz oldu. Belediyemiz sağ olsun burayla ilgileniyor. Zamanında belediyenin temizlik işçileri hayvanları çöplere dolduruyordu. Önceden hayvanlarda kullanılan ilaçlar öldürme ilacıydı ama uyuşturuluyor deniyordu. Biz belediyeyi ve bunları yapanları mahkemeye vermiştik. Tabi şimdi böyle bir durum yok. Belediyemiz bu konuyla ilgileniyor. Şehir merkezinde nispeten kısırlaştırma yapılıyor fakat köylerde kısırlaştırma diye bir şey yok. Tabi bu da yine merkeze yansıyor. Çünkü köyde bulunan hayvanların bir kısmı da merkeze bırakılıyor. Erkek dişi ne kadar köpek varsa kısırlaştırılması lazım&8221; şeklinde konuştu.


Cezaların artırılması gerekiyor


Nevaz Küçükekşi, &8220;Hayvanlarla ilgili çıkarılan yasa iyi ama yeterli değil. Çünkü hayvana eziyet ceza kapsamına girmiyor, kabahatler kanununa giriyor. Kişi bir miktar para cezası ile kurtuluyor. Tabi bunlara verilen ceza caydırıcı derecede değil. Hayvan Hakları Federasyonu da bunun için uğraşıyor. Hayvanlara tecavüz edenler bile var. Cezaların arttırılması gerekiyor. Şimdi bunlara mahkeme ceza veremiyor. Çevre Müdürlüğü ceza veriyor. O da caydırıcı olmuyor. Aslında bunların suç olarak kabul edilmesi gerekiyor. Çok şükür bizim Bartın&8217;da çok iyi çalışmalarımız oldu ama bunlara kurumların sahip çıkması gerekiyor. Zaten destek çıkılsaydı ilimizde böyle bir sorun kalmayacaktı ama olmadı. Bizim de gücümüz hepsine yetmedi. Önceki zamanlarda dernek olarak biz kampanya başlatmıştık. 25 TL&8217;ye köpekleri kısırlaştırıyorduk. Arkadaşlarımız da sağ olsunlar büyük çaba gösterdiler. Fakat birçok hayvanı yaşatamadık. Belediyemiz de sağ olsun bir sürü ilaç aldı. Yani henüz başarılı olamadık&8221; ifadesini kullandı.



Barınaklar bakımevi olarak düzenlendi


Küçükekşi, &8220;Barınakların bakım evi olarak düzenlenmesi iyi bir şey. Sonuçta hayvanların doğal ortamda yaşama hakları var. Barınaklarda hayvanları kafeslere tıkıyorlar. Orada dövüş edebiliyorlar, aç kalabiliyorlar. Sonuçta her barınakta itinalı olarak bunları takip eden olmuyor. İşte belediyeler bu barınaklara bir tane adam verirse veriyor. Bu görevlendirilen kişi de hayvanlara yemek verirse verir ama vermezse hayvanlar aç kalıyor. Çok kötü şartlarda olan barınaklar var ama çok şükür bizim barınağımız yererince hijyenik. Bazı belediyeler hayvan severler feveran ediyor diye barınaklara bile sokmuyor. Tabi bu geçici bakım evlerinde hayvan kafeste durmuyor. Buralarda ancak sokağa salamadığımız saldırgan, hasta ve hamile gibi hayvanlar devamlı olarak durabilir. Bu hayvanları sokağa bırakmaktansa keşke hepsini sahiplendirebilsek&8221; diye konuştu.



Kanundan haberi olanların sayısı az


İl merkezinde belediye ile yaptıkları çalışmalardan sonuç aldıklarını fakat ilçe ve belde belediyelerinin konuya sıcak bakmadığını belirten Küçükekşi, &8220;Bartın kent merkezinde hayvan hakları konusunda epey ilerleme kaydettik fakat diğer belediyeler henüz bu gibi çalışmalara sıcak bakmıyor. Özellikle Amasra Belediyesi çok fazla hayvan öldürüyor. Tabi biz böyle olunca mahkemeye başvurduk. Amasra&8217;da bizim küpeletip topladığımız hayvanları öldürüp öldürüp attılar. Gerekçe olarak Zabıta Yönetmeliğinde bunların öldürülmesinin yer aldığını söylüyorlar. Onlara kanunların nasıl olduğunu gösterdim, yönetmelikleri verdim. Ben bu işi bırakmamaya çalışıyorum. Çünkü bu çalışmaları bırakırsam bütün emeklerimiz boşa gidecek. Şu anda yapacak kimse yok. Benim sağlığım el verdiği sürece ilimizde bu işi oturtabilirsek ne mutlu bana. Allah&8217;tan kanun çıktı ama bundan ne bir kimsenin haberi var, ne de bir altyapı var.&8221; ifadelerine yer verdi.


Taahhütlerini yerine getirsinler


Dernek Başkanı Nevaz Küçükekşi şöyle devam etti : &8220;Ben 29 Mart 2009&8217;da yapılan belediye seçimleri öncesi bütün Belediye Başkan adaylarına seçildikleri takdirde geçici bakım evi yapılması, hayvanların kısırlaştırılması ve tedavileri konusunda taahhütname imzalattım. Ulaşıp da imzasını aldığım adaylardan çoğu bugün başkanlık koltuğunda oturuyor. Ama gel gelelim verdikleri taahhütleri uygulatamıyoruz. Diğer belediyelerin de geçici bakım evi yapmaları kanun gereği zorunludur. Henüz bunu başaramadık. Bir de köylerde ve beldelerde kısırlaştırma yapamıyoruz. Yani kanun uygulanamıyor. Köpeklerin birçoğu kayıt altına alındı ama kısırlaştırma yapmadıktan sonra bunun hiç bir faydası olmayacak. Bütün çabamız kayıt altına alınan hayvanların da kısırlaştırılması, hayvanların yaşatılması ve doğumların kontrollü olması. Eğer hayvan sahibi köpeğini çoğaltmak istiyorsa bunun yavrularını üstlenmesi lazım. Kesinlikle sokağa bırakmaması gerekiyor. Eğer hayvan sahipleri bu şekilde yaparken yakalanırsa cezası var ve ayrıca araçla yaparsa bunu aracın plakasından doğru tespit edilerek yine ceza kesilebiliyor. Biz çalışmalarımız da devamlı olarak broşür de dağıtıyoruz.


Sorunu çözmek yetkililerin işi

Bu hayvanlara bakanlar çok zorlanıyorlar. Çünkü toplumun büyük baskısı var. Bu insanlar bu kadar baskının altında olmalarına rağmen yine hayvanlarına bakmaya uğraşıyorlar. Bunları devamlı olarak şikâyet edenler gündemde. Bu baskı altında hayvan bakanlara biz dernek olarak destek çıkalım istedik. Yanlarında olduğumuzu görmelerini istedik ve &8220;Sevgi ve merhamet örneği olarak, dili ağzı söylemeyen hayvanlara karşılık beklemeden sahip çıktığınız ve onların yaşam haklarına saygı gösterdiğiniz için teşekkürlerimizi sunarız&8221; diye teşekkür belgesi hazırladık ve bu belgeleri kendilerine verdik. Kesinlikle hayvanları suçlamamak lazım. Sonuçta hayvan kendisi doğmak istemiyor, hasta olmak istemiyor. Onlar bize Allah&8217;ın emanetidir. Gelişmiş ülkelerde böyle bir olay yok. Bu sorunu çözmek yetkililerin işidir&8221;
Editör: Pusula Gazetesi