Ereğli´deki tersanelerde 3 bin kişinin işsiz kalmasının ardından sırada redevanslı sahalarda çalıştırılan maden işçileri var. Saha sahipleri artan üretim maliyetlerinin yanı sıra kömür fiyatlarında düşüş ve kaçak kömür üretimin bir türlü önlenememesi nedeniyle işçi çıkarmaya başladı. Kömür sahalarının görmezden gelindiğini belirten De-Ka Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Halit Demir, acı gerçeği paylaştı. Demir; "Kardemir Türkiye Taşkömürü Kurumu´ndan (TTK) 144 Dolar artı nakliye karşılığında kömür alırken, bizden çok daha ucuza istiyor. Şu şartlarda Erdemir, Kardemir ve Çates dışında kömür verebileceğimiz yer yok. Üretim maliyetinin altında kömür satmak zorunda kalıyoruz.
Vali Erdal Ata Bey ve siyasi erkan ile görüşerek sıkıntılarımızı dile getirdik. Yılbaşına kadar bir çözüm bulunmaması durumunda Erdemir´e olan taahhüdümüzü yerine getirebilmek için yıl sonuna kadar bu şekilde çalışıp, sonra kömür veremeyeceğiz.
Bu durumda işçilerin yarısını çıkarmak zorundayız. Bunlar kar etmek için aldığımız önlemler değil. Daha fazla zarar etmemek için aldığımız önlemler. TTK´nın yeni yönetiminden destek istiyoruz. Üretim maliyetlerimiz arttı. Yer altı üretim maliyeti, rödevans bedeli ve kömürün yıkanması hariç 60 dolar" şeklinde konuştu.


Eren Holding kaçak kömür alıyor
Demir, sahalarda kaçak kömür üretiminin devam ettiğini belirterek bunların da yaşadıkları krizde etkili olduğunu söyledi. Tedbirlerin yetersiz olduğunu belirten Demir; "Biz ton başına 16 Lira ödüyoruz. Kaçakçı böyle bir bedel ödemiyor.
Dolayısıyla çok daha ucuza mal ettiği için çevredeki çimento fabrikaları kaçakçıdan alıyor. Hatta Eren Holding´e de bugün kaçak kömür satılmaktadır. Toplam 19 sahada 11 firma çalışıyor. Taşeronlarla birlikte bugün 4 bin civarında kişi bu ocaklardan ekmek yiyor. De-Ka Şirketler Grubu&[#]8217;nda bin civarında çalışanımız var.
Bu şartlarda yılbaşından itibaren yaklaşık 500 işçimize teşekkür edip, göndermek zorundayız.
Başka bir firma ise bugün itibariyle 100 işçisinin işine son vermek zorunda kaldığını söyledi" dedi.


Tersanecilerin vekili var, bizim yok
Demir, Ereğli tersaneler bölgesinde yaşanan işten çıkarılmalar ve olaylar sırasında Ak Parti Milletvekili Fazlı Erdoğan´ın çalışanlarla yakından ilgilendiğini belirterek, sorunların yanında bir de yalnız kaldıklarını söyledi. Ak Parti Milletvekili Polat Türkmen´den aylardır devam eden görüşmelerine rağmen bekle-dikleri desteği bulamadıklarını belirten Demir; "Ereğli´nin tersanelerin sorunuyla ilgilenen bir Milletvekili var. Bizim o da yok" dedi.
Vali Erdal Ata ile geçtiğimiz hafta yapılan görüşmenin sonuçlarını beklediklerini belirten Demir; "Sorunumuzu paylaşıyoruz. Vergi, SSK primleri ve redevans bedelleri gibi giderlerimiz konusunda destek istiyoruz. Teşvikten yararlanamadık. Durum sanıldığından da ciddi. Kimse bunu bir tehdit olarak algılamasın. Sonuçta bu şartlarda buralarda çalışanların işsiz kalması kaçınılmaz" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi