Türk Hava Kurumu (THK) Başkanı Sabri Aktaş, 1999 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle kurban derisi toplama yetkisinin Türk Hava Kurumu&[#]8217;nda bulunduğunu hatırlatarak, vatandaşları uyardı. Aktaş, Türk Hava Kurumu ismiyle deri toplamaya çalışanlar bulunduğunu ve vatandaşların bu konuda dikkatli olmalarını istedi. Dün Şube binasında konu ile ilgili olarak basın açıklaması yapan Aktaş, &[#]8220;27 Kasımda Kurban Bayramını birlikte kutlayacağız. Bayramlar, toplumun dayanışma yardımlaşma ve beraberliğinin en yoğun yaşandığı birbirine kenetlendiği en önemli günlerdir. Türk Hava Kurumu 84 yıldır Türk Halkının yardımlarıyla faaliyetlerini sürdürmekte, yapılan yardımları en iyi şekilde değerlendirerek toplumun hizmetine sunmaktadır. Kurumumuza yapılan yardımların havacılık faaliyetlerinde kullanılması, gelişmesini, gençlerimize havacılık sevgisinin kazandırılmasın sağlamaktadır&[#]8221; dedi.


THK tek yetkili kurumdur


Vatandaşların yetkisi olmadan kurban derisi toplayan kurum ya da kişilerin emniyet birimlerine ya da Türk Hava Kurumu&[#]8217;na ihbar edilmesi gerektiğini ifade eden Aktaş; &[#]8220; Önümüzdeki Kurban Bayramında Kurban derilerinin toplanmasında 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu ve 27 Aralık 1999 tarih ve 23919 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan &[#]8220;Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmelik&[#]8221; hükümlerine göre tek yetkili Türk Hava Kurumudur. Kurumumuzun adını kullanarak deri toplamaya çalışan kişi ve kuruluşlara itibar edilmemesi, Türk Hava Kurumu dışında kişi, kuruluş, dernek ve vakıfların kurban derisi toplama yetkisinin bulunmadığı Bartın kamuoyu tarafından bilinmelidir. Her ne ad altında olursa olsun yetkisi olmayan kişi ve kuruluşlarca kurban derisi toplamaya çalışanları 155 Emniyet ve 156 Jandarma yetkililerine veya Türk Hava Kurumunun 227 12 47 nolu telefonlarına bildirmelerini rica ediyorum. Yetkisiz kişi ve kuruluşlarca toplanmaya çalışılan Kurban derilerine güvenlik birimlerince el konulup haklarında yasal işlem yapılacağını kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Türk Hava Kurumu Bartın Şubesi deri toplama faaliyetlerinde çalışan görevlileri ve görev araçlarından görev kimlik kartlarını istemeleri ve buna göre gönül rahatlığı ile yardımlarını yapmalıdırlar&[#]8221; diye konuştu.


Çalışmaları sıraladı


Yapılan yardımlar sayesinde yaptıkları çalışmaları sıralayan Aktaş; &[#]8220;Türk Hava Kurumu topladığı yardımların, yüzde 50&[#]8217;sini Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı&[#]8217;na, yüzde 4&[#]8217;ünü Kızılay&[#]8217;a, yüzde 3&[#]8217;ünü Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu&[#]8217;na, yüzde 3&[#]8217;ünü Diyanet İşleri Vakfı&[#]8217;na aktarmaktadır. Kuruma kalan yüzde 40&[#]8217;ınıda Havacılık faaliyetlerinde kullanmaktadır. Türk Hava Kurumu şimdiye kadar; 5 bin 500 Uçak Pilotu, 12 bin 500 Planör Pilotu, 75 bin Paraşütçü, 95 bin Model Uçakçı, Yamaç Paraşütçüsü, Yelken Kanat ve balon pilotu yetiştirmiştir. Ayrıca Türkiye genelinde 2,250 orman yangınına müdahale etmiş, her yıl 5 bin gencimize havacılığın her dalında ücretsiz kurslar vermektedir. Kurumumuz havadan hasta, yaralı ve organ nakli hizmetlerini 24 saat esasına göre yürütmektedir. Bu güne kadar 440 bin aileye THK Şubeleri aracılığı ile kurban etlerinden elde ettiği kavurmaları dağıtmıştır. Bu çalışmaların tümünü fitre-zekat ve kurban derilerinden elde ettiği gelirlerle yapmaktadır&[#]8221; şeklinde konuştu.


Desteğinizi bekliyoruz


Aktaş, THK&[#]8217;nin Bartın&[#]8217;daki faaliyetlerinin her geçen gün artacağını belirterek; &[#]8220;Türk Hava Kurumu Bartın Şubesi olarak halkımızın desteği ile gelirlerimizi her yıl artırarak ilimizdeki faaliyetlerimizi geliştirme gayreti içindeyiz. İlimizdeki THK Faaliyetleri, Bartın İlinin tanıtılması çalışmaları, 20 Öğretmenimiz Türk Hava Kurumu Türk Kuşu Tesislerinde eğiterek Rehber öğretmen Sertifikası almaları sağlandı, Bartın&[#]8217;ın havadan fotoğraflanması ve video çalışması, İlimizde 10 ayrı yerde Model Uçak Kursu açma çalışmaları başlatıldı, Yirminin üzerindeki okullarımızda Havacılık Kulüplerinin kurulması çalışması, Bartın Üniversitesine öğrencilerine yönelik &[#]8220;Yurt açma&[#]8221; çalışmaları başlatıldı. 16 yaş üzeri gençlerimize yaz tatilinde Paraşüt, planör, yamaç paraşütü, yelken kanat kurslarına alarak bu kurslardan ücretsiz faydalandırmak, Türk Hava Kurumu Bartın Sportif Havacılık Kulübünü kurarak gençlerimize yamaç paraşütü, motorlu yamaç paraşütü ve mikrolight sporları ile tanıştırmak. Bu faaliyetler aratarak ve çeşitlenerek sürecektir. Bartın Halkının Türk Hava Kurumu Bartın Şubesinin çalışmalarına Fitre-Zekat Kurban Derileriyle katkı ve destek vereceklerine yürekten inanıyoruz. Bu vesileyle THK Bartın Şubesi olarak halkımızın Kurban Bayramını en içten dileklerimizle kutlar hayırlara vesile olmasını dileriz&[#]8221; ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi