Zonguldak eski Belediye Başkanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Zeki Çakan, merkeze bağlı eski ve yeni mahalle muhtarlarıyla önceki akşam Camlı Köşk’te bir araya geldi. Toplantıya, Karadeniz Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Genel başkanı Şerafettin Nas da katıldı.

Zonguldak’ın sorunları başta olmak üzere birçok konuda konuşma yapan Zeki Çakan, özellikle Filyos Projesi ve milletvekili adaylığıyla ilgili soruları da yanıtladı.

Sohbet toplantısının amacının kesinlikle siyasi bir oluşum için destek talebi olmadığını ifade eden Çakan, mahalle muhtarları ile bir araya gelmekteki amacını, “Ülkenin içerisinden geçtiği siyasi süreçte herhangi bir siyasi oluşum içerisine girip girmeme kararı vermeden önce halkın temsilcisi olan muhtarlarımızın görüşünü almak, Zonguldak’ın sorunları, dünü, bugünü ve yarını ile ilgili fikir alışverişinde bulunmak’ olarak nitelendirdi.

Çakan, “Henüz siyasete girip-girmeme konusunda net bir karar vermiş değilim. Bazı temaslar var mı? Evet, var, ama bu konuyla ilgili önce ben net kararımı verdikten sonra zaten önümüzdeki günlerde bu açıklamayı yapmak için belki toplanabiliriz” dedi.

“İKTİDAR-MUHALEFET BİRLİKTE HAREKET ETMELİ”

Siyasetçilerin kavga kültüründen uzak, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesinin şehrin gelişimine büyük katkılar vereceğinin altını çizen Çakan, Ömer Barutçu, Köksal Toptan ve rahmetli Veysel Atasoy’u övgüyle anarak, şunları söyledi:

“Burada tarihe bir not düşelim. Kavga ederek hiçbir yere varılmıyor. Muhalefet ve iktidarın bir araya gelmemesinin tek zararını, o il görüyor. Bir şehirdeki siyasetçilerin kavgasından o şehir zarar görüyor. Muhalefet ve iktidar uyum içerisinde çalıştı mı, şehir kalkınır. Bunun belirgin örnekleri mevcut. Benim Bakanlık ve milletvekilliği dönemimde Sayın Köksal Toptan ve Sayın Ömer Barutçu ile hep uyum içerisinde, saygı ve sevgi sınırları dahilinde Zonguldak’ın çıkarları için mücadele ettim. Özellikle rahmetli Veysel Atasoy’u ve Sayın Ömer Barutçu’yu kendime örnek aldım. ‘Bu şehir kalkınsın’ istiyorsak, iktidarı-muhalefeti el ele verip kavgadan uzak, ‘bu şehre nasıl hizmet veririz?’ düşüncesi ile hareket etmesi gerekir.”

Muhtarların, mahalle halkının sesi olduğunu söyleyen Çakan, “Sevgili muhtarlarım, sizler mahalle halkının temsilcisi, mahalle halkının sesisiniz. Elinizdeki mührün anlamını ve kıymetini iyi bilin. İstemeden vermek, siyasetin fıtratında yok. Siz mahalle halkının sesi olarak mührü havaya kaldırıp, ‘bu halk beni temsilcisi ilen etti, bende bu halk adına siyasilerden hizmet istiyorum’ diyerek kapılarına dayanacaksınız” dedi.

Toplantıya katılan 19 mahalle muhtarı ile birlikte gerek Belediye Başkanlığı döneminde, gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde, gerekse de Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü yaptığı dönemlerde birlikte çalıştıklarını dile getiren Çakan, “Burada şu an eski ve yeni 19 mahalle muhtarı arkadaşım benim bir telefonuma istinaden beni kırmayarak davetime icabet etmiş bulunuyorlar. Bu ahde vefanın en güzel örneğidir. Demek ki, her biri beni bir ay misafir etse, ‘Zonguldak’ta 19 ay misafir edilecek 19 kapım var’ demektir. Bu çok büyük bir onurdur. Görüyorum ki, benim Belediye Başkanlığım döneminde birlikte çalıştığım birçok personelim mahalle muhtarı olmuş. Bu da ayrı bir mutluluk vesilesidir” diye konuştu.

“ÖNCE 5 BARAJ YAPILMALI”

Filyos Projesi’nin çok önemli bir proje olduğunu belirten Çakan, “Doğduğumuz günden bu yana ‘Filyos Projesi Zonguldak’ı kurtaracak’ diye adlandırılır. Doğrudur, ancak yapılabilenler de sınırlıdır. Filyos, 3 ilin can damarıdır. Filyos, Karadeniz’in en büyük projesidir. Köprübaşı Barajı ve HES Projesi çok önemlidir. Köprübaşı Barajı ve HES, 137 milyon 567 bin 533 Dolar. Bunun hemen altında Çay Barajı var. Filyos Projesi’yle ilgili bu belirttiğim hususlar yapılmadan bu projenin hayata geçmesi mümkün değil. Bütün siyasiler bu konuyu çok açıklıkla dile getirmelidir. Bu kademeye gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, ancak bu yapılan ihale liman ihalesidir. Alt yapı ve üst yapı yapılacak, fakat bunların bitimine kadar 5 barajın yapılması lazım. 815 milyon Dolarlık yatırım yapılmadan Filyos Vadisi’nin endüstri bölgesinin kurulması, Filyos Vadisi’nin Zonguldak’a kazandırılması söz konusu olmaz. Özellikle siyasete soyunan arkadaşlarımız bu konularla ilgilenirlerse, geleceğe ışık tutmuş olurlar” dedi.

Lavuar alanı ve Fevkani Köprüsü’yle ilgili düşüncelerini de paylaşan Çakan, “Lavuar alanı, köprü, yani belediyenin yatırım alanları topyekun ele alınmalı. Lavuar alanına bir işlem yapılmasıyla ilgili muhalefet-iktidar bir araya gelsin, anında bu işler çözümlenir. Belediyeye yardımcı olmak lazım… Belediye, Zonguldak’a, vatandaşa hizmet ediyor. Dolayısıyla ‘iktidar-muhalefet birleşsin’ diye düşünüyorum. Mutlaka ve mutlaka bu liman doldurulmalı. Yeni bir şehir oluşturulmalıdır. ‘Daha makro bakmalı’ diye düşünüyorum” diye konuştu.

Çatalağzı Termik Santrali’nin (ÇATES) özelleştirildiğini belirten Çakan, “1994’te TTK kapanıyordu. 5 Nisan kararında TTK’nın kapanmamasıyla ilgili o zamanın demokratik kitle örgütleri, hepimiz bir araya geldik, Temsilciler Kurulu’nu oluşturduk ve Tansu Çiller’e gittik. TTK’nın kapanmasını önledik” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi