Madencilik sektöründe ana istihdamın önemine dikkat çeken Drexler, genç işçilerin geçici süreyle düşük ücretlerle çalıştırılmasının dünyanın her yerinde sorun olduğunu belirterek, "Açıkça söylemek gerekirse dünyanın her tarafından hükümetler ve işverenler, etkisi olmasa bile, krizden faydalanmanın yollarını arıyorlar" dedi.


Genel Maden İşçileri Sendikası´nı (GMİS) ziyaret eden Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM) Maden İşkolları Sorumlusu Joe Drexler ile Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan, Sendika yöneticilerine ve teknik personeline yönelik "Dünyada kömür madenciliğinin genel görümü" konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.


Yaşanan küresel krizin geçici olduğu konusunda artık genel bir kanaat oluştuğunu belirten Drexler, sanayi üretiminin yeniden artmasıyla özellikle taşkömürü fiyatlarının da yeniden artmaya başlayacağını söyledi. Madencilik sektöründe ana istihdamın önemine dikkat çeken Drexler, genç işçilerin geçici süreyle düşük ücretlerle çalıştırılmasının dünyanın her yerinde sorun olduğunu belirterek, "Açıkça söylemek gerekirse dünyanın her tarafından Hükümetler ve işverenler, etkisi olmasa bile, krizden faydalanmanın yollarını arıyorlar" dedi.


Drexler; "Dünyada ekonomi artık gelişmiş ülkeler tarafından değil gelişmekte olan ülkeler tarafından belirleniyor. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin´de görülen ekonomik gelişmeler dünyadaki ekonomik gelişmeleri belirlemede önemli bir belirleyici haline geldi.


Bu bağlamda geçici olduğu anlaşılan küresel krizden çıkılmasıyla birlikte sanayi üretimi artacak. Sanayi üretimi arttıkça kömüre olan talebin de artacağını çok net bir biçimde söyleyebiliriz. Talep artıkça kömür fiyatlarındaki artış da devam edecektir.


Düşük ücretle çalıştırma konusu dikkat edilmesi gereken bir konu. Özellikle yeni ve genç işçilerin, yani sektörün ana istihdamının ücretlerinin geçici bir süre düzenlenmesi konusu dünyanın her yerinde sorun.


Bu ana istihdamın ücret seviyesinin mutlaka yeterli bir düzeyde tutulması gerekir. Açıkça söylemek gerekirse dünyanın her tarafından hükümetler ve işverenler, etkisi olmasa bile, krizden faydalanmanın yollarını arıyorlar. Yine dünyada madencilik sektöründe yapılan bir araştırmada sektördeki en önemli sorunlardan birinin yetişmiş ve kalifiye eleman sıkıntısı olduğu ortaya çıkıyor. Madencilik sektörünün geleceği dikkate alındığında hiç şüphe yok ki ana istihdam ve üretim koşulları mutlak suretle doğru bir şekilde değerlendirilmelidir" dedi.


&[#]8216;ICEM, 400&[#]8217;den fazla sendikayı temsil ediyor&[#]8217;


Drexler şunları söyledi:


"Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM) Bir Küresel Sendika Federasyonu´dur. 130´u aşkın ülkeden 400´den fazla sendikayı temsil etmektedir. Maden işkolunda, 60´tan fazla ulusal maden sendikasını temsil ederek en büyük küresel örgüt durumundadır. Maden Sendikaları ICEM içerisinde son derece etkin bir rol oynamaktadır. Birçok ülkede maden sendikaları ulusal sendika hareketlerinin şekillenmesinde öncü konuma sahiptir. ICEM hem Genel Başkanı, hem de Genel Sekreteri, köken olarak maden sendikalarından gelmektedir. Kömür Madenciliğinde Sendikalaşmayı ölçebilecek doğru istatistikler mevcut değildir. Kömür madenciliğinin ekonomide önemli yer tuttuğu ülkelerde güçlü kömür maden sendikalarının varlığı, bu sektörde sendikalaşmanın oldukça yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Tarihsel olarak kömür madeni sendikaları, ülkelerindeki sendikal hareketin kurulması ve yönlendirilmesinde öncü ve belirleyici rol oynamışlardır. Taşeronlaşma ve kayıtdışı ekonomi nedeniyle, örgütsüz kömür madencilerinin sayısı giderek artmaktadır.


Taşkömürünün önemi sürecek


Küresel elektrik üretimi ve birincil enerji kaynakları arasında kömürün önemi sürüyor. Dünyada tüm sektörlerde kullanılan enerji kaynakları arasında kömürün kullanılma oranı yüzde 26 iken elektrik enerjisi üretiminde kullanma oranı ise yüzde 46´dır.


Bugün dünyada belinlenmiş kömür rezervleri çok zengindir. Taşkömürü üretimi ve tüketimine bakıldığında özellikle 1990´lı yıllardan sonra ciddi artışlar görülmüştür. 1990 yılında dünyada toplam taşkömürü üretimi 3 milyar 489 milyon ton iken, bu rakam 2007 yılında 5 milyar 543 milyar ton olmuştur. Bugün sırasıyla Çin, ABD, Hindistan, Avustralya, Rusya ve Endonezya dünyanın en büyük taşkömürü üreticileridir. Kömür ihracatçısı ülkelere baktığımızda ise sıralama şöyledir; Avustralya, Endonezya, Rusya, Kolombiya, Güney Afrika ve Çin´dir. Bu ülkeler ise ürettiklerine oranla çok küçük bir bölümünü başka ülkelere ihraç etmekte, ürettikleri kömürleri büyük bir ağırlıkla kendi sanayilerinde kullanmayı tercih etmektedirler.


Taşkömürü fiyatları yükselecek


Dünyada taşkömürü fiyatları yaşanan küresel krize ve düşen sanayi üretimine rağmen yüksek seyrediyor. 2003 yılında 50 dolara kadar düşen taşkömürü fiyatları 2007-2008 yıllarında 300 doları aştı.


Yaşanan küresel krize rağmen taşkömürü fiyatları 150-200 dolar seviyelerinde. Geçici olduğu kabul edilen küresel krizin sona ermesi ve sanayi üretiminin artmasıyla kömür fiyatlarının yeniden yükselişe geçeceği tahmin ediliyor."


176 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı


ICEM´in 176 sayılı ILO Sözleşmesi Kampanyası hakkında da bilgi veren Drexler, bu sözleşmenin madenlerde iş sağlığı ve güvenliğini düzenlediğini belirterek, "176 sayılı Sözleşme tüm sağlık ve güvenlik problemlerini bir çırpıda çözecek sihirli bir değnek değildir. Madencilerin Güvenliğini Sağlamak, Güçlü bir Sendika ile mümkündür. 176 Sayılı ILO Sözleşmesinin onayı: Daha iyi bir sağlık ve güvenlik için kamuoyu desteğini alma istikametinde güç oluşturmak. Hükümetleri ve işverenleri denetleyebilmek. Onaylamaya muhalefet eden Hükümet ve İşverenleri kamuoyuna ifşa etmek için bir olanak sağlayabilir. ICEM ve onun kurucu örgütlerinden MIF, 1995 yılında 176 sayılı Madenlerde Sağlık ve Güvenlik konulu ILO Sözleşmesi´nin kabulünde ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. ICEM, maden işkolundaki üye sendikalarını 176 sayılı sözleşmenin onaylanması için mücadelede başarı bir kampanya yürüttü ve yürütmeye devam ediyor Netice itibarı ile 23 ülke sözleşmeyi onayladı, fakat hala yeterli değil" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi