Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından Düzceli sanayicilere AR-GE ve Tasarım Merkezleri tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Düzenlenen toplantıya Vali Zülkif Dağlı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Çakır, Meclis Başkanı Ertan Taşlı, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Şule Ciritçioğlu ve sanayiciler katıldı.
Vali Zülkif Dağlı yapılan bilgilendirme toplantısındaki konuşmasında, toplantının Düzce için önemine vurgu yaparak; "Dünya'da AR-GE için ayrılan payların ne kadar yüksek olduğunu düşünürsek bizdeki durumun da ne derece düşük olduğunu görmüş oluruz. 2002 yılında milli gelirimizin yüzde yarımı ARGE merkezleri ve harcamaları için ayrılırken şimdi 15 yıl sonra yüzde birindeyiz. Bu baktığımız zaman eskiye göre iyi bir oran ama Japonya, Amerika, Kore gibi baktığımızda bu rakamın ne kadar düşük olduğunu ortadadır. Burada bize düşen çok görev var" dedi.
Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar, Ar-Ge Reform Paketi ile birlikte ortaya çıkan fırsatlardan biri olan Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.
"AR-GE ve tasarım merkezleri düzenlemesi kanunumuzda gerçekleştirilen yeni uygulamalar ile birlikte ciddi avantajları firmalarımız için fırsatları da beraberinde getirdi" diyerek sunumuna başlayan Ar, şöyle devam etti: "Siyasi iradenin de katkılarıyla Mart 2016'da bizim Ar-Ge Reform Paketi olarak ifade ettiğimiz 6676 Sayılı Kanun yasalaştı ve bunun akabinde bildiğiniz gibi kanun maddelerinin uygulamasında ikinci mevzuat dediğimiz yönetmelikler ve usul esaslar da var. Ağustos 2016'da da Ar-Ge Reform Paketi'ne ilişkin yönetmelikler Bakanlar Kurulu kararları düzenlenerek ikinci mevzuatta tamamlanmış oldu. Ancak tüm bu düzenlemeler tabii ki sanayicilerimiz ve özel sektörümüzü daha rekabetçi bir yapıya kavuşması için. Ama bu düzenlemelerin sanayicilerimize anlatılması ve onların bu düzenlemelerden net bir şekilde haberdar olması adına illerde etkinlikler gerçekleştirmeye başladık. Bugün buraya 15. ilde 20'nin üzerindeki etkinliklerimizden bir tanesini gerçekleştiriyoruz. Düzce bizim için biraz daha farklı. Sayın Bakanımızın himayelerinde gerçekleştirdiğimiz bu toplantıyı hayırlı bir şekilde sonlandırmaya gayret edeceğiz. Bu toplantının amacı bu toplantıdan çıktıktan sonra 3 temel soruyu cevaplamanızı yada 3 temel soru hakkında bilgileri edinmiş olmanızı temenni ediyoruz. Birincisi Ar-Ge ve tasarım merkezi nedir? Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde sağlanan indirim ve istisnalar nelerdir? Hangi avantajları olur? ve son soru olarak da Ar-Ge veya tasarım merkezi olmak için ne yapmak gerekir? Nasıl bir süreç izlemek gerekir? İşte bu 3 sorunun cevabını sunumda sizlere arz etmeye gayret göstereceğiz" ifadelerini kullandı.
Sunum sonrasında Doç. Dr. İlker Murat Ar katılımcılardan gelen soruları tek tek yanıtladı.
Toplantı sonrasında ise yine Düzce TSO binasında daha önceden randevu alan firmalar ile Sanayi Bakanlığı uzmanları bire bir toplantılar gerçekleştirdiler.
Editör: Pusula Gazetesi