Ereğli´de, yüzyıllarca dokunarak giyim malzemesi olarak kullanılan ve keten üretimin yapılmaması nedeniyle unutulan elpek bezleri, ilçedeki girişimcilerin kurduğu atölyede, yeni tasarımlarla hayat buluyor. Gelişen tekstil teknolojisine inat el dokuması elpek bezlerinden yapılan masa örtüsü, şal ve perde gibi çok sayıda ürün ilgi görüyor. Alınan bilgiye göre, Anadolu´nun kültürel zenginlikleri arasında önemli yeri olan ve yöresel özellikler gösteren dokumacılığın yüzyıllardır yapıldığı ilçede, elpek bezine ilgi her geçen gün artıyor. Bir zamanlar Batı Karadeniz Bölgesi´nin tarım ürünü olan ketenin liflerinden yüzyıllardır üretilerek geldiği bildirilen elpek bezleri, antik çağlarda yelken bezi dokumalarıyla ünlenen Ereğli´nin en önemli el sanatları arasında yer alıyor. Zahmetli üretimi nedeniyle ketenden vazgeçilmeye başlanması üzerine 1940-1950´li yıllarda dokumacılığı yok denecek kadar azalan elpek bezi, dokumacılığın gelişmesi için iki girişimcinin 1997´de kurduğu atölyede önemli miktarda üretiliyor. Yörede yaşayan kadınların el emekleriyle dokudukları elpek bezleri, Türkiye´nin seçkin giyim firmalarına ham madde olarak satılmasının yanı sıra ilçedeki Nilgin Efes ve Ünal Çiftçi´nin atölyesinde de işlenerek 6 liradan 85 liraya kadar değişen fiyatlardan satılıyor. İlçe merkezinde sahil bandı üzerinde yer alan Elpek Evi´nde de sergilenerek satışa sunulan şal, atkı, bez ve perde gibi çok sayıda üren kent dışından da talep ediliyor.


Başkan&[#]8217;ın vazgeçilmez hediyesi


Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, elpek bezini, unutulmaya yüz tuttuğu bir ortamda yeniden antik bir esermiş gibi gün ışığına çıkarttıklarını söyledi. İlçenin çok eski bir tarihe sahip olduğunu, elpek bezinin de antik çağdan bugüne miras kalan önemli el sanatları arasında yer aldığını anlatan Posbıyık, şöyle dedi: ´´Antik çağ yazarları, Ereğli halkının günlük yaşamını anlatırken, ketenden dokunmuş, vücudun tamamını kapla-yan, bol ve bükümlü elbiseler giydiklerini ve bu durumun kenti şiirsel bir atmosfere büründürdüğünden bahsederler. Elpek bezi, yörede sanayi gelişip, dokumacılıktan ve buna paralel olarak keten tarımından vazgeçilinceye kadar önemini korumuştur. Türkiye´de gelişen tekstil teknolojisi ve ürünleri ile rekabet edemeyen elpek bezi, tarih sayfaları arasında kaybolmaya yüz tutmuştur. Ancak, belediye olarak girişimlerimiz ve çabamızla bu el sanatı ürününü kaybolmaktan kurtardık.´´

Posbıyık, ilçede 16 yıldır düzenledikleri Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında gelen tanınmış konuklara elpek bezinden yapılmış şallar hediye ettiklerini belirterek, ´´Ünlü kişilerin elpek bezinden yapılmış ürünlere hayranlığı tanıtım açısından yararlı oldu. Şu anda elpek bezi, aranan ürünler arasında yerini aldı. Ev hanımları da aile bütçelerine katkı sağlayabiliyorlar´´ dedi.
Editör: Pusula Gazetesi