Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Kontenjan Milletvekili Aday Adayı Songül Malkoç, seçim sonuçlarını değerlendirerek, Pusula’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu. Malkoç, partisinin Zonguldak’ta aldığı oy oranının düşük olduğunu, CHP’yi başarılı bulmadığını söyledi. CHP listesindeki 5 aday arasında kadın aday olmamasını da eleştiren Malkoç, “Kadın aday olsaydı, oylar artardı” diye yorum yaptı.

Öznur Güneş: Zonguldak’taki seçim sonuçlarını nasıl buldunuz?

“ZONGULDAK’TA CHP’NİN ALDIĞI OYLARI BAŞARI OLARAK GÖRMÜYORUM”

Songül Malkoç: Kontenjan adayıydım, ama iddialı da değildim. Kontenjanda 2’nci sıraya yerleşeceğimi bir kadın olarak umut ediyordum, olmadı. Başarıya gelince, Zonguldak’ta CHP’nin aldığı oyları başarı olarak görmüyorum. Zonguldak’ta 3’ü almalıydık. Zonguldak’ın CHP’ye ihtiyacı vardı ve AKP’nin yaptığı hiçbir hizmet yoktu. 13 yıldır hizmet vermedi. Ondan önceki hükümetler de Zonguldak’ı ötelediler. Türkiye’nin ilk ili olmasına rağmen yatırım yapılmasını, AKP’nin bir bakanlık vermesini isterdim. TTK’nın birçok yerde üretiminin azalması, işçinin yeterli sayıda olmaması, bölge müdürlüklerinin hepsinin Zonguldak’tan gidişi ve artı 50 yıldır Filyos Projesi ile uğraşıyoruz. Her seçime girmeden önce Filyos Projesi konuşuluyor. AKP’nin artık burada vaadi kalmadı, ben AKP’yi 1, CHP’yi 3, MHP’ye de şans tanıyordum. MHP’de Zeki Çakan ve Yavuz Erkmen faktörü vardı. Zonguldak, işçi memleketi, 150 bin emeklimiz var. Bizim Genel Merkezin politikaları bu anlamda çok güzeldi. Genel Başkanımız, iki kere Zonguldak’a geldi. Bu politikaların 81 il içinde en çok Zonguldak’ta tutacağını düşündüm. Sadece Genel Merkezin politikalarıyla bile 3 alabilirdik. Bu anlamda adayların yetersiz olduğunu düşünüyorum.

Güneş: Ereğli ısrarla ikinci sırayı istemişti, kontenjan adayı Ünal Demirtaş seçildi, ancak Ereğli’de AK Parti birinci çıktı. Bununla ilgili ne söylersiniz?

“EREĞLİ’NİN BU ISRARINI ANLAMIŞ DEĞİLİM”

Malkoç: Ünal Demirtaş, benim arkadaşım, kardeşim. Bana rica etti, “Abla seninle Devrek’te çalışmak istiyorum” dedi. Son 3 aydır siyasete ara vermiştim, işlerim çok yoğun, ticaretimle uğraşıyorum. Ereğli’nin bu ısrarını anlamış değilim, Ereğli’de 8 bin Devrekli yaşıyor. Bir kadın olarak baktığın zaman, kadın adayın oyları yukarı doğru arttıracağını düşünüyordum. CHP’de ilk 5’te kadın olmaması bizi ve seçmenleri üzmüştür.

Güneş: Devrek’teki oy oranları ile ilgili görüşünüz nedir?

“BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE ALINAN OYUN ALTINDA KALDI”

Malkoç: AKP, Devrek’te oylarını düşürdü, Özcan Ulupınar kardeşim, 16 bin 500 civarında oy aldı. Devrek’te CHP de oylarını artıramadı. Geçen sene Belediye Başkanlığı seçiminde aldığımız oyun altında kaldık. Bunu üzülerek söylüyorum. Şehir merkezinde 600-700 düşüş var. “Songül Malkoç olmasın” diyen arkadaşlarımızın, tüm örgütün seferber olarak çalışmaları, Deniz kardeşimin ve Şerafettin Ağabey’in Devrek’te çok fazla destek vermesine rağmen, oy oranının düşüşü beni üzmüştür. Ben bu dönem Devrek’te olamadım, çalışmalara katılamayacağımı arkadaşlara söylemiştim.

Güneş: Deniz Yavuzyılmaz’ı manevi yönden çok desteklediniz, ama kazanamadı, ne söylemek istersiniz?

“DENİZ’İN GİDECEĞİNE İNANIYORDUM”

Malkoç: Deniz’in gideceğine inanıyordum. Deniz; heyecanlı, başarılı ve çalışkan bir insan... Onun performansına göre bu başarının, oylarımızın daha yüksek olmasını tahmin ediyordum, ama olmadı. Bir yerlerde hata yapıldı sanıyorum. Yine kontenjan adayında veya 3’üncü sırada Songül Malkoç olsaydı, bir kadının olduğunu var sayarsak, 3 milletvekili çıkaracağımızı düşünüyordum. CHP, bu sefer merkez sağın oylarına çok hitap edemedi. Biz CHP’nin 1989 yılından beri içindeyiz, ama ben merkez sağın oylarını da alırdım. Belki bugün Zeki Ağabey çıkamayabilirdi, AKP bile düşebilirdi.

Güneş: Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

“MİLLETVEKİLLERİMİZİN TTK’YA EL UZATMALARINI İSTİYORUM”

Malkoç: Üç partinin de birinci sıra milletvekilleri benim ağabeylerim. Ben Zonguldak’a her üçünün de parti ayırımı yapmaksızın ağabeylik yapmalarını istiyorum. Zonguldak’ı düşünmelerini istiyorum. 3 gün Ankara’da, 4 gün Zonguldak’ta olsunlar. Şu Zonguldak’ı kurtarmalarını, özellikle TTK’ya el uzatmalarını istiyorum. Eğer ben olsaydım, bu siyaset olmayacaktı, hepsiyle birlikte çalışacaktım. Hepsine de başarılar diliyorum.

Editör: Pusula Gazetesi