Zonguldak´ta, yaşadıkları halde anıta şehit olarak adları yazılanlar ile yıpranan levhaların söküldüğü Maden Şehitleri Anıt Parkı´nda, aralarında Çinlilerin de bulunduğu 3 bin 986 madencinin adı, hazırlanan yeni levhalara yazıldı.
Alınan bilgiye göre, 2003 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan ve 1875-2003 yıllarında Zonguldak´ta taş kömürü üretimi sırasında hayatını kaybeden madencilerin isimleri ölüm tarihlerine göre yazılan anıttaki bazı bilgi yanlışlıklarının düzeltilmesi ve yıpranan levhaların yenilenmesi çalışmaları tamamlandı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğünde havza tarihinin en büyük ikinci kazası olan 1983 grizu faciasında yaşamını yitiren 103 madencinin yerine yaralı bazı madencilerin isimlerinin de şehitler anıtına yazılması gibi yanlışlıkların bulunduğu anıtta, bu isimlerle yıpranan diğer levhalar sökülerek yenilendi.
Denize yakın olması nedeniyle nem ve tuzlu su etkisine maruz kalarak yıpranan levhaların kötü görüntü oluştuğu anıtta, TTK ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) işbirliğiyle 40 bin lira harcanarak özel PVC levhalara, 1875´ten 2009´a kadar olanlar da dahil edilerek şehit madencilerin adı yazıldı.
Bölgeye çalışmak için gelerek havzada şehit madencilerin kayıtlarının tutulmaya başlandığı 1875´ten 1936´ya kadar Alman, Rus, İtalyan, Rum ve Ermeni oldukları tahmin edilen 9 yabancı işçi, mühendis ve teknisyen ile 2004´te Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında ölen 5 Çinli işçinin adları da şehit madenciler arasında yer aldı.
Yeni levhaların hava şartlarının düzelmesinin ardından özel yapıştırıcılarla 3 günde anıta yerleştirileceği bildirildi.

-İSİMLER GÜNCELLENDİ-

GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, yaptığı açıklamada, pirinç alışımlı levhaların anıtın karşısında deniz bulunması nedeniyle tuzlu su, rutubet ve güneş ışığının etkisiyle zarar gördüğünü, kötü görüntünün düzeltilmesi için çalışma başlatıldığını söyledi.
Anıtta daha önce 2003´e kadar şehit madencilerin isimlerinin bulunduğunu, yeni levhaların 2009´u da kapsadığını anlatan Muslu, şöyle konuştu:
´´Kurum yetkilileri yeniden araştırma yaparak, yaşadığı halde maden şehidi olarak isimleri yazılan kişilere yönelik levhaları düzeltti. Çalışmayla anıttaki isimler güncellendi. Son maden şehitlerinin de isimleri anıta eklenerek yaşatılacak. Anıtın zarar gören ışıklandırma işlerinin yanı sıra ihtiyaç duyulan düzenlemelerle çalışma yaklaşık 40 bin liraya mal oldu.´´
Editör: Pusula Gazetesi