Tüm dünyayı etkisi altına alan Kuş Gribi, Hanta virüsü ve Domuz Gribi gibi hastalıklar insanları korkutuyor. Dünya ülkeleri, her yıl yenisinin eklendiği bulaşıcı ve ölümcül zoonoz hastalıklarına karşı binlerce dolar kaynak ayırarak hastalığın bulaşmasını, yayılmasını önlemeye çalışırken hastalığın tedavi edilmesi yönünde mücadele veriyor.


Kuş gribi, kene virüsü ve hanta virüsünün görüldüğü Türkiye´de, henüz domuz gribi ile ilgili bir vaka görülmedi. Buna rağmen havalimanlarına termal ısı ölçen aletler monte edilmesi, çalışan personellere eldiven ve maske dağıtılması gibi önlemler alındı. Bu önlemlerin yanı sıra Türk insanı kendi geliştirdiği yöntemlerle de virüslerden korunmaya çalışıyor.


Türkali Köyü&[#]8217;nü kenelerin istila etmesi üzerine Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korkan bir köylü, evinin çevresine kireç dökerek kenelerden kurtulmak istemiş, önlemin işe yaramaması nedeniyle de elindeki bir taş parçasıyla yakaladığı keneleri kireçli suya atarak imha etmişti. Hanta virüsü haberleri üzerine Kilimli Beldesi&[#]8217;nde oturan Hatice İslamoğlu ise karton kağıt üzerine yapıştırıcı dökerek evdeki farelerden kurtulmaya çalıştığını bildirmişti. Evinde ve evinin çevresindeki farelere karşı Hanta virüsü taşıyabilir endişesiyle savaş açan Füsun Ünal isimli bir kadın ise beslediği 25 kediyle farelerden korunduğunu açıklamıştı.


Bartın´ın Arıt Beldesi&[#]8217;nde de Domuz Gribi&[#]8217;nden korkan çiftçiler, yardım istediği Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri ve Bartın Üniversitesi´ndeki uzmanların desteğiyle bir tuzak hazırladı.

Tuzak yardımıyla köylerin çevresinde gezen yaban domuzları canlı olarak yakalanırken, üniversite öğretim görevlileri tarafından bu domuzlardan virüsün bulaşıp bulaşmadığı yönünde araştırma başlatıldı. "
Editör: Pusula Gazetesi