Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü&[#]8217;nde çalışan maden işçileri İl Tütün Kontrol Kurulu üyeleri tarafından sigara yasağı ve zararları hakkında bilgilendirildi.
İşçilere, sürekli kömür ve taş tozu teneffüs ettikleri için genç yaşta pnömokonyoz meslek hastalığına yakalandıkları hatırlatılarak sigara ile bu riskin iki katına çıktığı anlatıldı. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki farklı gruba yönelik yapılan eğitim seminerinde Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Esin İlhan, çarpıcı örnekler verdi.
Armutçuk Müessese Müdür Yardımcısı Baki Ay ise 19 Temmuz tarihinden itibaren uygulamaya giren sigara yasağı ile ilgili maden işçilerine açıklayıcı bilgiler verdi.
İlhan ve Ay maden işçilerinin yer altında maruz kaldıkları yoğun kömür ve taş tozu nedeniyle erken yaşta pnomokonyoz olarak adlandırılan meslek hastalığına yakalandıklarını ve sigara içilmesi durumunda diğer insanlara göre iki kat daha fazla risk aldıklarını hatırlattılar. Maden işçileri ise yer altında sigara içmeden durduklarını belirterek sigarayı tamamen bırakma konusunda çaba gösterdiklerini söylediler.
Editör: Pusula Gazetesi