Meclis listesini hazırlayacak olan kişinin belediye başkan adayı olduğunu söyleyen Uçar, “Meclis üyesi listesi üzerinde belediye başkan adayı oturur çalışır. Milletvekili ve teşkilat başkanı arkadaşlarımız tavsiyelerde bulunur. Listeyi milletvekili ya da il başkanı yaparsa o zaman siz belediye başkan adayını diskalifiye etmiş olursunuz. Bu tip basit eleştirilerle bir sonuca ulaşamazsınız” diye konuştu.

AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, Zonguldak merkez, ilçe ve beldelerindeki seçim başarılarını ve başarısızlıklarını nedenlerini detaylarıyla Pusula’ya anlattı. Uçar, Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan’ın ‘Meclis listesi seçimi kaybettirdi’ açıklamasını kabul etmediğini belirterek meclis listesinin genel merkez tarafından hazırlandığını söyledi.

Yerel seçimlerde önceki yıllara oranla oylarını artırdıklarını ifade eden Uçar “Partimiz geçmiş seçimlere göre oyunu artırmıştır. İçimizdeki bir takım muhalif gurupların açıkçası desteklememesi, çalışması faktördür. Bunları önümüzdeki günlerde nihai sonuçları aldıktan sonra bugün itibariyle İl Seçim Kurulu’na itirazımızı yapacağız” dedi.

“MUHALİF GURUPLARIN AÇIKÇASI DESTEKLEMEMESİ, ÇALIŞMAMASI FAKTÖRDÜR”

Seçimlerde oyların aksine arttığını ifade eden Uçar, şunları söyledi; “30 Mart yerel seçimlerinde Zonguldak’ta açıkçası hiçbir siyasi parti sonuçlara sevinemedi. Sevindirici bir tablo ortaya çıkmadı. Herhangi bir partinin üstünlük kurduğu, çok başarılı seçim sonuçları olmadı. Özellikle il merkezinde sandığa giden seçmenlerimizin, vatandaşlarımızın da bu sonuçtan hangi partiye oy verirse versin mutlu olmadığı ortadadır. Seçimden sonra mevcut belediye başkanının görev devam etmesi muhalefetin, MHP’nin, AK Parti’nin seçmenlerinin de bu sonuçtan mutlu olmadığı, menün olmadığı ortadadır. Biz, bizde olmayan bir belediyeyi alabilmek için çaba sarf ettik. Ama neticede böyle bir tablo çıktı. Bunda herkesin mutlaka ve mutlaka kabahatleri, eksiği vardır. Ama bunda herhangi bir isime fatura etmek gibi bir eylem içinde değiliz. Geçen genel seçim ile bugünkü yerel seçimi kıyasladığınızda oylarımız 4 bin artırmışız. CHP de oyunu 2 bin civarında eksiltmiştir. Burada 17-25 Aralık olaylarına bağlı olarak da Milliyetçi Hareket Partisi, il merkezinde ve diğer ilçelerimizde oylarını bir miktar artırmıştır. Yüksek Seçim Kurulu nihai neticeleri açıkladıktan sonra detaylı bir şekilde irdeleyebiliriz. Yerel seçimlerdeki, gerçek şudur; partimiz geçmiş seçimlere göre oyunu artırmıştır. Merkezde seçimi alamadık, vatandaşımızın böyle bir teveccühü oldu. İçimizdeki bir takım muhalif gurupların açıkçası desteklememesi, çalışmaması faktördür. Bunları önümüzdeki günlerde nihai sonuçları aldıktan sonra bugün itibariyle İl Seçim Kurulu’na itirazımızı yapacağız.”

“EREĞLİ’DE CANDAN KAPI KAPI BAŞKAN ADAYI GİBİ ÇALIŞTI, FAZLI ERDOĞAN DA DESTEK VERDİ”

Devrek ve Ereğli’de ki başarıyı değerlendiren Uçar, şunları söyledi; “Ereğli bölgemizde en zor yerlerden bir tanesiydi. Seçim strateji işidir. Bunu Ereğli’de Ercan Bey çok önemli bir strateji geliştirerek seçimi yürütmüştür. Netice itibariyle orada seçim alınmıştır. En büyük emeği olan Sayın milletvekilimiz Ercan Candan’dır. Bunun dışında Fazlı Erdoğan da muhalefet etmeden destek verip katkı sağlamıştır. Bu süreci Sayın milletvekilimiz belediye başkan adayı gibi tek tek kapıları vurarak çalışmıştır. Özel bir takım görüşmeler yapmıştır. Orada seçimi sahiplenmiştir. Orada zor bir seçim olmasına rağmen seçimi almışlardır. Devrek ise farklı bir ilçemizdir. Anketlerde de Mustafa Semerci’nin önde olduğu görülüyordu. Özcan Bey, anket çalışmalarımızın neticesinde Mustafa Semerci ile yola devam edilmesinin doğru olduğunu ifade etti. Her ne kadar baştan Semerci’nin dışında bir isimle seçime gidilmesini istese de anketlerde böyle bir tablo ortaya çıktı. Mustafa Semerci de orada ipi göğüsleyen arkadaşımız oldu. Bunların hepsinden bir ders çıkartmak lazım, sonuçları analiz etmek lazım.”

“KÖKSAL BEY DAHA ÇOK KİLİMLİ’YE YÜKLENDİLER AMA BUNA RAĞMEN SEÇİM ALINAMADI”

Kilimli İlçesinde belediyeyi CHP’ye kaptıran AK Parti’nin İl Başkanı Uçar, teşkilat ve milletvekillerinin burada çok çaba gösterdiğini belirterek “Kilimli’de ki durum ise ben teşkilatın il başkanı olarak benim bir sorumluluğum vardı. Bütün aday adayları ile ilgili anket çalışması yaptık ve milletvekillerimizin önüne koyduk. Yol haritamızın sağlıklı çizilebilmesi adına bu yöntemle yola çıktık. Vatandaş memnuniyeti Kilimli’de oldukça az idi. Aday adayları içinde seçimi alabilecek en yakın isim Seçkin Özdemir idi. Bununla ilgili milletvekillerimizin görüşleri, düşünceleri bu yönde idi. Eski meclis başkanımız Köksal Bey’in e orada yoğun çabaları oldu. Kendisi daha ziyade Kilimli’ye yüklendiler. Orada ki programlarda, etkinliklere yoğun katıldılar. Ama buna rağmen seçim alınamadı. Belediye başkanımız 5 yıllık dönem içinde halkın teveccühünü kazanamamış. Halkımızla iletişimde sıkıntılar olmuş. Halkın beklentilerine cevap verememiş ki sayın başkanlarımızın, milletvekillerimizin, olağanüstü çabası da olsa belli ki seçim alınamayacaktı. Teşkilat açısından da milletvekili açısından her şeyin yapılmasına rağmen vatandaş böyle bir teveccüh gösterdi” dedi.

“BENİM İSTEMEDİĞİM ADAM OLMADI DİYE BURADA SEÇİM KAYBEDİLDİ’ SÖYLEMLERİ KİMSEYE YAKIŞAN SÖYLEMLER DEĞİLDİR”

Belediye meclis üyesi listesinin genel merkez tarafından seçildiğini ifade eden Uçar, liste ile ilgili yapılan açıklamaları kabul etmediğini söyledi. Bu tip konulara girildiğinde sonuç alınmayacağını ifade eden Uçar, açıklamasında şunları söyledi; “Siyasette sonuçları birisine fatura ederek birisinin kafasını kopartmak, birisini yok saymak, yıpratmak, tenkit etmek gibi açıklamalarda beyanlarda bulunmak çok etik olduğunu düşünmüyorum. Bu seçim sonuçlarında eksilerimizi, hatalarımızı, yanlışlarımızı masaya koyarak önümüzdeki süreçte bunların tekerrür edilmemesi adına bir ders çıkarması gerekir. Kamuoyunda bir takım çizilenler yazılanlar oldu. Her seçim sonrasında buna benzer tartışmalar olur. Ereğli’de seçimi çok kritik bir durumdan seçim alındı. Eğer seçim kaybedilseydi orada da belediye başkanlığı adayı ya da meclis üyesi adaylığıyla ilgili eleştiriler olacaktı. Bunların hepsi teferruattan ibaretti. Bugün il merkezinde seçimi niye alamadık, meclis üyesi listesi zayıf mıydı? Milletvekillerimizin istediği isimler değil miydi? Bu tip konulara girdiğinizde sonuç alamazsınız. Bir milletvekilinin dediği adam olmadı diye burada seçim kaybediliyorsa, demek o milletvekili karşı tarafta çalıştı demektir. Bir milletvekilinin istediği aday olmadı diye seçim kaybedildi faturası çıkartılmaya çalışılıyorsa o zaman o milletvekili orada çalışmadı mı, alınmasını istedi mi? Böyle bir anlayış yok, aile içerisinde her aile reisinin dediği olacak diye de bir kural yok. Bizim meclis üyelerimizi, belediye başkan adaylarımızı, milletvekilleri ya da bizler belirlemedik. Belediye meclis üyelerimizi genel merkez yaptı. Eğitim durumlarına bakıldı, genç, bayan, erkek kriterlerine bakıldı. Burada listeleri Hamdi Uçar, ilçe başkanı hazırlamadı. Milletvekili gelip ‘listede şu olacak’ demedi. Burada listede bir kişi olamadı diye gönül koyan, kırgın olan kişiler seçim zamanında çalışmayan kişiler varsa o zaman onlar davalarına ihanet etmiş demektir. O yüzden kimse şunu bana söyleyemez; ‘Benim istemediğim adam olmadı diye burada seçim kaybedildi, burada böyle bir sonuç alındı diye başkalarını tenkit etmek, eleştirmek kimseye yakışan söylemler değildir.”

“EĞER MECLİSE GİRİP DE SEÇİM ALINACAKTIYSA O İSİM O ZAMAN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLSUN”

Toptan’ın akrabası İsmail Toptan’ın belediye meclis listesine alınıp alınmamasıyla ilgili şunları söyledi; “İsmail Hakkı Toptan olmamıştır, bir başkası olmuştur. O olmasaydı o niye olmadı diye eleştiriler olurdu. Kişilere indirerek bu yorumu yapmaya kalkarsınız, o zaman listenin dışında kalan başka isimler de ‘Niye biz yokuz’ diye hayıflanırlar. Bunlar seçim sonuçları içerisinde teferruattan ileriye gitmeyen konuşmalardır. Dün meclis üyesi olanlar bugün olmamıştır, seçim neden alınamadı buna bakmak gerekir. Burada kaybeden Zonguldak olmuştur. Seçimi alabilmek için var gücümüzle çalıştık. Gece demeden, gündüz demeden 160 tane ev toplantısı yaptık. O yüzden ‘meclise şu girdi, bu giremedi, onu alsalardı seçim alacaklardı’ demek yanlış. Eğer bir isim meclise girip de seçim alınacaktıysa o isim o zaman önümüzdeki belediye başkan adayı olsun. Madem bu kadar potansiyel güç var aday olsunlar. Kimse ‘Bu adam listeye yazılmadı diye böyle bir sonuç çıktı’ diyemez. Bir açıklama yapılıyorsa o zaman siz seçim alınmasın diye çaba sarf ettiniz. Bu dava Hamdi Uçar’ın davası değil ki, sadece milletvekilin de davası değil. Bölge adına, ülke adına hizmet etmek, başarılı olmak için yola çıkan adamların davası. Onun için bir takım ufak tefek yerlere takılmak olayları sorgulamak doğru değildir. Meclis üyesi listesi üzerinde belediye başkan adayı oturur çalışır. Milletvekili ve teşkilat başkanı arkadaşlarımız tavsiyelerde bulunur. Çünkü bunlarla belediye başkanı çalışacak. 5 yıllık dönem içinde ben belki 6 ay sonra olmayacağım. Milletvekili de olmayabilir. Ama belediye başkanı arkadaşımız 5 yıl onlarla birlikte çalışacak. Listeyi milletvekili ya da il başkanı yaparsa o zaman siz belediye başkan adayını diskalifiye etmiş olursunuz. Bu tip basit eleştirilerle, tenkitlerle bir sonuca ulaşamazsınız.”

“İL GENEL MECLİSİNDE YÜZDE 49.6’LIK BİR OY ORANI OLDUĞU ORTAYA ÇIKIYOR”

“Yerel seçimler sonrasında Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin olmayan rakamlara göre yüzde 49.6’lık bir oy oranı olduğu ortaya çıkıyor. Bizim geçen seçimden bugüne kadar oylarımızı yüzde 2 artırdığımızı gösteriyor. Kaybettiğimiz ve kazandığımız ilçelerimiz, beldelerimiz var. Ama genelinde yüzde 49.6’lık oy oranımız var. Zonguldak’ta AK Parti’ye olan teveccühün arttığını gösteriyor. Bu rakam da Türkiye ortalamasının çok üstünde bir rakamdır. İlçe Seçim Kurulu’na itirazımızı yaptık, gerekçelerin hepsini hazırladılar. Dün komisyon toplandı, bu açıklama biraz manidardır. Toplanır toplanmaz hemen Hakim 238 sandığın tamamını incelemesini reddetti. Oysa Çaycuma, Devrek’te yapılan itirazlarımızın hepsini tekrar değerlendirdiler. Biz bir üst makam olan İl Seçim Kurulu’na müracaatımızı yapacağız. Genel seçimlere 1,5 yıl var. Daha öncesinde Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Genel seçimlerle ilgili fikir beyan etmek, konuşmak teşkilatları yıpratır. Şu an teşkilatların başındayız, görevimizi yapıyoruz.”

“UÇAR’I 12 YILDIR UÇURMAYA ÇALIŞANLARI UÇAR HEP UÇURDU”

‘Hamdi Uçar’ı uçuracaklar mı’ söylemlerinin komik olduğunu söyleyen Uçar, muhaliflerin boş yere heveslenmemesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu; “Bazı yerel gazetelerde geçmişte olduğu gibi seçim sonrası muhalif açıklamaları, eleştirileri görüyoruz. ‘Uçar’ı uçuracaklar mı’ gibi yazılar, başlıklar var. Çok komik bir başlık bu, muhalefete şunu söylüyorum; muhalefet bu yerel seçimlerde partisine ne kadar sahip çıktı, ne kadar çalıştı, önce onu sorgulasın. Aynaya baksınlar, mevcut yönetimi, teşkilatı eleştirsin. Uçar’ı 12 yıldır uçurmaya çalışanlar Uçar hep uçurdu. Hep gönderdi. Onlar kendilerini darı ambarında görmeye devam etsinler. Ayrıca muhalefet edenlerin tamamı ne partiyle ilgisi var, ne davayla ilgisi var, ne misyonla ilgisi var. Sadece ‘Biz şuralarda köşe kapabilir miyiz, şu koltuğa sahip olabilir miyiz’ düşüncesi içindeler. Yerel seçimlerde CHP’nin, MHP’nin bayrağını, rozetini sallayan, bizden aday adayı olup da gidip muhalefete çalışan muhalif guruplar onlara sesleniyorum; Hiç boşuna uğraşmayın, size AK Parti’nin hiçbir yerinde, köşesinde, sandalyesinde yeriniz yok. Beyhude, boşuna uğraşmayın, yazdırıp çizdirip de, insanları karalayıp insanları koltukların edip de güya ayak oyunlarıyla ‘oraya geleceğim’ düşüncesi içinde olanlar hayal kuruyor. Biz bu davaya sahip çıkan misyonun adamlarıyız. Partide olsak da olmasak da davamızın arakasında oluruz. Bu duyguya sahip olan arkadaşlarımıza hep kucak açarız. Bunun dışında olan her şey teferruattır.”


Editör: Pusula Gazetesi