Vali Erdal Ata Mithatpaşa Tüneli ve İkinci Makas diye bilinen ve Roman vatandaşların bulunduğu yerleşim alanıyla ilgili Pusula´nın sorularını yanıtladı.
Zonguldak´ın önemli ulaşım ve yerleşim sorunlarının bulunduğunu belirten Ata, Mithatpaşa Tüneli´nin yapılması gerektiğini, Tünel ile birlikte buradaki kötü manzaranın da sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.
Vali Ata, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede; "İkinci Makas´taki çirkin görüntüyü kısa sürede ortadan kaldırmak mümkün değil. Her şeyden önce o bölgede yaşayan vatandaşların daha sağlıklı, uygun bir ortamda yaşamaları için toplu konut idaresinin sosyal konut yapması gerekir. Bununla ilgili de bizden yer talepleri oldu. Belediye ve defterdarlığın yaptığı çalışma sonucu birkaç tane alternatif yer Toplu Konut İdaresi&[#]8217;ne bildirildi. 45´er metrekarelik sosyal konutlar yapılacak. Konutların maliyetleri de çok ucuz. Bunlar yapıldıktan sonra belki oradaki birkaç konut kaldırılıp o görüntü kirliliğine sebep olan şeyler oradan taşınabilir. Diğer taraftan da tünelin yapılması lazım. Hem Ankara istikametinden hem de Kilimli istikametine gidecek olan ve sürekli yazılıp çizilen Mithatpaşa Tüneli´nin yapılması lazım. Belki o yapılınca da orada bir takım şeyler ister istemez kamulaştırılarak kaldırılmak zorunda kalınacak. Hiç değilse kısmen de olsa ıslah edilmiş olacak. Tünellerde şuanda karayolları etüt programında. Muhtemelen bu sene yada önümüzdeki yıl ortalarına kadar bitirebilirse etütleri ve projeleri yapılıp hazırlanacak. Ondan sonrada yatırım programına alınıp ihalesi yapılacak" dedi.
Yerleşim yerini taşımak gerekiyor
Mithatpaşa Tünel inşaatının başlaması durumunda yeni sorunların ortaya çıkacağını belirten Vali Ata, buradaki çalışmanın zaman alabileceğini söyledi. Ata değerlendirmesinde şöyle konuştu; "Tünellerle ilgili bir çalışma yapıldığı için dolayısıyla ister istemez ona bağlı olarak İkinci Makas mevkiinde de çalışma yapılmış olacak. Çünkü Mithatpaşa Tüneli köprünün karşısından geçecek. O zamanda bir takım yerler kamulaştırılacak. Evler boşaltılacak. Belki o sayede kısmen de olsa bir düzenleme yapılabilir. Asıl önemlisi Toplu Konut İdaresi tarafından burada sosyal amaçlı birkaç bin tane konut yapılırsa Ankara girişindeki gecekonduların, gelişi güzel yapılmış binaların, barakaların tamamı temizlenebilir. Oda kısa sürede olacak bir olay değil. Ama takip ediyoruz. Yalnız kolay bir şey olmadığını herkesin bilmesinde fayda var. Çünkü Zonguldak her şeyden önce arazi konusunda sorunlu bir il. Bir okul, sağlık ocağı, hastane yaptıracak uygun alanlar bulamıyoruz. Toplu Konut İdaresi&[#]8217;ne uygun bir yer gösterebilirsek konut yapacaklar. Ama onların istediği şartlarda, vasıflarda alan bulmakta çok zor. Yani her zaman dediğim gibi düz alanlarımız Çaycuma, Devrek ve Filyos Vadisi´nin olduğu bölgeler. Yerleşim için en uygun en müsait alanlar.
Şehri taşıyalım desek mümkün değil. Gönlümüzden geçiyor ama buradaki o kadar insanı taşımak mümkün değil. Birçok kentin civarlarında uydu kentler kuruluyor. Ankara´da zamanında Batıkent o haliyle kuruldu ve sonra merkezle birleşti."
Editör: Pusula Gazetesi