Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı ve Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, 2010 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumuna alımı, Zonguldak Limanının kapatılması, Tersane bölgelerinde yaşanan işçi çıkarma olayları, emekli maaşları ve Zonguldak´ın göç alan bir şehre dönüşmesi gibi konularda Pusula´ya değerlendirmede bulundu.
2010 yılında TTK´ya işçi alımı konusunda girişimleri olduğunu ifade eden Köksal Toptan, açıklamasında; "Türkiye Taşkömürü Kurumunda en son aldığımız işçilerden bu yana yaklaşık 900 kişi emekli oldu. Onların yerine yeniden işçi alımı konusunda girişimlerimiz var. Bir sayı veremiyorum ama Türkiye Taşkömürleri kurumuna işçi alınması gerekmektedir.
Türkiye Taşkömürleri Kurumu devletin gözde bir kurumudur. Başka bir örneği olmayan bir kurumudur. Sadece kömür üretmiyor taşkömürü üretiyor ve başka bir yerde de taşkömürü üretilmiyor.
O nedenle Türkiye sanayisinin, özellikle Demir Çelik sanayisinin vazgeçilmez bir kuruluşudur.
O nedenledir ki yılda yaklaşık 400 trilyon zarar etmesine hükümet burayı rehabilite etmek suretiyle bir ekonomi içerisinde tutuyor ve onun içinde her şeyi yapıyor.
Biz Zonguldak´ın bütün sorunlarını takip ediyoruz ve elimizden gelen her şeyi de yapıyoruz.
Filyos´ta da 2010 yılı içerisinde zannediyorum harita çalışmaları bitmiş olacaktır. Onun dışında sedde çalışmaları önemli bir noktaya gelecektir. Yer tahsislerine de başlanabilir diye düşünüyorum" dedi.

´Liman kapatılmaz, büyütülür´
Zonguldak Limanı&[#]8217;nın kapatılacağı yönündeki sözlere de açıklık getiren Toptan; "Zonguldak Limanı´nın kapatılması söz konusu değildir. Zonguldak Limanı´nın büyütülmesi projesi vardır. Balkayası ile Fener burnu arasındaki alanın doldurularak daha büyük bir liman yapılmasına yönelik proje var. 2004 yılında biz bunun projesini yaptırmıştık. O zaman yaklaşık maliyeti de 75-80 milyon dolardı.
Buranın yap işler formülüyle de yapılmasının mümkün olduğu konuşulmuştu. Fakat orada bir mülkiyet sorunu var. Yer Türkiye Taşkömürü Kurumunun o nedenle bütün tarafların mutabık kalacağı bir formül bulmak lazım. Ama önce ekonomik krizi aşmak lazım. Bilindiği gibi şu anda birkaç liman yapılıyor. Eren Holding Limanı yapıyor. Filyos Vadisi´nin önemli yerlerinden biri olan Filyos Limanı yapılıyor. Gerçekten de büyük bir liman olacak.
O nedenle Zonguldak Limanı&[#]8217;nı korumamız lazım mı değil mi bunu tartışmamız lazım. Bunu Zonguldaklıların tartışması lazım" şeklinde konuştu.

´Denizcilik sektöründe çok önemli sıkıntı var´
Ereğli Tersaneler Bölgesi&[#]8217;nde çalışan işçilerin işten çıkarılmalarıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Toptan: "Tersanelerde en son işçi çıkarmalar Ereğli´de oldu. Yaklaşık bir sene önce Türkiye´deki bütün tersanelerde işçi çıkarıldı. Hatta bazı tersaneler kapandı.
Zonguldak´taki tersane sahibi arkadaşlarımız bana göre fedakarlık yapmak suretiyle olabildiğince dayandılar. Ama göründüğü gibi bir noktaya kadar gelebiliyorlar. Şu anda orda bir sorun var. İşçi arkadaşlarımızın alacakları ile ilgili bir sorun var. Bunu biliyoruz ve ilgililerle de konuşuyoruz. Ama genelde Dünya´nın ve Türkiye´nin denizcilik sektöründe çok önemli sıkıntıları var. Her yerde sıkıntı var ama bu sektördeki daralma yüzde 98´leri buldu" dedi.

´Göç almıyoruz diyenler devletin rakamlarına baksın´
Zonguldak´ın diğer illere bakarak daha iyi durumda olduğunu ifade eden Köksal Toptan, göç veriyoruz diyen kişilerinde devletin istatistik rakamlarına bakmasını önerdi. Toptan: "Genelde baktığımız zaman Zonguldak yinede sigortalı işçi sayısı bakımından ve işçi sayısını sürekli arttıran illerin başında gelmektedir. Göç veren Zonguldak geçen 7-8 yılda göçü durdurmuş ve makul denilecek sayıda da bir artış göstermiştir. Emekli sayısında artış ve bu bana göre önemli bir problemdir. Zonguldak´ta yaklaşık 150 bin emekli var. Bunların büyük bir kısmı işçi emeklisi ve eski emeklidir. O nedenle ücretleri de çok düşüktür. Asgari maaşlarıyla bu arkadaşlarımız geçinmek zorunda kalıyorlar. Şimdi Hükümet bu konuda bir çalışma yapıyor. Ümit ediyorum ki çok uzun olmayan bir vadede durumları düzeltecek bir takım önlemler alınacak.
Göç konusunda da devletin remi rakamlarına açıp bakılır. 610 bin olan Zonguldak nüfusu 615 bine çıkmıştır. Bu söylemem siyasi değil devletin rakamlarıdır. Bu rakamlara isteyen bakar ve kimin doğru söylediği ortaya çıkar. Aynı şekilde sigortalı işçi sayılarına da bakar ve gerçek neyse ortaya çıkar" şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi