İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olarak görev yaparken İçişleri Bakanlığı'nın kararnamesiyle Zonguldak'a Emniyet Müdürlüğü'ne atanan A. Metin Turanlı kimdir?

Geçtiğimiz yıl İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne Terörle Mücadele’den Sorumlu Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın getirilmesinin ardından boşalan göreve İstihbarat Şube’den Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Metin Turanlı getirilmişti. Turanlı, hem İstihbarat hem de Terörle Mücadele Şubesi’nin yanı sıra Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü ve Tanık Koruma Şubesi’nden de sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı olmuştu.

Geçmişte FETÖ mağduru olan Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak’ın Adana Emniyet Müdürlüğü görevine atanmasının ardından yerine gelen Ahmet Metin Turanlı’nın da FETÖ mağdurları arasında olduğu öğrenildi. Terörle mücadele ve istihbarat konusunda uzman bir isim olan Turanlı 17- 25 Aralık operasyonları öncesinde FET֒nün hedefinde olan isimlerden.

FET֒nün hedefinde olan isimlerden biri olduğu öğrenilen Turanlı’nın dinlenerek düzenlenen sahte belgelerle görevden uzaklaştırmak istedikleri ortaya çıkmıştı.

Nisan 2015 tarihli haberde şu bilgiler yer alıyor.

İddiaya göre 17 Aralık darbe girişimine zemin hazırlayan paralel yapıya hizmet eden polisler, operasyondan önce İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün kilit isimlerini takibe alıp dinledi. Paralel Yapı, böylece kendisine muhalif polislerin, 17 Aralık darbe planından haberdar olup olmadıklarını denetledi. Paralel olmayan istihbarat personelini teknik takip yoluyla kontrol etmek için, muhbirlere yapılan ödemelerin zimmete geçirildiği bahanesi üzerinden bir soruşturma uydurularak dinlemeler bu soruşturma üzerinden gerçekleştirildi. Soruşturma kapsamında mahkemeden ortam dinleme ve sesli görüntülü kayıt kararları bile çıkarıldı. Bu soruşturma, 17-25 Aralık ardından Paralel Örgüt'e yakın olmayan savcılar tarafından yürütülünce yapılan incelemede, gerek tapelerde gerekse de sesli görüntülü takip verilerinde hiçbir suç unsuru bulunmadığı belirlendi ve kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Edinilen bilgilere göre Paralel Yapı, istihbarat şubenin yaptığı yardımcı istihbarat elemanı ödemeleri üzerinden soruşturma yürütmek için A.K. adlı istihbarat komiserinin ihbar mektubunu kullandı. Bu komiserin istihbarat şubeye ait bazı evrakları izinsiz olarak şube dışına çıkardığı tespit edildi. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararda, zimmet iddiasının asılsız olduğu, tapelerde suç unsuru olmadığı, fiziki takip ve ortam dinleme tutanaklarında suç unsuruna rastlanmadığı kaydedildi. Ödeme yapılan yardımcı istihbarat elemanları da aldıkları ödemelerde sıkıntı olmadığına dair tanıklık yaptı. Buna göre Ahmet Metin Turanlı, Ahmet Arıbaş, Harun Özkaya, Hakan Bizkevelci, Hafife İsmailoğlu, Sezgin Abalı, Erdal Aydınlık ve Ömer Faruk Ataş suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve zimmetle suçlanmalarının yersiz olduğu sonucuna varıldı. Bilindiği gibi dinlenen isimler arasında yer alan İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş'ın tutuklanmasına ramak kalmıştı. 17 Aralık Savcısı Celal Kara, Arıbaş'ı ifadeye çağırmış fakat İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok engel olmuştu.

ORGANİZE ŞUBE, İSTİHBARAT'I DİNLEDİ

Asılsız zimmet soruşturmasıyla ilgili takipsizlik kararı ardından soruşturmayı yürüten polislere yönelik karşı soruşturma başlatıldı. Aralarında dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve Organize Suçlar Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın da bulunduğu 29 polis hakkında gözaltı ve yakalama kararı verildi. Uyduruk soruşturma sayesinde yapılan teknik takip faaliyetinin 17 Aralık operasyonunun hemen öncesinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görev yapan Paralel Yapı'ya yakın polisler tarafından yürütüldüğü belirlendi. Takip kararları, 23 Kasım ve 6 Aralık 2013'te, yani 17 Aralık operasyonundan yaklaşık bir ay önce alındı. Gerçek isimleriyle dinlenen polisler arasında dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Metin Turanlı, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş ile komiser ve polisler Ömer Faruk Ataş, Sezgin Abalı, Erdal Aydınlık ve Hakan Bizkevelci bulunuyor… Dönemin İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş'ın makam odasının bile ortam dinlemesi ile dinlendiği belirlendi.

Editör: Pusula Gazetesi